Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Zog, ko viegli nozagt

Tiklīdz iestājas siltāks laiks un pieaug riteņbraucēju skaits ielās, policijas hronikās vairāk arī ziņojumu par nozagtajiem braucamajiem. Ierasts vainot garnadžus, taču vairumā gadījumu atbildība par notikušo jāuzņemas arī pašiem divriteņu īpašniekiem. Jāņem vērā, ka pārsvarā gadījumu zagļi ir narkomāni, bezdarbnieki, arī bezpajumtnieki.

Tie ieinteresēti tikt pie viegli pārdodamas preces bez liekas piepūles un nepievēršot apkārtējo uzmanību. Attiecīgi - viņi nenēsā līdzi dārgu aprīkojumu kvalitatīvu saslēgu pievarēšanai. Zog to, kas pa rokai. Aplūkosim biežākās kļūdas, kuru dēļ velosipēdi kļūst par vieglu ieguvumu zagļiem.

Atstāj nepieslēgtu

Tipiska kļūda - pie avīžu kioskiem, veikaliņiem, īpaši, ja vecāks divritenis, atstāt to nepieslēgtu. Īpašnieks vadās pēc pieļāvuma - kas nu tādu zags, es tik uz mirkli, tūlīt būšu atpakaļ. Taču nepieslēgta divriteņa nozagšana zaglim neprasa itin nekādas pūles - uzsēžas un aizbrauc. Ķer nu vēju! Pārdos ieguvumu kaut par piecīti, bet bijušajam īpašniekam vecā vietā būs jāpērk cits, un tās jau būs lielākas izmaksas pat par labu slēdzeni.

Pieslēdz ar vislētāko

Tikpat bīstami, kā atstāt nepieslēgtu, ir lietot vislētākās slēdzenes. Pārsvarā gadījumu tās pārkniebt var ar vislētākajām knaiblēm, un tas prasa vien pāris sekundes. Pat ja velosipēds novietots labi pārskatāmā vietā pie lielveikala, zādzību var nepamanīt pat apsargs.

Pieslēdz tikai ratu

Attēlā redzamas sekas, ja divritenis pieslēgts tikai pie rata. Zaglim vajag vien kādas 10 sekundes, lai nozagtu visu pārējo, kas parasti ir krietni vērtīgāks. Diemžēl daudzviet Latvijā lietotās zemā tipa velonovietnes, ko tautā sauc par šķīvju žāvētājiem, divriteņu īpašniekus tieši provocē pieslēgt šādā visriskantākajā veidā.

Pieslēdz nomaļā vietā

Divriteni var saslēgt arī ar dārgu slēdzeni, bet tā tik un tā nepasargās no braucamā nozagšanas, ja tas atradīsies tumšā, nepārskatāmā vietā, kur zaglis netraucēti var darboties stundām ilgi. Piemēram, atstāts pa nakti daudzdzīvokļu nama pagrabā, šķūnītī, arī kāpņu telpā. Pat ja naktī kāds dzirdēs dīvainus trokšņus, diez vai ies skatīties, kas notiek, - sava dzīvība un veselība katram svarīgāka.

Kā izsargāties?

Pirmkārt, atstājot divriteni dienas laikā pie mācību vai darbavietas, kafejnīcas vai veikala, tā rāmi noteikti vajag ar kārtīgu (par slēdzeņu iegādi konsultējieties specializētajos veloveikalos) slēdzeni pieslēgt pie augstā tipa statīva, apgaismes staba, ielu malu metāla barjerām vai tamlīdzīgām stabilām konstrukcijām. Svarīgi, lai šādi pieslēgts velosipēds atrastos iespējami pārskatāmā vietā, un vēlams tikai diennakts gaišajā laikā.

Otrkārt, naktīs divriteni noteikti vajag glabāt labi slēdzamās iekštelpās, kas nav pieejamas zagļiem.

Treškārt, divritenis noteikti būtu jāreģistrē CSDD veloreģistrā. Un pēc reģistrēšanas noteikti vajag uz divriteņa labi pamanāmā vietā uzlīmēt attiecīgo uzlīmi - tā būs laba zīme zaglim, ka šo nav vērts ņemt, jo reģistrētu divriteni pārdot ir daudz riskantāk. Ja, neskatoties uz veiktajiem drošības pasākumiem, tas tomēr nonāks zagļu rokās, policijai, pieķerot zagļus, uzreiz būs skaidrs, kam pieder attiecīgais braucamais, un tas nozīmē, ka jums būs cerības to atgūt.

CSDD reģistrs palīdz arī izsargāties no zagtu divriteņu iegādes - ja kāds piedāvā lētu lietotu braucamo, prātīgi būtu pārliecināties, vai tas nav iekļauts zagto reģistrā (divriteņa numurs ir viegli atrodams rāmja lejas daļā pie pedāļiem).

Un vēl viens praktisks padoms tiem, kas izlēmuši divriteni lietot kā ikdienas transporta līdzekli uz darbu vai mācību vietu, - izvēlieties šai vajadzībai pēc iespējas necilāka izskata braucamo. Skaistais, dārgais lai paliek brīvdienu izklaides braucieniem, ikdienā daudz drošāk būs braukt ar otru - vienkāršu pilsētas «darba zirgu», kura galvenais uzdevums ātri un lēti jūs pārvietot no punkta A uz B un kas mazāk kritīs acīs svešas mantas tīkotājiem. Protams, arī tāds ir jāpieslēdz droši, liktenis nav lieki jāizaicina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?