Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Aicina runāt par diskrimināciju darba tirgū

Atbalsts cilvēkiem, kam pietrūkst padoma, risinot juridiskos jautājumus; palīdzība ģimenēm, kurām vajadzīgs bērnu pieskatītājs; diskusijas par kultūru mākslas un literatūras cienītājiem - to visu un vēl citus interesantus pasākumus piedāvā Rīgas aktīvo senioru alianse RASA. Turklāt alianse iecerējusi panākt pirmspensijas vecuma cilvēkiem labvēlīgas izmaiņas nodarbinātību reglamentējošajā likumdošanā, lai mazinātu bezdarbu senioru vidū.

Palīgā steidzas vecvecāki

«Esam jauna organizācija, bet mums ir daudzpusīgas ieceres,» uzsver RASA valdes priekšsēdētāja Terēzija Mackare. Viena no alianses prioritātēm ir projekts Vecmāmiņa uz nomu. RASA vēlas palīdzēt strādājošajiem vecākiem un stiprināt paaudžu solidaritāti. «Iedvesmu projektam smēlāmies Vācijā un Norvēģijā - gribam to īstenot Rīgā, citās lielākajās pilsētās. Aicināsim arī pašvaldību atbalstīt mūsu ieceri. Pašlaik veidojam to cilvēku datubāzi, kuri ir ar mieru būt šī pakalpojuma sniedzēji. Mudinām iesaistīties seniorus, kuriem daudz brīvā laika, gribas pabūt starp cilvēkiem un kuri spēj saprasties ar bērniem,» stāsta Terēzija. Seniori tikšot apmācīti pedagoģijā un psiholoģijā. «Iecerēts, ka ģimene, kurai vajadzīga vecvecāka palīdzība, zvanīs uz aliansi un mēs dosim koordinātas. Vecmāmiņa varēs palīdzēt arī vairākas dienas nedēļā, ja vecākiem vajadzīgs bērnu atvest mājās no bērnudārza vai no skolas pagarinātās dienas grupas situācijā, kad pašiem darbā ir saspringti. Būs dežurējošā vecmāmiņa, kas dažas stundas parūpēsies par bērnu, ja vecākiem neplānoti radušās problēmas, kuru dēļ viņi paši nevar būt pie bērna.» RASA pārstāvjiem gan pie šīs ieceres vēl mazliet jāpastrādā, pirms var sacīt: «Jā, sākam!» Sākumā vecmāmiņas uz nomu piesaistīšana būs par brīvu, vēlāk alianses vadītāja pieļauj, ka varbūt tiks noteikta arī maksa.

Atbalsts problēmsituācijā

Aktīvo senioru aliansē ir cilvēki, kuri labi orientējas mākslā un literatūrā. Viņi savās mājās rīko kultūras pasākumus, un citi dalībnieki dodas ciemos. Daudzus apvieno interese par dārzkopību. «Cenšamies, lai cilvēki varētu satikties ar tiem, kam ir līdzīgi hobiji,» saka Terēzija. Savukārt katru ceturtdienu alianses telpās var saņemt juridiskas konsultācijas. Padomus brīvprātīgi sniedz juriste Jeļena Kovardinska. «Senioram svarīgi apzināties, ka viņš nav pamests viens ar savu problēmu. Ka šeit uzklausa. Un pēc konsultācijas cilvēks jau zina, kā rīkoties,» uzsver RASA juriste. Aliansē apkopos informāciju par konfliktsituācijām sociālo un darba tiesību jomā, bet tad, kādu palīdzību spēs sniegt RASA, atkarīgs no konkrētā gadījuma.

Jautājumi, ar kādiem cilvēki vēršas pie juristes, visdažādākie - gan sarežģījumi, kas saistīti ar īpašumu, gan sociālo un darba tiesību problēmas. «Piemēram, cilvēks, kas gandrīz 40 gadu strādājis , maksājis nodokļus, pirmspensijas vecumā palicis bez darba. Bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laiks viņam beidzies. Bezdarbnieks saslimis ar insultu un nonācis situācijā, kad viņam nav nekādu sociālo garantiju. Kāpēc cilvēkam, kas visu darba mūžu maksājis nodokļus, grūtā brīdī nav pilnīgi nekādu garantiju? Likumdošana būtu jāmaina, lai senioriem ar ilgu darba stāžu varētu nodrošināt apdrošināšanu, kas būtu spēkā bezizejas situācijā, kad nepienākas citas sociālās garantijas,» uzskata J. Kovardinska.

Cīnās pret diskrimināciju

2012. gads Eiropā pasludināts par aktīvas novecošanas un paaudžu solidaritātes gadu, kurā veicamo pasākumu mērķis ir arī vecuma diskriminācijas mazināšana darba tirgū. Šai problēmai lielu uzmanību velta Jeļena. «Tie, kas darba tirgū diskriminēti vecuma dēļ, kautrējas par to runāt. Turklāt diskriminācija ir ļoti grūti pierādāma. Ja atlaistais pie mums vēlas saņemt konsultāciju, ieteicams iepriekš sagatavot informāciju par darba pieredzi un izglītību, par darba stāžu pie konkrētā darba devēja, arī informāciju par atlaišanas iemeslu un juridisko pamatojumu. Atlaistajam darbiniekam arī jāpamato, kāpēc viņš uzskata, ka atlaists, diskriminējot vecuma dēļ,» iesaka juriste.

RASA nolēmusi cīnīties, lai panāktu izmaiņas Latvijas likumos, padarot darba devējiem izdevīgu pirmspensijas vecuma strādājošo nodarbināšanu. Jeļena pieļauj, ka vajadzētu mainīt nodokļu sistēmu un paredzēt nodokļu atvieglojumus darba devējiem, kuri nodarbina pirmspensijas vecuma strādājošos. «Iespējams, ar valsts atbalstu būtu jāveido arī subsidētās darba vietas pirmspensijas vecuma darbiniekiem,» spriež juriste. «Mēs gribam iedrošināt pieredzējušus, gadiem ilgi strādājušus cilvēkus iestāties par savu noderību darba tirgū,» apņēmīgi norāda T. Mackare.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Par Rīgas aktīvo senioru aliansi

RASA dibināta 2010. gadā, aktīvu darbību sākusi 2011. gadā.
RASA izvirzītie uzdevumi:
- apvienot aktīvos seniorus līdzdarboties sabiedriski ekonomiskajos procesos;
- iesaistīt kultūras un sporta pasākumos;
- aizstāvēt senioru sociāli ekonomiskās tiesības un intereses;
- veicināt mūžizglītību, zināšanu apmaiņu ar jauno paaudzi, sekojot principam «paaudze paaudzei»;
- atbalstīt aktīvu, veselīgu dzīvesveidu;
- sadarboties ar citām nevalstiskajām organizācijām Latvijā un citur pasaulē.
Ja vēlas pievienoties aliansei, jānāk uz RASA biroju, jāiepazīstas ar statūtiem un jāpiesakās.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?