Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Arojo pamodina no sapņa

Saspringtā olimpiskā kvalifikācijas turnīra pusfinālā Latvijas vīriešu basketbola valstsvienībai neizdevās iegūt pārsvaru pār Puertoriko spēles gaitā, bet galotnē izšķirošo lomu nospēlēja pretinieku meistarīgākie līderi. Karlosa Arojo trāpītais tālmetiens pēdējā minūtē un pēc tam pārķertā piespēle ļāva amerikāņiem uzvarēt ar 77:70 un sasniegt turnīra finālu, kur viņus sagrāva laukuma saimnieki serbi, izcīnot ceļazīmi uz olimpisko turnīru Rio.

«Braucām uz šejieni, lai finālā spēlētu pret Serbiju un mēģinātu favorītu uzvarēt viņu laukumā, tāpēc turnīrs nav izdevies, lai kāds būtu bijis sniegums tā gaitā,» rokas pēc spēles noplātīja komandas kapteinis Jānis Blūms. Visvairāk kremt, ka jau atkal izšķirošā spēlē komanda drīzāk zaudēja pati, nevis krita pret objektīvi spēcīgāku pretinieku. «Jau atkal izšķirošā spēlē nespējām trāpīt savus metienus no brīvām pozīcijām. Viss bija mūsu rokās, atlika to tikai paņemt. Pat nezinu, kāpēc tā. Uztraukums? Ritma zudums divās brīvdienās? Droši vien viss kopā,» iemeslus meklēja Blūms, kuram pašam turnīrs ne tuvu nebija no veiksmīgākajiem, jo svarīgākajās spēlēs pret Čehiju un Puertoriko snaipera precizitāte pievīla.

Vaina ne tikai metienos

Nespēja trāpīt brīvus metienus liedza latviešiem visu nokārtot jau spēles gaitā, taču ar labu aizsardzību intrigu par uzvaru izdevās noturēt līdz pat spēles beigām. Tad iniciatīvu uzņēmās 36 gadus vecais Karloss Arojo, kurš trāpīja svarīgu tālmetienu pēdējā minūtē un pārķēra Anžeja Pasečņika piespēli pēc uzbrukumā izcīnītas atlēkušās bumbas. Tobrīd Puertoriko pārsvars bija vien trīs punkti, taču ātrajā uzbrukumā viņi to vēl palielināja un vairs iespēju atspēlēties nedeva.

Lielā mērā var teikt, ka šajā spēlē uzvarēja tie, kuri uzdrošinājās vairāk riskēt, jo Puertoriko basketbolisti agresīvi iesaistījās cīņā par bumbu pēc nesekmīgiem metieniem un guva 14 otrās iespējas punktus (latviešiem bija 9). Tāpat pretinieki aktīvi gāja uz piespēļu pārķeršanu, saraustot Latvijas izlases saspēli un piecas reizes pārķerot piespēles. Ātrajos uzbrukumos viņi guva 14, bet latvieši - 6 punktus. Latvijas basketbolisti neforsēja notikumus laukumā, centās spēlēt pacietīgi, nemest pie pirmās iespējas. Lai gan izdevās izspēlēt līdz metieniem no brīvām pozīcijām, precizitāte pievīla (tālmetieni 3/26). Tajā pašā laikā serbi finālā pret šo komandu nekautrējās uzbrukt ātri un mest pie pirmās izdevības, un tas mājiniekiem jau pirmajās minūtēs ļāva iegūt izšķirošo pārsvaru.

Papildinājums kodolam

Lai gan kāroto finālu cīņā par olimpisko ceļazīmi Latvijas basketbolisti nesasniedza un turnīru pabeidza ar vēl vienu vilšanās sajūtu, iepriecināja tas, kā komandā iesaistījās debitanti Ojārs Siliņš un Anžejs Pasečņiks, apliecinot gatavību iekļauties komandas kodolā, kas veidojies jau kopš 2010. gada. Lai kādi būtu mūsu zvaigžņu Kristapa Porziņģa un Dāvja Bertāna tuvāko vasaru lēmumi pēc sezonām Nacionālajā Basketbola asociācijā, arī šādā sastāvā komandai ir nākotne. Protams, pirms nākamā Eiropas čempionāta finālturnīra (dalība tajā Latvijas izlasei jau nodrošināta kā olimpiskā kvalifikācijas turnīra dalībniecei) komandas un sastāva veidošana sāksies no jauna, un katram sava vieta tajā būs vēlreiz jāpierāda. Kā redzējām šajā vasarā, par iekļūšanu sastāvā droši nevar būt pat ilggadēji tās dalībnieki.

Eiropas čempionāta finālturnīrs nākamajā vasarā notiks četrās dažādās valstīs Rumānijā, Somijā, Izraēlā un Turcijā ar izšķirošajām cīņām Stambulā. Pēc tam jau plānots ieviest jaunu kārtību pasaules basketbolā, jo 2019. gada Pasaules kausa finālturnīra dalībniekus plānots noskaidrot kvalifikācijas sacensībās sezonas gaitā (līdz šim tam kvalificējās labākās kontinentu finālturnīru komandas). Pasaules kausā Eiropai iedalītas 16 vietas, tāpēc Latvijas valstsvienībai ir pa spēkam pirmo reizi nokļūt arī šādas raudzes sacensībās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

latvija 70
serbija 108
puertorik

(13:17, 30:33, 50:51)
Olimpiskā kvalifikācijas turnīra pusfināls
Latvija Puertoriko
Timma 16 Holands 15
Siliņš 13 Barea 14
Bertāns 11 Balkmans 12
Strēlnieks 8 Ramoss 2
K. Bērziņš 4 Vasaljo
Rezervisti
Pasečņiks 12 Arojo 14
J. Bērziņš 3 H. Diass 10
Šķēle 2 Uertass 5
Blūms 1 Sančess 3
Mejeris Klemente 2
Meiers
Statistika
25/44 2 p. 24/51
3/26 3 p. 7/22
11/18 1 p. 8/15
42 atlēkušās 47
19 piespēles 12
7 kļūdas 5
2 pārķertās 5
Serbija - Čehija 96:72

latvija 70
serbija 108
puertorik

(37:11, 60:27, 82:56)
Olimpiskā kvalifikācijas turnīra fināls
Serbija: Bogdanovičs 26, Jokičs 23, Kaliničs 15, Birčevičs 13, Markovičs 2; Simonovičs 11, Nedovičs 5, Raduļica 4, Štimacs 4, Teodosičs 3, Jovičs 2, Dangubičs
Puertoriko: Barea 22, Vasaljo 6, Balkmans 4, Holands 2, Ramoss; Arojo 14, H. Diass 7, Uertass 5, Rosa 4, Klemente 4, G. Diass 3, Galindo

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?