Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Ceļojums ar pievienoto vērtību

Linda Liepiņa

Kas gan tur neparasts - divi jauni cilvēki dodas ceļā ar velosipēdiem uz Nordkapu Norvēģijā? Jurim Pabērzam ir 29 gadi, Jurģim Briedim - 30. Viņi ir kolēģi invalīdu un viņu draugu apvienībā Apeirons. Tomēr šis brauciens vienam no viņiem ir liels izaicinājums. Jurģim ir redzes invaliditāte kopš bērnības - tikai desmit procentu redzes atlikums -, un viņš pasauli redz melnbaltu.

Kāpēc Nordkaps, bet ne apkārt Latvijai? «Bet kāpēc ne?» pārjautā Apeirona projektu vadītājs Juris Pabērzs. «Tas jau mums nebūs vienkāršs brauciens vai arī savu spēku pārbaude. Līdzīgu maršrutu braucu jau pērn. Šogad pie reizes plānojam tikties ar Ziemeļvalstu pašvaldībām, ar izglītības darbiniekiem, nevalstiskajām organizācijām, lai uzzinātu, izzinātu un pētītu.» Brauciena lozungs ir «Mēs par izglītību», protestējot pret valsts realizēto speciālās izglītības politiku. Tieši Ziemeļvalstīs bērniem ar daļēju invaliditāti ir visi apstākļi, lai apmeklētu parasto skolu. Arī Jurģis par savu lielāko ieguvumu uzskata to, ka viņam bija iespēja mācīties parastā skolā kopā ar vienaudžiem. «Gribu iedrošināt citus. Specializētā izglītība bieži vien tikai nostiprina stereotipus un aizspriedumus, nevis piedāvā iespējas dzīvot sabiedrībā,» saka Jurģis. Latvijas sabiedrība ļoti lēni pieņem citādos. Ir daudz specializēto skolu bērniem ar invaliditāti, jo parastajās skolās skolotāji nav gatavi klasē uzņemt bērnu, kuram ir mazliet vairāk jāpalīdz.

Jurģis Briedis ir vides pieejamības eksperts, un viņš zina teikt, ka arī šajā jomā ir daudz ko mācīties no Ziemeļvalstīm, tāpēc maršruta laikā būs tikšanās ar vietējām pašvaldībām, NVO, cilvēkiem ar invaliditāti un citiem interesentiem, lai diskutētu un pārrunātu jautājumus par cilvēku ar invaliditāti iespējām Latvijā un Zviedrijā, kā arī dalītos savos pārdzīvojumos izaicinājuma brauciena laikā.

Ja Jurim, kuram redze kā ērglim, brauciens ik rītu uz darbu ar velosipēdu no Ogres līdz Rīgai, zinot mūsu ceļu kvalitāti un satiksmes dalībnieku netoleranci, ir gandrīz vai izaicinājums, tad Jurģim tas viss ir simtreiz sarežģītāk. «Vairāk nekā 2000 kilometru garais brauciens nebūs viegls. Varēsim paļauties tikai paši uz saviem spēkiem,» saka Jurģis Briedis, kurš ar šo izaicinājumu vēlas uzsvērt, ka ikvienam cilvēkam, neskatoties uz invaliditāti, ir jābūt iespējai iekļauties sabiedrībā. Lai sasniegtu uzstādītos mērķus, puišiem dienā jānobrauc vidēji 140-180 km. Juris ir gatavs uzņemties lielāku atbildību, bet viņš ir pārliecināts par Jurģa varēšanu. «Protams, varbūt būs situācijas, kurās man būs jāpieņem lēmums, bet pagaidām nesaskatu problēmas. Es pielāgošos Jurģa ritmam, neskriešu ātrāk un viņu nesteidzināšu. Cerams, ka ar velosipēdiem viss būs kārtībā, mūsu sponsori veikalā Fans tos saķīlēja,» pirms brauciena stāsta Juris Pabērzs.

Izaicinājuma braucienam ikviens var sekot līdzi apvienības Apeirons mājaslapā www.apeirons.lv un sociālajos tīklos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?