Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Beidzot ļauj celt cietumu

Ja jau ceļam jaunu, labiekārtotu cietumu, vispirms ceļam tādu, kas pašiem var noderēt - šādu domu gaitu ciniķis varētu mēģināt piedēvēt valsts amatpersonām. Tieslietu ministrijas (TM) izstrādātā Ieslodzījuma vietu infrastruktūras attīstības koncepcija, kuru vakar atbalstīja valdība, paredz jauna cietuma būvēšanu Olainē, kurā varētu izmitināt 1200 ieslodzīto.

Jaunajā cietumā ieplānots izmitināt pašreizējā Olaines cietuma, Iļģuciema sieviešu cietuma un Šķirotavas cietuma ieslodzītos, kā arī ieslodzītos no Rīgas Centrālcietuma nodaļas, kas pazīstama kā Matīsa cietums. Matīsa cietumā sodu izcieš par dažādiem noziegumiem notiesātās valsts amatpersonas.

Par nepieciešamību celt jaunus cietumus runā jau kopš 2004. gada, jo esošie ir novecojuši, tajos nav iespējams veikt pilnvērtīgu notiesāto resocializāciju un Latvija itin bieži zaudē slepkavām un izvarotājiem Eiropas Cilvēktiesību tiesas prāvās par necilvēcīgajiem apstākļiem cietumos. Iepriekšējās ieceres gan bija aizkavējusi ekonomiskā krīze, kuras laikā šādiem projektiem naudas nebija, bet pašreizējais plāns jau vairākus mēnešus bija aizķēries aiz ministriju iebildumiem.

Tomēr tagad TM beidzot izdevies panākt valdības atbalstu darbu sākšanai. Pirmo jauno cietumu cels Olainē kā multifunkcionālu ieslodzījuma vietu, kurā ieslodzītos turēs dažādas stingrības režīmos. Modernizācija ļaus ietaupīt, jo samazināsies tehnisko apsardzes darbinieku skaits, tādējādi būs iespēja koncentrēties uz noziedznieku resocializāciju jeb to, lai, iznākot no cietuma, viņi jaunus noziegumus vairs neizdarītu. Kā vakar preses brīfingā skaidroja Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieks Visvaldis Puķīte, ja šobrīd ir viens resocializācijas darbinieks uz 100 ieslodzītajiem, tad, ieviešot koncepciju, proporcija mainītos uz viens pret 10.

Ar jaunu cietumu celšanu tiktu novērsts arī viens no pašlaik būtiskākajiem ieslodzīto nepaklausību veicinošajiem faktoriem. Ieslodzītie bieži vien tiek turēti padomju laika «brigādes režīma» kamerās pa 10, 20, atsevišķos gadījumos pat 70. «Protams, es jums neiestāstīšu, ka viņi naktīs lasa grāmatas un nodarbojas ar sevis resocializēšanu. Drīzāk grupās plāno jaunus noziegumus,» atzina V. Puķīte. Tādēļ jaunajos cietumos paredzēts pāriet uz divvietīgo kameru sistēmu.

Jaunā Olaines cietuma celtniecība kopumā izmaksās aptuveni 55,5 miljonus latu. To paredzēts pabeigt 2017. gadā. Pēc tam jāsāk domāt par jauna cietuma celšanu Daugavpilī un Kurzemē. Kurzemes cietumam vieta gan vēl nav noteikta, bet iespējams, ka to varētu celt Liepājā. Saglabāta tiktu jau modernizētā Cēsu nepilngadīgo audzināšanas iestāde un Vecumnieku atklātā tipa cietums, bet Rīgas Centrālcietumu kā izmeklēšanas cietumu iecerēts modernizēt. Visus pārējos cietumus slēgs.

Jautāta, kādēļ uz pirmo moderno cietumu ieplānots pārvietot arī Matīsa cietuma iemītniekus, TM valsts sekretāra vietniece Laila Medina Dienai skaidroja, ka, uzceļot jauno cietumu, pirmās paredzēts slēgt tās ieslodzījuma vietas, kurās ir vislielākā pārapdzīvotība vai sliktākie apstākļi. Savukārt Centrālcietums, kuru paredzēts modernizēt, šobrīd ir pārapdzīvots, tādēļ nekādus modernizācijas darbus vienkārši nav iespējams uzsākt. Matīsa cietuma iemītnieku pārcelšana uz Olaini atbrīvotu telpas, ļaujot sākt modernizācijas procesu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?