Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ar mani jokoties nevar

«Savu mūžu neesmu nodzīvojusi veltīgi,» saka Mirdza Rūtena, Tukuma Pensionāru biedrības aktīva dāma. Kopš aizgājusi pensijā, viņa ar sirdi un dvēseli pievērusies sabiedriskajai un kultūras dzīvei. Mirdza dejo līnijdejas, bet visvairāk viņai patīkot angļu valsis - šo deju soli izkopusi īpaši. Nu pirms gada izdomājusi, ka Tukuma seniorēm jāsanāk kopā un jātaisa teātris.

«Mēs esam nepieredzējušas, bet tagad jau iemanījušās. Spēlēt teātri ir tik aizraujoši! Man pašai patīk tās ellīgās lomas,» neslēpj Mirdzas kundze, senioru drāmas kopas Kaprīze vadītāja. Kāpēc Kaprīze? «Tāpēc, ka esam kaprīzas dāmas,» koķeti nosmaida viņa.

Vella pilns skuķis

«Ar mani nevar jokoties,» savu poļu izcelsmes temperamentu neslēpj Mirdza. Tas un fakts, ka dzīve viņu nav salauzusi, kaut arī četru gadu vecumā zaudējusi mammu, bet pamāte bijusi «kā no klasiskajām pasakām», arī veidojis Mirdzas kundzes raksturu, spēju tikt galā ar dzīves grūtuma pārbaudēm un arī cienījamā vecumā sevi nest stalti un posties kā dāmai.

«Paps ļoti daudz strādāja. Mēs bijām četri manas mammas bērni un pamātei trīs meitas. Kopā septiņi. Tās grūtības bija kā rūdījums, darīja stiprāku - par spīti visam. Biju vella pilns skuķis. Varbūt tāpēc izaugu tāda, kas sešdesmitajos gados uz Kaļiņingradu ar motorolleru varēja aizbraukt,» lepojas Mirdza.

Pamāti viņa atceras nu jau bez rūgtuma: «Piedevusi esmu.» Bez pārmetuma stāsta, kā savulaik jaunībā, tehnikuma laikos, kad no stipendijas vien dzīvojusi un bijuši brīži, kad nav ko ēst, stāvējusi Daugavas krastā un gribējies ūdenī lēkt: «Bet tad domāju - nē, nelēkšu gan! Vispār biju jautra, lustīga meitene.» Ar smaidu Mirdza atminas arī tos laikus, kad savām kursabiedrenēm uz dejām sarunājusi bariņu puišu, bet pati bēgusi mājās, jo uz balli nav bijis, ko mugurā vilkt. «Citureiz vienai kleitai noārdīju apakšu, šuvu pie blūzītes. Uz nākamo balli pāršuvu augšu.» Tehnikuma laikos Mirdza tikai divreiz gadā braukusi uz mājām. «Aizbraucu, papuks noliek uz galda man putras bļodu - mīļā meitiņa atbraukusi... Bet pamāte to bļodu norauj nost - lai putru sev vāru pati...»

Arī par tiem laikiem, kad 42 gadu vecumā no dzīves aizgājis mīļotais vīrs un Mirdza tad strādājusi trīs darbos, viņa runā bez sāpīgas pieskaņas balsī. «Ko tikai nedarīju! Cēlu garāžu, vēlu vakarā tīrīju kombainu cehu. Ņēmu pat pushektāru lopbarības biešu, braucu ar savu moskviču uz lauku ravēt. Atceros, par bietēm uz novākšanu nopelnīju trīs tūkstošus rubļu, par tiem nopirku moskvičam četras riepas! Tāda man bija tā peļņa,» iesmejas Mirdza. Laulībā saticībā nodzīvojuši 16 gadu, tā bijusi īsta un stipra mīlestība, ko nav iespējams aizvietot. Pēc vīra aiziešanas 1983. gadā citu dzīves draugu Mirdza nav meklējusi: «Kopš tā laika esmu nodevusies sabiedriskajai dzīvei.»

Vairs tā netrakos

Dejot Mirdza sākusi pirms 25 gadiem Tukuma deju kolektīvā. «Ar to dejošanu esmu plivinājusies jau no mazām dienām, bet tēvs tolaik man teica: «Mīļā meit, ar dejošanu maizīti nenopelnīsi, jāmācās amats.» Tomēr dejošana dzīvē iznākusi vislielākais hobijs. Vēl patīk akordeonu uzspēlēt.» Savulaik Mirdzas kundzes dzīve bijusi piepildīta ar mazbērnu audzināšanu, bet nu jaunā paaudze izaugusi un ir prom savās dzīvēs. Mirdza lepojas - viņas jaunie esot ar stingriem, noteiktiem uzskatiem: «Man patīk tādi cilvēki - ja ko sola, tad izdara.»

Speciālas receptes pret novecošanu gan Mirdzai nav, jo ziemā ir dejošana, bet vasarā dārzs. «Man taču dārzs ar divām plēvmājām. Vairs gan tā nedarīšu - esmu skrējusi, ravējusi. Kaimiņš reiz teica: «Paklau, Mirdza, nāc pie manis skatīties, kāda izskatās nezāle!» Bet nudien šogad vairs tā netrakošu, drusku sevi pasaudzēšu. Kas mums, vieniniecēm, tagad ir aktuāli? Kādas kleitas uz pensionāru ballīti šūsim, kā nu pucēsimies,» uzsmaida Mirdzas kundze. Dienas viņai tagad piepildītas ar dejām un koncertiem, brīva iznākot tikai pirmdiena, otrdiena. Arī teātra izrādes kļūstot pieprasītas. «Viss man ir,» apgalvo Mirdza, paužot apmierinātību ar dzīvi vecumdienās.

Pasaule tad būtu labāka

Vai Mirdzai daudz draudzeņu? «Nē! Nekad nav bijis draudzeņu, arī skolā nē. Jo draudzenes bieži kļūst nedraudzenes,» dzīves pieredzi atklāj seniore. «Esmu tāds vīrišķīgs cilvēks. Visu ko protu, i naglu iedzīt, i sataisīt, pielabot. Draudzenes man nepatīk - tad ir greizsirdības, kašķi un aprunāšanas.» Ar rūgtumiņu sirdī viņa prot apieties un par citu pensijas vecuma dāmu skaudīgām piezīmēm par raitu, graciozu soli un staltu stāju tikai pasmejas vien.

Bet vai tiešām skumjākos, grūtākos brīžos atbalsts neprasās? «Ja man kas kaiš, tad visi radi ir klāt un mani žēlo. Vienreiz (Mirdza uzsver šo vienīgo reizi - red.) man bija jāizsauc ātrā palīdzība. Un es tik dzirdu - radi viens otram piezvanījuši, viens, otrs nāk, trešais nāk. Saku: «Ko skrējāt, es taču nemirstu!» Visi bija klāt - tas ir tāds prieks!» Mirdza neslēpj - kaut tikai vienreiz saukusi ātro palīdzību, katru rītu izdzerot kādas septiņas tabletes. «Zinu savas vainas, daktere ieteica labas zāles. Visiem iesaku - jādzer Magne B6 un Ginko - tas asinsritei, der visam organismam. Esmu iemācījusies tikt ar sevi galā. Bet par ko gribu teikt paldies savam tēvam - laukos visiem bērniem bija piens, mājās ceptas maizes rika, liels kubls ar medu - karote rokā un ēd. Uzaugām medū. Tas ir stipra organisma pamats.»

Mirdza nevarot izturēt, kad jaunības dienu paziņas dzer zāles, ko dakters nav izrakstījis, un žēlojas: «Pērk zāles, izdod naudu, beigās nepalīdz. Pīkst un čīkst - jaunākas par mani! Saku: «Ko tad darīs manos gados?» Es tā nepīkstu.» Tomēr dzīvē vissvarīgākā esot saticība un mīlestība, Mirdza tam tic: «Ja valdītu saticība un mīlestība, arī pasaule tad būtu labāka.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Mirdza Rūtena (76)

Dzimusi 1936. gada 1. augustā Siguldas pusē, Mālpilī
1957. gadā pabeigusi Jelgavas lauksaimniecības tehnikumu kā grāmatvede
Strādājusi Saldus rajona F. Engelsa vārdā nosauktajā kolhozā, tad Tukuma lauksaimniecības pārvaldē par grāmatvedi revidenti. Lauktehnikā trīs gadus bijusi šoferis uz GAZ 52, bet pēdējos gadus pirms pensijas nostrādājusi par transporta dispečeri. Pensijā no 1992. gada.
20 gadu bijusi Tukuma retrodeju kolektīva Valsis prezidente
Pērn līnijdeju sacensībās Senioru kauss D grupā (1933.-1937.) izcīnījusi 1. vietu.
Ir dēls, meita, četri mazbērni un viens mazmazbērns

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?