Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Brauca ātri pa melno ledu

Naktī uz pirmdienu Igaunijas teritorijā smagā avārijā iekļuva Simple Express autobuss Sanktpēterburga-Rīga. Tas sadūrās ar kravas automašīnu, kura saskaņā ar pieejamo informāciju iebrauca pretējā joslā. Igaunijas policija par reālāko negadījuma cēloni min ātruma pārsniegšanu un tā dēvēto melno ledu. Autobusā atradās deviņpadsmit pasažieri un divi šoferi, no tiem deviņi Latvijas pilsoņi. Autobusa vadītājs gāja bojā.

Nebija reibumā

Igaunijas policijas informācija liecina, ka naktī uz pirmdienu īsi pirms pulksten vieniem uz ceļa Jehvi-Tartu notika autobusa sadursme ar kravas automašīnu, kas reģistrēta Lietuvā. Attēlos no notikuma vietas uz kravas auto redzami kādas Latvijas autopārvadājumu firmas dati, taču, kā Diena noskaidroja, šī firma kravu pārvadājumu biznesu pārtraukusi jau 2013. gadā, automašīnas pārdotas un pati firma mainījusi nosaukumu, tāpēc ar konkrēto negadījumu tai nav sakara. Firmas pārstāve Dienai vienīgi izteica pārsteigumu, ka jaunie auto īpašnieki joprojām nav to pārkrāsojuši.

Igaunijas policijas paziņojumā presei Jehvi policijas nodaļas priekšnieks Kalle Kūziks izteicies, ka negadījuma iemesli vēl tiks noskaidroti, bet sākotnējā informācija liecina, ka galvenais iemesls ir ātruma pārsniegšana. 40 gadu vecais kravas auto šoferis no Lietuvas negadījumā nav cietis. Ir ierosināta krimināllieta pēc likuma panta, kas paredz brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem par transporta kustības noteikumu pārkāpumu, kā rezultātā izraisīti smagi miesas bojājumi vai cilvēka nāve. Noskaidrots, ka ceļš bijis ļoti slidens, klāts ar melno ledu. Šajā ceļa posmā bijis spēkā ātruma ierobežojums 50 km/h. Kravas auto šoferis bijis skaidrā, ekspertīze vēl noskaidros, vai reibumā nav bijis bojā gājušais autobusa vadītājs. Abu transportlīdzekļu riepas atbildušas standartiem.

Avarējušais autobuss no Sanktpēterburgas izbraucis plkst. 19.45 un bijis atbilstošā tehniskajā stāvoklī. Pēdējā autobusa tehniskā apkope veikta šā gada 3. janvārī, bet tehniskā apskate - 2015. gada 15. decembrī, informē Lux Express Latvia pārstāve Signija Kalniņa. Uzņēmums informējis, ka bojā gājušajam autobusa vadītājam bijusi 30 gadu pieredze un pēdējos trīs gadus viņš strādājis Lux Express. Uzņēmums bojā gājušā autobusa vadītāja tuviniekiem sniedzot visu iespējamo palīdzību.

Igaunijas policijas pārstāve Viktorija Korpana Dienu arī informēja, ka negadījuma laikā autobusā atradušies 11 Krievijas pilsoņi, no tiem viens Igaunijas pastāvīgais iedzīvotājs, deviņi Latvijas pilsoņi un viena Igaunijas pilsone. Septiņi cilvēki cietuši viegli, un viņiem palīdzība sniegta policijas iecirknī. Astoņus pasažierus aizveda uz slimnīcu, bet viņu traumas bija vieglas, un arī šos cilvēkus pēc palīdzības sniegšanas nogādāja policijas iecirknī izmeklēšanas darbību veikšanai. Vairāki pasažieri turpina ārstēties slimnīcā, viens Latvijas pilsonis pārvests uz Tartu Universitātes klīniku, kurp devusies arī cietušā sieva.

K. Kūziks norādījis, ka vairāki pasažieri nav bijuši piesprādzējušies.

Divi negadījumi - sakritība

S. Kalniņa Dienai apliecināja, ka jebkurā reisā tiek apdrošināti pasažieri, vadītāji un autobusi. Uzņēmums sazināsies ar cietušajiem pasažieriem un informēs par iespējamo kompensāciju. Uz Dienas jautājumu, vai uzņēmums negrasās vērsties pret atbildīgajiem ceļa uzturētājiem, jo 29. janvārī apmēram šajā pašā ceļa posmā no braucamās daļas noslīdēja Lux Express autobuss Rīga-Sanktpēterburga, S. Kalniņa norādīja, ka šos gadījumus tomēr nevajadzētu saistīt, jo apstākļi atšķiras. Par pirmās avārijas cēloni joprojām tiekot gaidīts ekspertīzes slēdziens. To, ka abas negadījuma vietas ir samērā tuvu, uzņēmuma pārstāve nosauca par sliktu sakritību.

Krievijas interneta portāls Gazeta.ru ziņo, ka pēc šīs avārijas Krievijas domes transporta komitejas priekšsēža vietnieks Vitālijs Jefimovs rosinājis aizliegt tūristu pārvadājumus Krievijas teritorijā naktīs. Viņš atgādinājis, ka PSRS savulaik bijuši aizliegti pasažieru pārvadājumi no pusnakts līdz sešiem rītā. Tomēr iespējams, ka šāds aizliegums varētu attiekties tikai uz skolēnu grupām.

Asociācijas Latvijas auto prezidents Valdis Trēziņš Dienai norādīja, ka šobrīd ir ļoti savdabīgi laikapstākļi - ne īsti ziema, ne pavasaris, un ne visi autovadītāji tos uztver ar pienācīgu nopietnību. Otrs iespējamais negadījuma iemesls varētu būt saistīts ar darba un atpūtas režīma ievērošanu. V. Trēziņš atgādina, ka, piemēram, Latvijas teritorijā nav radīti apstākļi, lai kravas auto šoferis drošā vietā varētu atpūsties stundu vai vairāk un pēc tam turpinātu ceļu. To, vai darba un atpūtas režīms ir pārkāpts, eksperti var noteikt. Tomēr V. Trēziņš norāda, ka parasti starptautisko pārvadājumu firmas ar tādām lietām nejoko un režīma ievērošanai seko līdzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?