Tad nu piedāvājam trīs receptes, kā garšīgi izmantot visu, ko patlaban dod Latvijas dārzi. Starp citu (ja nu kādam tas svarīgi), tomātu zupas ideja nāk no britu slavenā šefpavāra Džeimija Olivera recepšu krājumiem. Abām pārējām receptēm nav tik slavenu autoru, taču tāpēc vien tās nav mazāk gardas.
Augusta dārza labumi
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Bumbieru un ogu deserts 5. Deserta glāzēs kārtās
Sastāvdaļas 2 personām: 200 g ogu, 2 lieli bumbieri, 6 ēd. k.
cukura, 6 ēd. k. sviesta, 1 tējk. kanēļa, 8 ēd. k. auzu
pārslu.
1. Ogas liek nelielā katliņā, tām pārber divas ēd. k.
cukura un atstāj apmēram 15 minūtes ievilkties. Ja ogas ir
sasaldētas, ļauj tām atkust, tad pārber cukuru un atstāj 15 minūtes
ievilkties.
2. Bumbierus nomizo, izgriež serdi un sagriež
gredzenos. Pannā sakarsē 2 ēd. k. sviesta, tajā ieliek bumbieru
gabaliņus, apkaisa ar 2 ēd. k. cukura un kanēļa. Ļauj lēnām
karamelizēties uz vidēji lēnas uguns, apgriežot, kad viena puse sāk
palikt zeltaini brūna. Pēc tam gredzenus noņem no pannas un
atdzesē.
3. Ogas uzvāra, pēc tam noņem katliņu no uguns un
atdzesē.
4. Pannā uzkarsē atlikušo sviestu uz vidēji lēnas
uguns, ieliek tajā auzu pārslas un pārkaisa ar atlikušo cukuru.
Maisot apcep zeltaini brūnas un kraukšķīgas.
Bez nosaukuma
Sastāvdaļas 2 personām: 1 liels ābols, 1 vidēji liels kālis (der
arī rācenis vai kolrābis); mērcei - 3 ēd. k. skābā krējuma, 1-2 ēd.
k. ābolu etiķa, 2 tējk. sinepju (var likt vairāk, ja sinepes nav
stipras), 1 ēd. k. eļļas, 1 saišķītis pētersīļu vai lociņu
1.
Ābolu nomizo, sagriež četrās daļās, izgriež serdi un sarīvē uz
rupjas dārzeņu rīves. Pēc tam nomizo kāli, pārgriež, lai būtu
vieglāk sarīvēt, un sarīvē.
2. Gan sarīvēto ābolu, gan kāli liek
vienā bļodā un sajauc.
3. Gatavo mērci. Bļodiņā liek krējumu,
pievieno sinepes, ābolu etiķi, eļļu un sāli, ja ir nepieciešams.
Visu kārtīgi samaisa.
4. Zaļumus nomazgā, nolej lieko ūdeni un
sakapā, pēc tam iejauc salātos.
5. Pārlej salātu mērci un
pasniedz. Pēc vēlēšanās var dekorēt ar zaļumiem.
Bez nosaukuma
Sastāvdaļas 4-5 personām: zupai - 500 g ķiršu tomātiņu, 4 lieli
tomāti, 4 ķiploka daiviņas, 2 nelieli sarkanie sīpoli, ēd. k.
balzametiķa, 1 saišķītis svaiga bazilika, 3 zariņi svaiga timiāna,
olīveļļa, sāls, pipari; grauzdiņiem - 6 šķēlītes baltmaizes, 1
daiviņa ķiploka, olīveļļa
1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220
grādiem. Visus tomātus nomazgā, pēc tam lielos pārgriež četrās
daļās.
2. Gan ķiršu tomātiņus, gan lielo tomātu šķēlītes
izkārto uz pannas. Bļodiņā samaisa olīveļļu un caur ķiploku spiedi
izspiestu ķiploku, pārziež tomātus, pārkaisa sāli un pusi no
bazilika saišķīša. Liek cepties 12-15 minūtes cepeškrāsns augšējā
nodalījumā.
3. Kamēr tomāti cepas, balt-maizi sagriež gabaliņos,
izkārto uz plāts, kura apklāta ar cepampapīru. Bļodiņā eļļu samaisa
ar izspiestu ķiploku un pārlej pāri maizei, pārkaisa sāli. Liek
cepties cepeškrāsns apakšējā nodalījumā, līdz maize kļūst zeltaini
brūna.
4.Kamēr viss cepas, uz plīts pannā uzkarsē nedaudz eļļas,
sīpolus sagriež un liek uz pannas uz vidējas uguns. Kad tie sāk
kļūt zeltaini, pievieno balzametiķi un pasautē. Lai nepiedegtu,
pievieno nedaudz ūdens, bet pēc tam ļauj, lai ūdens iztvaiko.
5.
Tomātus izņem no cepeškrāsns un pievieno sīpoliem, pēc tam visu
pārliek katlā, pievieno atlikušo baziliku un timiānu un
sablendē.
6. Pasniedz karstu, pārkaisot ar grauzdiņiem. Ja
vēlas, pasniedzot var pielikt skābo krējumu.
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!