Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Arsenāls - katru gadu

«Nekas nav par vēlu,» uzskata Māris Gailis, ilggadējs kinoforuma Arsenāls atbalstītājs un viens no dibinātājiem, komentēdams foruma organizētāju lēmumu no šā gada Arsenālu rīkot ik gadu. Forums šogad notiks no 16. līdz 24. septembrim, līdz šim tas norisinājies katru otro gadu un tikai tagad ir spēris soli, ko vajadzēja spert jau sen, - mainīt festivāla norises regularitāti.

Lai _Arsenāls_ būtu reāli konkurētspējīgs starptautiskā apritē, nebūtu kaitējis apzināties, ka «aiz loga» vairs nav XX gs. 80. gadu izskaņa, kad dzima _Arsenāls_ un filmu aprite notika nesalīdzināmi lēnāk nekā mūsdienās - laikā, kad legālajiem filmu izplatīšanas ceļiem pievienojušās arī nelegālie straumēšanas kanāli. Taču - labāk vēlu nekā nekad.

Jāatgūst pozīcijas

Lēmums rīkot festivālu ik gadu, cerams, ļaus Arsenālam atkarot pabālējušās pozīcijas un atgūt Baltijas nozīmīgākā festivāla statusu, kuru agresīvi un mērķtiecīgi ir ieņēmis Tallinā notiekošais Black Nights festivāls. Iezīmes, akcenti un vēlme piesaistīt starptautisko profesionāļu publiku manāma jau arī šīs sezonas Arsenāla programmā - tiek organizētas divas starptautiskas meistardarbnīcas: scenāristu kursi Sources un projekts Rīgas vīruss, kas orientēts uz kino profesionāļiem un piesaistīs ārvalstu pasniedzējus. (www.arsenals.lv ir izsludināta pieteikšanās abām šīm darbnīcām). Kas zina, varbūt vēl pēc gada vai diviem Arsenāls rīkos arī filmu projektu tirgu, kas filmu programmai pievienos arī biznesa akcentu, ko pagaidām demonstrē igauņi. Protams, šīs biznesa aktivitātes drīzāk attiecas uz šķietami mistisko festivāla starptautisko nozīmību, prestižu, kas vietējam skatītājam visdrīzāk ir samērā vienaldzīgs. Jo skatītāji, cerams, grib skatīties filmas - labas, oriģinālas, māksliniecisko izteiksmi variējošas un masu kino izaicinājumu piedāvājošas. Tādas savos spēka gados mēdza piedāvāt Arsenāls. Šādu programmu plus vēl eksotisku fokusu Arsenāla organizētāji sola arī šogad - eksotisko, japānisko pieskaņu var atrast gan Arsenāla šāgada plakātā (autore Maija Kurševa), gan arī filmu programmā - tās fokuss būs Japānas kino «jaunais vilnis» - proti, XX gs. 60. gadu filmas, kas līdzīgi tolaik Eiropā notiekošajiem strāvojumiem piedāvāja jaunas izteiksmes un formas meklējumus. Protams, festivālus rotā viesi, un japāņu jaunā viļņa dzīvais klasiķis Josida Josisige, kas ieradīšoties Rīgā, būs skaista rota. Jāpiebilst, ka ar retrospekcijām pasaules festivālos šis režisors nav pārāk lutināts - 2003. gadā Sanpaulu, vēl šur un tur - un uztverams kā patiesi eksotiska raritāte, ko, cerams, kāds arī novērtēs.

Skaidrs un ne visai

Jau tradicionāli Arsenāls piedāvās Baltijas valstu filmu skati un Foruma (konkursa) programmu. Par Baltijas skati - viss skaidrs, tā ir iespēja redzēt vērtīgākās pēdējo divu gadu laikā Baltijā tapušās spēles un dokumentālās filmas, ko atlasījusi Arsenāla atlases komisija. Par otro - arīdzan skaidrs. Tā ir skate, kurā sapulcinātas svaigākās un oriģinālākās festivāla filmas bez īpašas starptautisko panākumu «astes» un atpazīstamības. Arī loģiski, jo katra sevi cienoša festivāla vēlme ir atklāt kaut ko jaunu un pārsteidzošu. Joprojām Arsenāls nepretendē uz vieda arbitra lomu un Foruma galveno balvu piedāvās kā izlozes un nejaušības rezultātu. Tas arī pagaidām viss - par programmas «pērlēm» un akcentiem, t.i., plašākai publikai domātām filmām, kas var pagozēties arī ar starptautisku festivālu «asti», Arsenāla organizētāji vēl neinformē - sīkāka informācija būšot neilgi pirms festivāla atklāšanas. Šogad Arsenāls saimniekos kino Rīga abās zālēs un kinoteātrī K.Suns. Skaidrs gan ir viens, ka jau tagad ir nopērkami Arsenāla abonementi www.bilesuserviss.lv un ka šis rudens grasās būt ar kino notikumiem blīvi piepildīts. Novembrī uz karstām pēdām pēc Arsenāla vīkšas arī Baltijas pērle, kas gan parasti nelepojas ar konceptuālu skaidrību, toties ar pamatīgu devu lielos festivālos apbalvotu filmu. Vārdu sakot, gaidīsim - šis rudens piedāvās ne tikai asas politiskas, bet arī kinematogrāfiskas izjūtas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Kinoforums
Arsenāls
16.-24.IX
Kino Rīga un K.Suns
Abonementi www.bilesuserviss.lv,
K.Suns un kino Rīga kasēs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?