Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Apdraudēts mērķis apturēt AIDS epidēmiju

Austrālijas zinātnieki pirms dažām dienām paziņoja - iegūtais imūndeficīta sindroms (AIDS), ko izraisa imūndeficīta vīruss (HIV), šajā valstī vairs nav sabiedrības veselības problēma, jo saslimšanas ar AIDS gadījumu skaits ir tik niecīgs, ka slimību var uzskatīt par izskaustu. Savukārt ANO šonedēļ brīdināja, ka centieni līdz 2030. gadam apturēt globālo AIDS pandēmiju tiek bremzēti, jo atsevišķos reģionos pieaug inficēšanās ar HIV pieaugušo vidū. Īpaši tiek izcelta bijušās Padomju Savienības teritorija.

Vājš preventīvais darbs

HIV epidēmija, kas sākās pirms aptuveni 35 gadiem, prasījusi vismaz 35 miljonu cilvēku dzīvību, bet 78 miljoni pasaules iedzīvotāju inficējušies ar bīstamo vīrusu. Pēdējos divdesmit gados inficēšanās ar HIV ir samazinājusies, tomēr joprojām pasaulē mīt 36,7 miljoni cilvēku, kuriem ir HIV/AIDS, vairums no viņiem - Subsahāras reģionā Āfrikā.

Lieli panākumi gūti, lai novērstu bērnu (jaunāki par 15 gadiem) inficēšanos ar imūndeficīta vīrusu. Kopš 2000. gada jaunu inficēšanās gadījumu skaits samazinājies par 70% līdz aptuveni 150 tūkstošiem pagājušajā gadā, liecina šonedēļ publiskotie ANO Programmas cīņai ar HIV/AIDS (UNAIDS) dati.

Tajā pašā laikā pēdējos piecos gados ik gadu vidēji 1,9 miljoni pieaugušo (15 gadu un vecāki) ir inficējušies ar HIV (pērn - 2,1 miljons). Lielākajā daļā pasaules reģionu reģistrēts relatīvi neliels jaunu inficēšanās gadījumu pieaugums vai pat samazinājums, bet Austrumeiropā un Centrālāzijā (UNAIDS pie šī reģiona nepieskaita Baltijas valstis) kopš 2010. gada jaunu inficēšanās ar HIV gadījumu skaits audzis par 57%. Aptuveni puse no tiem bijuši cilvēki, kas lieto intravenozās narkotikas.

80% inficēšanās gadījumu reģistrēti reģiona lielākajā valstī Krievijā, bet vēl 10% - Ukrainā. UNAIDS norāda, ka tas lielā mērā saistīts ar vāju preventīvo darbu un kontroli, kā rezultātā HIV nākotnē var apdraudēt ne tikai tādas riska grupas kā narkomānus un homoseksuāļus, bet arī plašāku sabiedrību.

Trūkst finansējuma

ANO Ģenerālā asambleja jūnijā nāca klajā ar deklarāciju, kurā pausta apņemšanās līdz 2030. gadam apturēt HIV/AIDS epidēmiju. UNAIDS izvirzījusi mērķi līdz 2020. gadam samazināt jaunu ar HIV inficēšanās gadījumu skaitu pasaulē zem 500 tūkstošiem. Organizācija arī vēlas panākt, ka 2020. gadā mirstība no slimībām, ko izraisa AIDS, būtu samazinājusies zem pusmiljona cilvēku (pērn nomira 1,1 miljons).

Pasaules Veselības organizācijas vadlīnijas paredz, ka visiem cilvēkiem, kas ir inficējušies ar HIV, nekavējoties jāsaņem antiretrovirālie medikamenti, kuri aizkavē vīrusa vairošanos organismā un paildzina cilvēka mūžu. UNAIDS norāda, ka tikai aptuveni 17 miljoni HIV inficēto pasaulē saņem šīs zāles.

Lai īstenotu ANO noteiktos mērķus HIV/AIDS novēršanai un kontrolei, nepieciešams liels finansējums. Diemžēl starptautisko donoru maksājumi samazinājās no 9,7 miljoniem dolāru (8,7 miljoni eiro) 2013. gadā līdz 8,1 miljonam dolāru (7,3 miljoni eiro) pērn.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?