Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Asi iebilst pret dzimumu lomu mācīšanu

Pēc asām diskusijām Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti vakar nolēma aicināt bērnudārzos neizmantot dzimumu lomu grāmatas, kamēr nav veikta to padziļināta izpēte. Sēdes gaita gan tika kritizēta, jo runāt bija ļauts tikai vienam Labklājības ministrijas (LM) ekspertam, kamēr nosodošu viedokli par metodisko materiālu pauda vairāki speciālisti.

Komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) vārdu deva pieciem ekspertiem, kuri ar dažādiem argumentiem norādīja uz negatīvo ietekmi, kādu atstāj dzimumu lomu grāmatu izmantošana bērnudārzos, tomēr pretējo viedokli laika trūkuma dēļ uzklausīja tikai no viena eksperta. Lai gan uz sēdi bija ieradušies arī citi LM un nevalstisko organizāciju pārstāvji, deputāti ar sešu balsu pārsvaru lēma, ka diskusiju varēs turpināt tikai deputāti. Tas gan izraisīja neapmierinātību, un Daina Kazāka (RP) norādīja, ka sēde ir safabricēta priekšvēlēšanu kampaņa.

Jautājums par Dānijas metodisko materiālu Pirmsskolas, kurās ir vieta Pepijprinčiem un Pepijprincesēm atkārtoti tika aktualizēts, jo deputātiem nav pārliecības, ka veids, kā dzimumu līdztiesības plāns tiek īstenots bērnudārzos, ir atbalstāms.

Psihoterapeite Indra Tretjakova sēdes laikā norādīja, ka bērni tieši bērnudārza vecumā sāk apzināties savu identitāti, tāpēc ir svarīgi nesniegt sagrozītu informāciju, jo tas var traucēt bērna attīstībai. Bērniem var rasties priekšstats, ka sieviete var būt autobusa šoferis tikai tad, ja pārtop par vīrieti, savukārt zēni var būt bērnudārza audzinātāji, ja pārtop par sievieti. Līdzīgi arī pedagoģijas profesore Ruta Kaņepēja sacīja, ka notiek mērķtiecīga darbība, lai jau pašos pamatos izkropļotu cilvēka identitātes jēdzienu.

Latvijas pārstāve Eiropas dzimumu līdztiesības institūta ekspertu padomē Dace Kavasa, kurai sēdē vārds netika dots, Dienai norādīja, ka neviens nesaka, ka meitenes būs zēni vai zēni būs meitenes, bet grāmatās parādīti tie stereotipi, ar ko ir jācīnās. Viņa arī atzīmēja, ka pedagogiem trūkst izpratnes par dzimumu līdztiesību un viņi, piemēram, ar dažādām rotaļām un nodarbībām stereotipus tikai pastiprina. Savukārt LM Sociālās politikas plānošanas un attīstības departamenta vecākā eksperte Agnese Gaile Dienai pastāstīja, ka, runājot ar pedagogiem pirmskolas izglītības iestādēs, nejūt šādu sakairinātu reakciju. «Pedagogi saprot, ka šeit neiet runa par homoseksuālismu un bērnu pārveidošanu no meitenēm par zēniem,» sacīja A. Gaile.

Deputāti sēdē rosināja arī veidot speciālu darba grupu, kura varētu pārstrādāt dzimumlīdztiesības plānu. Tāpat komisija lūdza LM norādīt tos bērnudārzus, kur šie materiāli tiek izmantoti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?