Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Ar miljoniem pērk prestižu

Gada noslēgums Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) lielā mērā pagāja, atklāšanas lentītes griežot, - pēc ievērojamas rekonstrukcijas mācību telpas tika atklātas astoņās profesionālās izglītības iestādēs; kopumā kopš 2010. gada infrastruktūras uzlabošana un mācību aprīkojuma modernizācija notikusi 27 skolās, ieguldot vairāk nekā 159 miljonus eiro. Arī tagad pāris lielo atklāšanas pasākumu vēl priekšā. Ministrijā to sauc par veiksmes stāstu un uzskata, ka tas beidzot cels profesionālās izglītības prestižu. Uz to cer arī pašās skolās, īpaši - ņemot vērā, ka reformas vēl nebūt nav beigušās.

Optimizācijas varā

Vēl 2010. gadā Latvijā bija 83 profesionālās skolas, bet pagājušajā mācību gadā - 63. To pārraudzība sadalīta starp IZM, Kultūras ministriju un pašvaldībām. Pērn septembrī IZM pārziņā bija palikušas 23 profesionālās izglītības iestādes, no kurām 17 ir piešķirts profesionālās izglītības kompetences centra (PIKC) statuss, un, kā liecina ministrijas dokumenti, turpmāka reorganizācija nav plānota, jo šāds skaits vērtējams kā optimāls.

Viens no iemesliem, kāpēc optimizācija notika, bija iespēja saņemt Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzekļus. Rezultātā infrastruktūras uzlabošana un mācību aprīkojuma modernizācija notika 27 skolās, ieguldīti vairāk nekā 159 miljoni eiro. IZM Izglītības departamenta direktore Evija Papule Dienai norāda, ka iepriekšējā struktūrfondu plānošanas periodā, kura ietvaros arī finansējums piešķirts, mērķtiecīgi izveidota laba materiāltehniskā bāze. «Vide ir kļuvusi pievilcīga, tā tiešām ir prestiža. Lūzuma posms ir pārvarēts, tagad tikai šī kvalitāte ir jānotur,» piebilst E. Papule.

Pievilcīgā vide, modernās tehnoloģijas ļauj secināt, ka, iespējams, izdosies sasniegt izvirzīto mērķi 2020. gadam - puse pamatskolas beidzēju izvēlas mācības turpināt profesionālajās skolās. Pašlaik šī attiecība ir 60% pret 40% - par labu vidusskolas izglītībai. Nesen uzrunāti PIKC par iespēju mācīties gribētājus uzņemt arī tagad, janvārī un februārī, rezultātā vēl 137 bērni varēs iegūt profesiju.

Gaida rezultātus

Visnesenāk lentīte griezta Ogres tehnikuma atjaunotajās mācību telpās - pagājušajā nedēļā. Rekonstrukcija izmaksājusi aptuveni 12,6 miljonus eiro. Tehnikuma direktore Ilze Brante Dienai stāsta, ka pēdējos gados aizvien mazāk jauniešu interesējušas mācības Ogrē. Visiem vilinoša šķiet Rīga, bet tagad interese varētu atkal atgriezties. Tehnikumā gan necer tikai uz Latvijas jauno paaudzi, bet arī ārzemniekiem, jo skola kļuvusi pievilcīgāka citām valstīm. Iepriekš bijusi vienvirziena kustība, jauniešiem dodoties apmaiņas programmās prom no Latvijas, taču tagad saņemti signāli no Vācijas, ka sadarbība varētu būt abpusēja.

Ieguldot 15,524 miljonus eiro, pērn oktobra vidū atklātas rekonstruētās un jaunbūvētās Jelgavas tehnikuma ēkas. Skolas direktore Janīna Rudzīte jau pirms gada, kad Diena viesojās Jelgavā, lika lielas cerības uz skolas prestiža celšanos, jo iepriekš daļai jauniešu bijis pat kauns stāstīt, kur viņi mācās. Tagad situācija mainījusies. Uz pusi samazinājies arī to bērnu skaits, kuri mācības pārtrauc. Tomēr audzēkņu skaita ziņā gan pozitīvo ietekmi vēl nevar redzēt. J. Rudzīte atzīmē, ka labs rādītājs ir arī tad, ja tas nesamazinās; tas šajā mācību gadā ir izdevies. Turklāt par skolu tagad esot ļoti liela interese, un «īstais rezultāts vēl ir priekšā», jo septembrī daudzi par rekonstrukcijas projektu nav zinājuši.

Sevi lielīt steidz arī Ventspils tehnikums, kurā ieguldīti gandrīz 15,5 miljoni eiro un atklāšana notika pērn augustā. Tā direktore Kristīne Vāgnere Dienai priekšā liek konkrētus skaitļus. Kopš 2011. gadā pirmo reizi nopietni sāka runāt par rekonstrukciju, audzēkņu skaits ir pieaudzis par 49%. Pirmajā kursā uzņemto jauniešu skaits pieaudzis par 33%, bet to bērnu skaits, kuri ir nokārtojuši kvalifikācijas eksāmenu uz septiņām un vairāk ballēm, palielinājies no 37% 2010. gadā līdz 74% pērn. To gan nevar saistīt tikai ar rekonstrukcijas projektu. Direktore piebilst, ka ir sakārtota materiāltehniskā bāze, pilnveidotas mācību programmas, kas ir saskaņotas ar darba devējiem, papildinātas arī skolotāju zināšanas. Visu laiku tiek domāts arī par mārketingu, lai radītu skolēnu interesi. Nav noslēpums, ka starp vispārējās izglītības iestādēm un profesionālajām skolām, cenšoties pievilināt vai noturēt jauniešus, sīva konkurence ir jau labu laiku. E. Papule gan prognozē, ka tas drīz varētu norimt, to daļēji ietekmēs sakārtota atalgojuma sistēma.

Ilgtermiņā gan ļoti svarīgi ir tas, ko sabiedrība domā par profesionālo izglītību. Ministrijā cer, ka skolēni un vecāki tagad redzēs, kas ir moderna profesionālā skola, pierādot, ka tur mācās arī veiksmīgi cilvēki. Arī K. Vāgnere uzskata - kamēr nozares pašas ar sevi neleposies, sakot, ka tajās strādā labākie speciālisti, un kamēr cilvēki uzskatīs, ka uz «profenēm iet tikai tie, kuri netiek nekur citur», tikmēr būs grūti kaut ko panākt pat ar visām lielajām investīcijām.

Sāksies nākamais posms

Lai gan skolu modernizācijā jau ieguldītas lielas summas un no reformām īstenota lielākā daļa, profesionālajām skolām joprojām ir pieejams finansējums arī no nākamā struktūrfondu plānošanas perioda - kopumā vairāk nekā 104 miljoni eiro. E. Papule skaidro, ka pirmajā posmā nauda tika ieguldīta vides sakārtošanā, būvniecībā, remontdarbos, modernā aprīkojumā un mācību materiālos atbilstoši darba tirgus vajadzībām, bet šoreiz tā paredzēta tieši jaunu programmu atbalstīšanai. Tāpat būs iespēja nodrošināt vēl to, kā pietrūkst, lai pēc septiņiem gadiem varētu teikt, ka profesionālās izglītības materiāltehniskā bāze ir sakārtota un nodrošināta programmu atjaunošana.

Tas gan nenozīmē, ka būs noslēgušās arī visas reformas šajā jomā. Atklāts ir jautājums, ko darīt ar profesionālajām skolām, kas nekvalificējas PIKC statusam, jo audzēkņu skaits ir mazāks par 500. E. Papule atzīmē, ka šo skolu turpmākā darbība būtu jāskata kopā ar koledžu attīstību un tas ietilpst turpmākajos ministrijas plānos.

Viena no šādām skolām ir Aizkraukles profesionālā vidusskola. Skolas direktore Ruta Krūkle stāsta, ka telpas ir izremontētas un materiāltehniskā bāze sakārtota, izveidota arī cieša sadarbība ar darba devējiem, tomēr skolā audzēkņu skaits nav lielāks par četrsimt. Nākotnes perspektīva gan neesot tik slikta - skola varot izdzīvot ar pašreizējiem līdzekļiem. Pēc direktores domām, «nevajag visu Latviju pārvērst vienādu, tikai kompetences centros». Nelielās skolas, kurās pedagogi pazīst visus audzēkņus un direktors var iesaistīties ikdienas darbos, ir Latvijas izglītības savdabība. Ja plānā ir kāda apvienošana, tai jābūt pamatotai un no tās jābūt ieguvumam, piemēram, Eiropas fondu finansējumam. «Ja tikai apvienošanās pēc, tad tam nav jēgas. Nevajag lieki pārsteigties,» atzīmē R. Krūkle.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ieguldījumi infrastruktūrā no 2010. līdz 2015. gad

PIKC Saldus tehnikums - 1 879 398 eiro
PIKC Kandavas Lauksaimniecības tehnikums - 5 074 374 eiro
PIKC Liepājas Valsts tehnikums - 18 807 941 eiro
PIKC Ventspils tehnikums - 15 461 578 eiro
Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskola - 751 408 eiro
Daugavpils Mākslas vidusskola Saules skola - 601 127,77 eiro
PIKC Daugavpils tehnikums - 11 303 042 eiro
PIKC Daugavpils Būvniecības tehnikums - 9 419 349 eiro
PIKC Rēzeknes tehnikums - 12 017 539 eiro
Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskola - 728 547 eiro
Rīgas Amatniecības vidusskola - 1 361 428 eiro
Rīgas 3. arodskola - 1 022 243 eiro
PIKC Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola - 1 621 015 eiro
SIVA Jūrmalas profesionālā vidusskola - 1 335 059 eiro
VSIA Bulduru Dārzkopības vidusskola - 1 374 649 eiro
PIKC VSIA Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums -
5 488 989 eiro
PIKC Rīgas Valsts tehnikums - 9 566 741 eiro
PIKC Ogres tehnikums - 12 537 494 eiro
PIKC Priekuļu tehnikums - 4 387 995 eiro
Barkavas profesionālā vidusskola - 932 248 eiro
PIKC Smiltenes tehnikums - 8 722 487 eiro
PIKC Valmieras tehnikums - 12 059 417 eiro
Cēsu profesionālā vidusskola - 3 851 051 eiro
Jelgavas Amatu vidusskola - 1 666 242,54 eiro
Saulaines profesionālā vidusskola, pievienota Kandavas Lauksaimniecības tehnikumam - 1 637 887 eiro
Aizkraukles profesionālā vidusskola - 44 375 eiro
PIKC Jelgavas tehnikums - 15 496 790 eiro
Kopā: 159 150 414,03 eiro
Avots: IZM

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?