Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Bez sadarbības neiztikt

Jau ilgus gadus augstskolu vadītāji centušies skaidrot, ka augstākās izglītības eksports ir laba, perspektīva lieta, kura jāatbalsta un jāattīsta. Šogad tapis pētījums, kas ar faktiem pamato, ka augstākās izglītības eksports ir pilnvērtīga, pelnoša tautsaimniecības nozare. Jau vairākus gadus nozarei ir sava asociācija - biedrība Augstākās izglītības eksporta apvienība (AIEA), kas apvieno lielākās augstskolas.

AIEA ir gatava aktīvai sadarbībai ar Ekonomikas ministriju, kopīgi veidojot valsts politiku augstākās izglītības nozarē. Domnīcas Certus pētījums apliecina, ka ārvalstu studenti, kuri brauc mācīties uz Rīgu, daudz atzinīgāk vērtē iespējas, kuras sniedz Latvija un mūsu augstskolas, nekā mēs paši.

Galvenais iemesls, kādēļ studenti izvēlas iegūt grādu Latvijā, ir mūsu dalība Eiropas Savienībā. Par labu izvēlei studēt Latvijā ārvalstniekus pārliecina arī iespēja iegūt dzīves pieredzi citā Eiropas valstī un fakts, ka Latvijā iegūtā izglītība ir starptautiski atzīta. Trešdaļai ārvalstu studentu iespēju studēt Latvijā ieteikuši draugi vai radi. Pēdējos trīs gados Latvijas augstskolās to ārvalstu studentu skaits, kas studē grāda vai kvalifikācijas iegūšanai, palielinājies no 2757 līdz 5458. Starptautiskie studenti 2015./2016. studiju gadā samaksājuši 28 miljonus eiro studiju maksu Latvijas augstskolās. Pateicoties šiem līdzekļiem, augstskolas var piesaistīt kvalitatīvus mācībspēkus, finansēt pētniecību un attīstību.

Augstākajai izglītībai ir arī nozīmīgs multiplikatora efekts, jo starptautiskie studenti rada un stimulē pieprasījumu pēc mājokļa, ēdināšanas, izklaides, tirdzniecības un tūrisma pakalpojumiem. Aprēķinot augstākās izglītības pievienoto vērtību, augstākās izglītības kopējā ietekme uz Latvijas tautsaimniecību mērāma 148 miljonos eiro.

Saskaņā ar OECD prognozēm ārvalstu studentu skaits nākamajos gados varētu vērienīgi pieaugt. Mēs varam cīnīties, lai piesaistītu ievērojamu daļu no potenciālajiem starptautiskajiem studētgribētājiem.

Diskusijā par jau minēto pētījumu bija patīkami dzirdēt Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvju teikto, ka valsts galvenais uzdevums ir netraucēt izglītības eksportam attīstīties. Tomēr, lai nozare varētu sasniegt uzplaukumu, nepieciešams stiprināt atbildīgo ministriju un AIEA sadarbību šādos jautājumos: koordinējot augstskolu pārstāvniecību starptautiskajās izglītības organizācijās; pilnveidojot mājaslapu www.studyinlatvia.lv; vienkāršojot vīzu iegūšanu; stiprinot valsts un pašvaldību sadarbību, lai nodrošinātu ārvalstu studentiem kvalitatīvus hosteļus un kopmītnes.

Augstākā izglītība ir nozare ar lielu ekonomisko potenciālu - 1000 ārvalstu studentu gadā nozīmē 27 miljonu eiro pienesumu tautsaimniecībai. Līdz šim augstākās izglītības eksports attīstījies bez valsts atbalsta. Neeksistē nozares atbalsta stratēģija. Latvijai ir labas izredzes kļūt par vienu no globālās izglītības centriem. Lai tas notiktu, nepieciešama valsts un nozares asociācijas sadarbība, kā arī koordinēta darbība mērķa sasniegšanai.

*LTRK padomes priekšsēdētājs, Biznesa augstskolas Turība vadības pārstāvis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?