Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Babītes ašā ideja -bērnudārzs konteinerā

No ārpuses izskatās pēc palielāka celtnieku konteinera, taču, pienākot tuvāk, «nodod» logos iekārtās dekorācijas - no papīra izgrieztas rudens veltes. Pirmais moduļu tipa bērnudārzs Baltijā patiešām ir veidots no četrpadsmit konteineriem, kuros ierīkota atbilstoša siltumizolācija un speciāla ventilācijas sistēma, skaidro Skandināvijas kompānijas Cramo pārstāvis Ričards Batarags.

Babītes novada pašvaldība ir pirmā Latvijā, kas bērnudārzu rindu īsināšanai izvēlējusies operatīvu risinājumu - uz trim gadiem izīrējusi Skandināvijas valstīts populārās pārvietojamās ēkas izglītības iestāžu vajadzībām.

«Pirmām kārtām tā pelēkā krāsa. Mēs jau latvieši esam pieraduši pie siltiem toņiem. Tas zilais ar pelēko likās nedaudz vēsi. Protams, ka pirmais iespaids bija tāds pārsteigums,» sākotnējo skepsi, ieraugot bērnudārzu, kas raisa asociācijas ar konteineriem kādā celtniecības laukumā, atzīst Babītes pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja Elita Āboliņa. Līdzīgas sajūtas bija vērojamas arī žurnālistu sejās, kas, ieradušies pirmsskolas iestādes teritorijā, sākumā neticīgi lūkojās uz balto ēku - vai tas tiešām būs tas bērnudārzs? Vadītājas attieksme ātri vien mainījusies pozitīvā virzienā, un arī bērni tur jūtoties labi. Aptuveni 300 kvadrātmetru plašajā vienstāva ēkā ir izvietotas divas grupiņas un guļamtelpa, kas vienkārši transformējas mūzikas telpā - vairākos līmeņos izvelkamās gultiņas kompakti sabīda vienā. Virtuvi ierīkot nebija nepieciešams, jo arī pastāvīgajā Babītes pirmsskolas iestādes ēkā ēdienu piegādā no Babītes vidusskolas. Taču vajadzības gadījumā ir pieejami arī moduļu tipa bērnudārzi ar virtuvi.

Babītes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Andrejs Ence (Reģionu partija) joko, ka šis bērnudārzs ir ašā ideja, jo tā īstenota divu mēnešu laikā. Patiesībā iecere tādu veidot radusies jau pirms 10 gadiem, taču šovasar rindā uz dārziņu gaidījuši apmēram 30 trīsgadnieku, kuriem atbilstoši pašvaldības noteikumiem vieta pirmsskolas iestādē ir jānodrošina. Tas arī bijis iemesls, kādēļ ideja realizēta tieši tagad. Tūlītēju risinājumu šīs vasaras grozījumiem Vispārējās izglītības likumā, kas pašvaldībām liek nodrošināt «vienlīdzīgu pieeju pirmsskolas izglītības iestādēm bērniem no pusotra gada vecuma», jaunais bērnudārzs gan nerod, jo vietas pilnībā ir nodrošinātas bērniem no triju gadu vecuma, ko paredz pašvaldības noteikumi. Jāatgādina, ka ar šo noteikumu interpretāciju šovasar pašvaldībās radās liels sajukums, jo vārdu salikumu «vienlīdzīga pieeja» katrs izprata citādi.

Jauno bērnudārzu, kas atrodas vienā teritorijā ar pastāvīgo Babītes pirmsskolas iestādes celtni, apmeklē 40 bērnu. Pašvaldībai vienreizējās investīcijas šajā projektā mērojamas 32 600 latu apmērā. Papildus tam katru mēnesi jāmaksā 4050 latu par moduļu tipa ēkas īri. Viedokli, ka triju gadu laikā nāksies šķirties no pārlieku apjomīgas summas - 45 800 latu -, pašvaldības vadītājs atspēko ar argumentu, ka jauna bērnudārza būve izmaksātu aptuveni 262 500 latu. Tāpat līdz ar demogrāfisko kritumu nākotnē pašvaldībai nebūs jāapsaimnieko pustukšas pirmsskolas iestādes ēkas.

Pa šo grīdu iepriekš skraidīja norvēģu bērni, Dienai saka Cramo pārstāvis R. Batarags, rādot uz iekšējo apdari, kas saglabāta tādā izskatā kā pirms ēkas atceļošanas no Norvēģijas. Konteineri jeb moduļi Latvijā nogādāti ar kravas mašīnu. Pēc samontēšanas savienojuma vietām uzlikti nosedzoši paneļi siltuma izolācijai. Šī modeļa ražošana sākta pirms 10 gadiem, savukārt pirmie šāda veida risinājumi Skandināvijā parādījās 70. gadu beigās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?