Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Atsaukt uzņēmēju uz Latgali

Lai veicinātu Latgales reģiona attīstību, no nākamā gada ir plānots izveidot Latgales speciālo ekonomisko zonu (SEZ). Saeima ceturtdien nodeva komisijām likumprojektu par Latgales SEZ, kā arī ar to saistīto projektu, kas paredz uzņēmumu ienākuma nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa atlaides uzņēmējiem, kuri veiks ieguldījumus speciālajā ekonomiskajā zonā. Vienlaikus Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija turpina īstenot Latgales rīcības plānu. Tas paredz arī 52,2 miljonu eiro piešķiršanu Latgales programmai no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF).

Latgales rīcības plāna ietvaros paredzētais ES fondu finansējums un iecere noteikt speciālās ekonomiskās zonas nosacījumus daļā teritorijas ir savstarpēji saistīti un vērsti uz vienu mērķi - radīt jaunas darbvietas, sakārtojot arī industriālās zonas, lai piesaistītu investorus. Latgales rīcības plānā ir paredzēts izveidot Latgalē 857 jaunas darbvietas un samazināt degradēto teritoriju platības par 123 hektāriem, nesen Saeimas Pieprasījumu komisijas deputātus informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietniece Ilona Raugze.

Prioritāte - ceļi

Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētāja, Ludzas novada vadītāja Alīna Gendele (Latgales partija), Dienai pastāstīja, ka pašvaldību vadītāji ir piedalījušies arī speciālās ekonomiskās zonas likumprojekta sagatavošanā. «Tas būs vismaz viens instruments, kas palīdzēs uzrunāt potenciālos investorus, kuri citādi paliek ap Rīgu. Ja izdosies radīt jaunas darbvietas, tas dos cerības atgriezt cilvēkus Latgalē,» atzina pašvaldības vadītāja. Viņa atgādināja, ka runa ir par teritoriju pie Eiropas Savienības ārējās robežas. A. Gendele uzteica arī labo sadarbību ar VARAM ierēdņiem un ministru Kasparu Gerhardu (NA). «Ministrija strādā ar sirdi un dvēseli,» sacīja A. Gendele, kuru iepriecina, ka nozares ministrs jaunajā valdībā nemainīsies. Pateicoties ministrijas vadībai un arī premjerei Laimdotai Straujumai (Vienotība), Latgales pašvaldībām esot cerība jau šajā vasarā sākt apgūt Latgales un arī Alūksnes novada attīstībai paredzēto finansējumu, kura kopējais apjoms ir 52,2 miljoni eiro.

Jau 5. februārī Latgales plānošanas reģiona Attīstības padomē ir paredzēts apstiprināt Latgales programmas investīciju plānu, kas paredzēs, piemēram, ceļu atjaunošanu un industriālo zonu sakārtošanu, kā arī veikt citus pasākumus uzņēmējiem nepieciešamās infrastruktūras sakārtošanā. Pēc tam šo plānu izvērtēs VARAM Reģionālās attīstības koordinācijas padome. Valsts sekretāra vietniece I. Raugze pieļāva, ka valdība par šo jautājumu varētu lemt martā. Tas nozīmē, ka jau aprīlī un maijā pašvaldības varēs iesniegt savus projektus, lai pretendētu uz speciāli Latgalei paredzēto ERAF finansējumu. Projektus varēs pieteikt uz uzņēmēju pieprasījuma pamata, lai nodrošinātu viņiem nepieciešamo infrastruktūru.

No ES fondu finansējuma pašvaldības varēs atjaunot degradētās teritorijas, šo naudu ieguldīt ceļu un ēku sakārtošanā. Ludzas novada prioritāte ir ceļi un degradētās teritorijas, sacīja A. Gendele. Novadā ir attīstīta mājražošana, tāpēc tālākais mērķis ir Seno arodu nama projekts. Balvu novada domes priekšsēdis Andris Kazinovskis (LZS) arī vispirms norādīja uz nepieciešamību sakārtot graustu teritorijas, kādas ir, piemēram, tur, kur kādreiz bija gaļas kombināts vai putnu fabrika blakus pilsētai. Taču uz vietējo uzņēmēju atsaucību nevarot paļauties, jo viņi nespēj ieguldīt tik lielas summas - tām jābūt līdzvērtīgām ES fondu finansējumam. Tāpēc pašvaldībām ir jādodas investoru meklējumos tuvāk Rīgai.

Saeimā vērtēs rudenī

Situāciju Latgalē pagājušajā nedēļā vērtēja arī Saeimas Pieprasījumu komisija, kurā abi minētie pasākumi tika uzlūkoti kā iespēja sekmēt Latgales attīstību. Pieprasījumu komisija nolēma rudenī vēlreiz skatīt jautājumu par situāciju Latgalē, lai izvērtētu, kas pa šo laiku ir izdarīts, informēja komisijas priekšsēdis Augusts Brigmanis (ZZS). Latgales plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Iveta Maļina-Tabūne, atbildot komisijas deputātiem, atzina, ka ik gadu Latgalē iedzīvotāju skaits samazinās aptuveni par 5000 cilvēkiem. Šajā vēsturiskajā novadā dzīvo ap 294 000 iedzīvotāju. Viņa uzsvēra, ka lielais attālums no Rīgas, kas daudzviet ir no 250 līdz 300 kilometriem, arī mazina uzņēmēju interesi par šo teritoriju. Tuvākā vieta Rīgai ir Līvāni.

Latgales plānošanas reģions, kurā būs speciālās ekonomiskās zonas pārvalde, jau ir sācis apzināt teritorijas, kurām varētu piemērot šo statusu. Tās pēc tam jāapstiprina valdībā. Likumprojekts nosaka, ka šī teritorija nevarēs būt lielāka par pieciem procentiem no Latgales reģiona kopējās platības. Priekšnoteikums tam būs potenciālo investoru interese par ražošanas attīstīšanu konkrētā vietā. A. Gendele uzsvēra, ka likumprojekts ir sagatavots tik elastīgs, lai atstātu iespējas pašvaldībām mainīt zemes platības, ja uzņēmējiem piemērotāka infrastruktūra ir citā teritorijā, nekā sākotnēji noskatīts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?