Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā -2 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 21. novembris
Andis, Zeltīte

Dārzeņi + pākšaugi = garšīga savienība

Februāri pasludinām par pākšaugu mēnesi – tas nozīmē, ka šomēnes receptēs vismaz vienā ēdienā būs pārstāvēts kāds pākšaugs un tās būs veģetāras. Ēdienu ar pākšaugiem ir daudz un dažādi – pupiņas vien ir ļoti daudzveidīgas! Šoreiz pākšaugi ir pat abās receptēs kopā ar dārzeņiem.

Biešu zupa ar pupiņām

Vienkārša un ļoti garšīga, ar īpašu garšvielu buķeti. Var pievienot dažādu veidu pupiņas, bet šoreiz liku lielās, baltās sviesta pupas, kuras pašam garšo. Svarīga piebilde: lai biešu zupa izdotos apetītlīgi sarkanā krāsā, jāizmanto svaigas bietes un arī tomātu pastas piedeva.

Pagatavošanas laiks: 40 minūtes

Sarežģītības pakāpe: vienkārši

Daudzums: katls ar zupu

Sastāvdaļas:

  • 1 kanēļa standziņa,
  • šķipsna kumīna sēklu,
  • 2 krustnagliņas,
  • 1 lauru lapa
  • sviests un eļļa cepšanai
  • 1 sīpols
  • 1 citrona šķēlīte (ar visu mizu)
  • 2 nelielas, svaigas bietes
  • 1 vidēji liels burkāns
  • 1 sarkanā paprika
  • 2 vidēji kartupeļi
  • 2 ēd. k. tomātu pastas
  • 2 tējk. saldās paprikas pulvera
  • šķipsna čili pulvera
  • 1 mazā kārbiņa konservētu balto pupiņu
  • sāls, pipari un cukurs pēc garšas 

Cukuru beigās mazliet iesaku pievienot, lai neitralizētu tomātu pastas skābumu.

Pagatavošana:

1. Sīpolu nomizo un sīki sakapā. Bietes, burkānus un kartupeļus nomizo. Paprikai izņem sēklas un izgriež baltās vietas. Bietes, burkānus un papriku sarīvē, bet kartupeļus sagriež mazos kubiciņos.

2. Katlā (bez taukvielām!) liek kanēļa standziņu, krustnagliņas, lauru lapu un šķipsnu kumīna sēklu. Pakarsē, apmaisa un, kad sāk smaržot, pievieno sviestu un eļļu.

3. Vispirms kopā ar garšvielām apcep sīki sakapātus sīpolus, pēc brīža pievieno rīvētus burkānus, bietes un papriku, kā arī citrona šķēli ar visu mizu. Maisot apcep pāris minūšu.

4. Pievieno tomātu pastu, maisot sautē vēl pāris minūšu, tad pieber sāli, svaigi maltus melnos piparus, šķipsniņu čili pulvera un saldās paprikas pulveri, apmaisa. Pārlej ūdeni – tik daudz, cik biezu zupu vēlas (rēķinoties, ka būs vēl kartupeļi).

5. Vāra 10–15 minūšu, tad pievieno sīki sagrieztus kartupeļus un vāra, līdz tie gatavi. Tuvu pie vārīšanās beigām pievieno pupiņas. Kad zupa gatava, izzvejo no katla kanēļa standziņu, lauru lapu, citrona šķēli un krustnagliņas (tas būs grūtāk!), pagaršo un sabalansē garšu ar sāli un cukuru.


Salāti Starp ziemu un pavasari

Piedāvāju sātīgus salātus, kuriem izmantoju krāsnī ceptus dārzeņus, – šis ir labs veids, kā izmantot iepriekšējā dienā pagatavoto pusdienu pārpalikumu. Bet pavasarīgākam noskaņojumam pievienoju kraukšķīgus redīsus un sarkano sīpolu, kā arī zaļumus.

Pagatavošanas laiks: 15 minūtes

Daudzums: 2 porcijas

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Sastāvdaļas:

Krāsnī cepti dārzeņi

  • 4 mazi kartupelīši, pārgriezti uz pusēm
  • sauja brokoļu rozetīšu
  • ½ paprikas, sagriezta strēmelēs
  • 2 nelieli burkāni, sagriezti stienīšos
  • 1 mazs kālis, sagriezts pusšķēlītēs

Papildus

  • sauja redīsu
  • 1 mazs sarkanais sīpols
  • 2 ēd. k. konservētu turku zirņu
  • zaļumi pēc izvēles (man bija kinza)

Mērcītei

  • 1 ēd. k. labas olīveļļas
  • 1 tējk. Dižonas sinepju
  • 1 tējk. ābolu etiķa
  • sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošana:

1. Dārzeņus cepeškrāsnī parasti cepu 220 grādos apmēram 15 minūšu – ja cietākie (burkāni, kāļi u. c.) ir sagriezti mazākos un plānākos gabaliņos, bet mīkstākie (brokoļi, paprika, kartupeļi) lielākos, visi kopā izcepsies, kā nākas.

2. Ceptos dārzeņus (labi garšo arī atdzisuši) liek salātu traukā. Pievieno smalkās pusšķēlītēs sagrieztu sarkano sīpolu un plānās pusripiņās sagrieztus redīsus, apmaisa.

3. Atsevišķā trauciņā samaisa visas mērcītes sastāvdaļas (tās var reizināt ar divi, ja salātus gribas "mērčainākus") un pārlaista dārzeņiem. Apmaisa.

4. Pārber salātiem turku zirnīšus un zaļumus pēc izvēles. Gatavs!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata