Vienkāršās, bet tik gardās siermaizītes
Iespējams, kādam šis nebūs nekas jauns, bet citam varētu būt atklājums, kā dažādot brokastu ēdienkarti! Siermaizītes, manuprāt, izdodas visgaršīgākās, ja uz maizītēm liek nevis siera šķēles, bet gan sarīvētu un ar pāris labumiem uzlabotu sieru.
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Sarežģītības pakāpe: viegli
Daudzums: vairākas maizītes
Sastāvdaļas:
- mīļākās maizes šķēles (man šoreiz klasiska baltmaize)
- 150–180 g labi kūstoša siera
- 1 ola
- 1 tējk. tomātu pastas
- ½ tējk. sinepju
- 2 tējk. majonēzes
- sāls un pipari pēc garšas
Pēc vēlēšanās siera masai var pievienot sakapātus zaļumus – ļoti labi der gan dilles, gan zaļie lociņi, gan baziliks utt.
Pagatavošana:
1. Sieru sarīvē uz smalkās rīves. Piesit olu, pieliek tomātu pastu, sinepes un majonēzi.
2. Visu samaisa, pieber sāli un piparus pēc garšas, atkal samaisa.
3. Maizes šķēles savieto uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru. Uz maizītēm ar dakšiņu liek siera masu un vienmērīgi izlīdzina. Nepārspīlē, jo karstajā krāsnī pārmērīgs siera daudzums var notecēt no maizītēm.
4. Šauj 180–200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī pa vidu un cep apmēram 12–15 minūšu. Pēdējās trīs minūtes var uzregulēt grila režīmu, lai aprauj smukāk brūnas.
Citāda pica! Garšas baudījums
Šis ir gardēžu brīnums, kuru meita noskatīja interneta dzīlēs. Nedaudz pamainot un uzlabojot nianses, izdevās tiešām garšīga uzkoda, kas turklāt ir neparasta – vismaz visi tie, kuri garšoja, neko tādu nebija agrāk baudījuši.
Pagatavošanas laiks: 45 minūtes
Sarežģītības pakāpe: nekā sarežģīta, interesanti!
Daudzums: 6 - 8 gabaliņi
Sastāvdaļas:
- 2 nelielas vistas filejas (kopā ap 350 g)
- 1 ola
- 30 g smalki rīvēta cietā siera
- sāls, pipari pēc garšas,
- šķipsna kaltēta oregano (ja vēlas, var arī svaigus pētersīļus utt.)
- 2 vidēji puravu kāti (baltā un gaišzaļā daļa)
- 3 zaļo lociņu kāti
- 1 ēd. k. svaigā krēmsiera
- šļuciņa piena (apmēram 2 ēd. k.)
- mazliet rīvēta muskatrieksta
- 1 mocarellas bumba (125 g)
Puravu vietā var lietot smalki sagrieztus un zeltaini apceptus sīpolus, kā arī papildināt picu ar kādu šķiņķa šķēlīti.
Pagatavošana:
1. Vistas fileju samaļ gaļasmašīnā (vai virtuves kombainā), pievieno olu, smalki rīvētu cieto sieru, sāli, piparus un garšaugus pēc vēlēšanās. Rūpīgi samaisa.
2. Maltās vistas masu liek uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru, un rūpīgi izlīdzina apaļā picas formā apmēram puscentimetra biezumā un 20–25 cm diametrā.
3. Liek uz 250 grādiem (vai 220, ja tas ir maksimums) sakarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 20 minūšu. Jāvaktē, jo krāsnis ir dažādas – vistas pamatnei jāizcepas smuki zeltaini brūnai.
4. Kamēr cepas vistas pamatne, pannā eļļas un izkausēta sviesta maisījumā apcep smalkos pusgredzenos sagrieztus puravus gandrīz mīkstus. Tad pievieno krēmsieru un šļuciņu piena, pieber sāli pēc garšas un, ja patīk, arī svaigi rīvētu muskatriekstu. Maisot karsē, pēc brītiņa pievieno sīki sakapātus lociņus un mazliet maisot vēl pakarsē.
5. Izņem vistas pamatni no krāsns, apgriež otrādi un virsū liek sasautētos puravus. Izlīdzina vienmērīgi pa visu "picu", virsū liek sarīvētu vai rūpīgi saplucinātu mocarellas sieru un vēlreiz iešauj cepeškrāsnī, līdz siers smuki pārkūst un apbrūnē (vēlams ieregulēt grila režīmu, ja tāds ir). Izņem no krāsns, sagriež šķēlēs un pārkaisa vēl ar lociņiem. Labu apetīti!