Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Žurnālistu ētika

Kad pirms pāris dienām žurnālisti kopā ar Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju apsprieda grozījumus likumos, kas attiecas uz mediju darbu, deputāts Kastēns rosināja izstrādāt mediju ētikas standartus (Diena.lv, 25. 05. 2010.). Arī žurnālistiem tā šķita pamatota prasība. Tomēr mani šis priekšlikums mazliet pārsteidza.

Žurnālistiem jau ir ētikas kodekss. Tas ir Latvijas Žurnālistu savienības kodekss. Interesanti, vai paši žurnālisti to zina? Protams, visi savienībā nav iestājušies, bet kodeksi turpat vai vienmēr ir saistīti ar kādu organizāciju, un, ja uzskatām, ka tā uzdevums ir ne tikai palīdzēt lemt, kuru un par ko var no konkrētās organizācijas izslēgt, bet piedāvāt arī rīcības paraugus vai izvērtējuma kritērijus, tad savienības kodekss noder jebkuram žurnālistam. Ja šis nepatīk, ir vēl pāris, no kuriem izvēlēties (skat. Latvijas Preses izdevēju asociācijas mājaslapu).

Visi šie kodeksi nosaka: žurnālistam ir jāpārliecinās par informācijas patiesumu, jābūt objektīvam notikuma atspoguļojumā, jārespektē privātā dzīve (proti, tas, ko politiķi žurnālistiem parasti pārmet). Turklāt žurnālistu kodekss, manuprāt, ir gana kvalitatīvs - vismaz tādā ziņā, ka tajā ne tikai minēti vispārīgi un tāpēc plaši interpretējami principi (skat., piemēram, Saeimas deputātu ētikas kodeksu), bet arī ieteikumi, kā rīkoties apmulsušam mediju pārstāvim, kas nonāk bieži sastopamās, bet ētiski problemātiskās situācijās (dot tekstu pārlasīšanai vai nedot, pabrīdināt intervējamo, ka tas ir aizrunājies par tālu, vai ne, pakļauties jebkurām redaktora prasībām vai ne, un vai redaktori drīkst prasīt jebko).

Cita lieta, ka šāds kodekss diez vai novērsīs to, kas varētu uztraukt Kastēnu un co. Viena lieta, ka aicinājums rakstīt «patiesību», nepakļauties «nekādai ietekmei», rakstīt «nepārprotami» ir vienīgi atgādinājums, par ko jādomā žurnālistam, gatavojot materiālu, nevis burtiski saprotama norāde. Piemēram, prasīt rakstīt patiesību ir absurdi, jo nav jau zināms, kurš - ja vispār kāds - to zina.

Var prasīt rakstīt taisnību, proti, nemelot, bet diez vai kāds var pretendēt uz «objektīvās patiesības» zināšanu. Protams, var prasīt, lai žurnālists nemēģina manipulēt ar lasītāju, piemēram, ievietojot tekstā neskaidrus mājienus, tomēr nekas neliecina, ka kādam būtu izdevies radīt kādu «nepārprotamu» tekstu, lai gan laiku pa laikam zinātnieki un filosofi ir centušies. Tas nenozīmē, ka var rakstīt visu, bet tas nozīmē, ka nav iespējams izvairīties no personiskām versijām par notikumiem. Pats «notikums» jau ir žurnālista izvēle, «faktu» uzskaitījums ir žurnālista izvēle (neviens taču neapraksta visu pēc kārtas). Tā ka nav pamata cerēt, ka, ja panāksim, ka žurnālisti ir «objektīvi», tad viņu versijas par notikumiem sakritīs ar politiķa, teiksim, Kastēna versiju. Tā var sakrist tikai ar cenzūras palīdzību, un politiķi patiešām mīl atsaukties uz ētiku, lai attaisnotu cenzūru (skat. savā laikā norakto Plašsaziņas līdzekļu ētikas padomes projektu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?