Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Aktualizē virkni ieilgušu problēmu izglītībā

Nepietiekamais finansējums nozarei, pedagogu algu aprēķināšanas sistēmas maiņa, skolēnu skaita attiecība pret pedagogiem un skolēnu zemās eksakto mācību priekšmetu zināšanas ir tikai dažas no problēmām, ko vakar Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē akcentēja nozares pārstāvji, tiekoties ar ministru. Risinājums gan meklējams tikai tālākā nākotnē.

Jau ierasti lielākās diskusijas izcēlās par paredzamo finansējumu skolotāju algām. Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) informēja, ka valsts budžets nākamgad paredz sešu miljonu latu pieaugumu mērķdotācijām pedagogu atalgojumam, taču faktiskais atalgojuma apmērs būs zināms septembra vidū, kad tiks apkopoti dati par reālo skolēnu skaitu. Tomēr Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško ir pārliecināta, ka jau nākamā gada pavasarī algu izmaksai būs jāprasa papildu līdzekļi. Viņa apgalvoja, ka papildus būtu nepieciešami vēl deviņi miljoni latu, jo skolotājus neapmierina fakts, ka nākamgad, kad minimālā alga pieaugs līdz 225 latiem, pedagogu algas pamatlikmi plānots saglabāt līdzšinējā līmenī - 280 latu apmērā. Tāpat steidzami būtu jāmaina finansēšanas sistēma «nauda seko skolēnam», jo patlaban demogrāfiskās situācijas dēļ samazinās pedagogu alga. Bet skolotāja pienākumi nemainās ne, kad klasē ir 15 skolēnu, ne tad, kad 30. Deputāts Guntars Bilsēns (RP), runājot par skolēnu skaitu, gan uzsvēra, ka jādomā varianti, kā skolēnu skaitu klasē samazināt. Pēc viņa domām, skolotājs nespēj nodrošināt kvalitatīvu mācību procesu, ja klasē ir 30 skolēnu. Savukārt tieši palielinātās skolēnu un skolotāju attiecības dēļ šogad cietīs skolas atbalsta personāls. Piemēram, skolām var nepietikt naudas, lai piesaistītu logopēdus un psihologus, uzsvēra Izglītības vadītāju asociācijas vadītāja Ineta Tamane.

Komisijā uzsvēra arī skolēnu nevienlīdzīgās iespējas iegūt izglītību. Kā norādīja Vladimirs Reskājs (SC), vienā pašvaldībā bērniem papildus visiem mācību līdzekļiem nodrošina gan bezmaksas sabiedrisko transportu, gan pusdienas, kamēr citur nepietiek naudas pat grāmatām. Tāpat tika runāts par skolēnu neieinteresētību eksaktajos priekšmetos un nelielo jauno pedagogu skaitu. Savukārt vesels problēmu loks tika aktualizēts zinātnes un augstākās izglītības jomā.

Risinājums gan varētu nebūt vēl tuvākajā laikā. Lai gan komisijas deputāti apņēmās jautājumus skatīt turpmākajās sēdēs, tomēr risinājumu ieviešanai dzīvē nepieciešami papildu līdzekļi. Tieši tāpēc, piemēram, sistēma «nauda seko skolēnam» joprojām nav nomainīta pret 40 stundu darba nedēļas apmaksu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?