Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Bordāna lietu ievelk

Nacionālā apvienība _Visu Latvijai!-_TB/LNNK (NA) balsos par valsts budžetu 6. novembrī un neplāno atstāt valdību. NA līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš otrdien oficiāli iecerējis no amata atsauktā tieslietu ministra Jāņa Bordāna vietā izvirzīt Rīgas domes deputāti Baibu Broku. Ja valde šai izvēlei piekritīs, tad partija iepazīstinās ar kandidāti premjeru Valdi Dombrovski (Vienotība). Tādā gadījumā arī saruna ar valdības vadītāju par pēctecības nodrošināšanu ministrijā iesākto reformu īstenošanā būšot konkrētāka.

NA ir devusi premjeram koalīcijas līgumā noteikto laiku līdz nākamajai pirmdienai, un vismaz līdz tam J. Bordāns turpinās darbu. NA negatavojas rosināt neuzticības balsojumu Saeimā. Sliktākais scenārijs, pēc vairāku NA pārstāvju domām, būtu, ja premjers nepiekristu tieslietu ministra nomaiņai un tādā gadījumā NA strādātu valdībā ar vienu ministru - nesen amatā apstiprināto kultūras ministri Daci Melbārdi. «Tad būtu pārkāpts koalīcijas līgums un par tieslietu ministru atbildību uzņemtos Dāvis Stalts vai Valdis Dombrovskis, bet ceru, ka šis jautājums tiks atrisināts koalīcijas līguma ietvaros,» teica G. Bērziņš. Arī pirmdien pēc koalīcijas sēdes V. Dombrovskis atkārtoja, ka J. Bordāns strādā profesionāli, uzsācis vairākas svarīgas reformas. Tāpēc premjeram konsultācijās ar NA būšot svarīgi saprast, kā tās iecerēts turpināt, ieskaitot reformas maksātnespējas administratoru sistēmā.

J. Bordāna profesionalitāti neapstrīd arī G. Bērziņš, atkārtojot, ka viņa atsaukšanas iemesls ir kolēģa sadarbība ar biedrību Demokrātiskie patrioti. Pirms Saeimas vēlēšanām šo biedrību izveidoja no Pilsoniskās savienības aizgājušie biedri, kas neiekļāvās Vienotībā. Biedrība vienojās ar NA, ka deleģēs tās sarakstā savus kandidātus. No biedrības Saeimā ievēlēja D. Staltu, kas tagad ir neatkarīgais deputāts, Kārli Krēsliņu un Ilmāru Latkovski, kuri savukārt nav biedrībā. Parādījās pretrunīga informācija par J. Bordāna nākotnes plāniem, kurus viņš bija nolēmis saistīt tieši ar NA kā bāzi nacionālo spēku konsolidācijai, ko uzsvēra arī Dienai. Taču šajā procesā viņš aicinājis iesaistīt Demokrātiskos patriotus, kas nav bijis pieņemams NA līderiem. Biedrības aktivitātēs iesaistījusies arī Reformu partijas deputāte Inga Bite, kura apstiprinājusi, ka negrasās atstāt frakciju, informēja Zanda Kalniņa-Lukaševica (RP). Viņa uz iespējamo sadarbību ar Demokrātiskajiem patriotiem un D. Staltu raugās ar daudz pozitīvāku attieksmi.

NA ģenerālsekretārs Aigars Lūsis pirmdien paziņoja, ka pārtrauc darboties Latvijas Sertificēto maksātnespējas administratoru asociācijā un nestrādās par administratoru, jo vēlas pilnībā nodoties partijas darbam, vienlaikus «mazināt demagoģiskos uzbrukumus partijai un nozarei». Cituprāt, «tas drīzāk ir Lūša žests partijas biedru priekšā», kuriem arī varēja rasties jautājumi. J. Bordāns turpina strādāt kā ierasts. Viņaprāt, notikums būtu, ja A. Lūsis atkāptos no NA ģenerālsekretāra amata - administratora amata atstāšana neko nemainīšot, jo esot iespaids, ka pēdējā laikā viņš neesot daudz praktizējis.

Atbildot uz vaicāto, vai NA pēdējā laika rīcība nemazinās atbalstu vēlēšanās, G. Bērziņš atzina, ka tas var ietekmēt vēlētāju noskaņojumu, taču sliktāk būtu, ja J. Bordāns par piesliešanos citai partijai «paziņotu piecas minūtes pirms vēlēšanām». Ja NA neiekļūtu 12. Saeimā, kam gan neviens netic, tad arī A. Lūsis varētu palikt bez darba. Uz vaicāto, ko viņš tad darītu, A. Lūsis atbildēja, ka esot apguvis kalēja arodu, tāpēc bez darba nepalikšot. Kā eiroskeptiķis uz EP vēlēšanām viņš nekandidēšot, bet pieļāva iespēju startēt Saeimas vēlēšanās. Savukārt kā vienu no NA saraksta līderēm EP vēlēšanās aiz Roberta Zīles bija iecerēts izvirzīt B. Broku. Ja viņa kļūtu par ministri, tad kandidēšana uz EP būtu grūtāk saprotama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?