Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Cena vēl svarīgāka par ražošanas valsti

«Dzīvojam ekonomiskā kara apstākļos, un, jo ātrāk to sapratīsim, jo vieglāk mums būs nosargāt savas pozīcijas,» šādi nepieciešamību organizēt akciju Nepērc svešu! pamato viens no tās iniciatoriem, Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidents Didzis Šmits.

Dienas aptaujātie uzņēmēji un reklāmas speciālisti piekrīt, ka iedzīvotājiem vajag atgādināt par vietējiem produktiem un ražotājiem, tomēr uzsver, ka akcija Nepērc svešu! pierādījusi, veidojot šāda veida kampaņas, nepieciešams rūpīgāk domāt par komunikācijas stilu un mērķauditorijas precīzu definēšanu.

Jau pērn Diena rakstīja, ka akcija Nepērc svešu arī aktualizējusi jautājumu par to, kas īsti uzskatāms par Latvijas produktu, jo daudzi mūsu valstī ražoti produkti patiesībā tiek ražoti no ievestām izejvielām.

Cenšas taupīt naudu

Patlaban tirgotāju novērojumi liecina, ka pircēji arvien lielāku uzmanību pievērš produkta izcelsmes valstij un sastāvam, taču būtisks izvēles faktors joprojām ir cena. Veikalu tīkla Rimi pircēji tomēr arvien biežāk savos pirkumu grozos izvēlas likt Latvijā ražotus produktus, atzīst Rimi pārstāve Laura Podskočija. Savukārt vairumam veikalu tīkla Maxima klientu noteicošā ir cena, norāda uzņēmuma pārstāvis Ivars Andiņš. Maxima aptaujas rezultāti liecina, ka, iegādājoties produktu, 67,7% aptaujāto iedzīvotāju kā visnozīmīgāko faktoru nosaukuši pievilcīgu cenu, 68,4% - derīguma termiņu, 25,2% - izcelsmes valsti, bet 27,9% - krāsvielu, garšas un smaržas pastiprinātāju neesamību produktos.

Latvijas Universitātes asociētā profesore socioloģe Baiba Bela gan norāda, ka trūkst precīzu datu, kas raksturotu to, vai un cik bieži iedzīvotāji iegādājas mūsu valstī ražotus produktus, un iemeslu, kādēļ tiem ir svarīgi izvēlēties tieši Latvijā ražotas preces. Arī pieejamie pētījumi parāda atšķirīgu situāciju. Piemēram, DNB barometra aptaujā ir noskaidrots, ka 24% iedzīvotāju nepievērš uzmanību produkta izcelsmes valstij, un tikai 35% atzina, ka viņiem produkta ražotājvalsts ir svarīga un viņi dod priekšroku Latvijā ražotajiem pārtikas produktiem. Savukārt saistībā ar preču zīmi Latvijas produkts veiktā aptauja parāda optimistiskāku ainu - 93% valsts iedzīvotāju tirdzniecības vietās ir svarīgi atpazīt Latvijas produktus, taču tas nenozīmē, ka iedzīvotāji šos produktus ikdienā patiešām iegādājas.

Grib veicināt patriotismu

Vairāki uzņēmēji uzskata, ka Latvijas ražojumiem iedzīvotāju ikdienas patēriņa grozos, kā arī valsts un pašvaldības iepirkumos ir pārāk maza vieta, un tieši tādēļ pērn tika aizsākta akcija Nepērc svešu!, kuras mērķis ir vietējās produkcijas noieta palielināšana tirgū un iedzīvotāju ekonomiskā patriotisma veicināšana. Kampaņas veidotāji vēlas panākt, lai katrs aizdomātos par to, ka vienmēr, pērkot kādu produktu vai pakalpojumu, priekšroku nepieciešams dot vietējam ražotājam, tādējādi naudu atstājot Latvijā.

«Ja mēs naudu atstātu Latvijā, protams, ka tas ģenerētu vēl lielāku naudu un dotu atspēriena punktu daudziem mūsu valsts ražotājiem. Tas nav nekas jauns, ko mēs darām, to dara daudzas valstis šobrīd Eiropā, rūpējoties par savu ekonomiku un par saviem ieņēmumiem,» skaidro viens no kampaņas iniciatoriem D. Šmits.

Viņš uzskata, ka teju gada laikā kopš kampaņas sākšanas izdevies pievērst sabiedrības uzmanību Latvijas produktiem, un daudzi aizdomājušies par saviem iepirkšanās paradumiem. Tiesa gan, pētījumu aģentūras TNS sadarbībā ar telekompāniju LNT veiktais pētījums liecina, ka akcija pievērsusi mazāk nekā puses iedzīvotāju uzmanību - 41% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju bijuši informēti par akciju Nepērc svešu!, un no tiem tikai 6% atzinuši, ka par akciju ir ļoti labi informēti, savukārt pārējie 35% bija «kaut ko dzirdējuši».

Kritizē draudīgo toni

Latvijas Reklāmas asociācijas valdes locekle Ingrīda Krīgere-Lāce akcijai velta kritiskus vārdus, sakot, ka tās veidotāji nav spējuši precīzi noteikt akcijas mērķauditoriju, turklāt vēlme pateikt ziņojumu bijusi pārāk izplūdusi. «Ar katru mērķauditoriju jārunā konkrēti, ņemot vērā tos atslēgas vārdus, kas uzrunā tieši šo auditoriju. Politiķiem tas būs viens vēstījums, bet parastajiem patērētājiem - pavisam cits,» uzsver I. Krīgere-Lāce.

Savukārt reklāmas speciālists Andris Akmentiņš negatīvi vērtē akcijas draudīgo toni: «Labi, vienreiz izmēģinājām padraudēt, bet vajadzētu vēl izmēģināt visādus veidus, lai tam Latvijas ražotājam uzsistu pa plecu.» A. Akmentiņš rosina veidot īpašu Latvijas produktu topu, kā arī mājaslapu, kur patērētāji varētu iegādāties kvalitatīvākos Latvijas produktus.

Uzņēmuma Latvijas piens pārstāve Madara Zvejniece norāda, ka sākotnēji akcijas Nepērc svešu! ideja šķitusi veiksmīga, tomēr nācies atzīt, ka izpildījums netika realizēts līdz galam. Viņa gan uzsver, ka turpmāk nepieciešams domāt par citām aktivitātēm, kas veicinātu gan Latvijā ražotu produktu noietu, gan patērētāju zināšanas par Latvijas ražojumiem. Liela nozīme viņas ieskatā ir arī īpašam marķējumam: «Tiem, kas meklē, marķējums atbild uz jautājumu. Tiem, kas nemeklē, iespējams, sniedz šo atgādinājumu -tu vari izvēlēties Latvijas produktu. Ilgtermiņā šāds marķējums noteikti sniedz pievienoto vērtību zīmolam un veicina noietu.»

Arī Spilvas mārketinga direktore Dana Erciņa-Užāne norāda, ka uzņēmums ar īpašu marķējumu Ražots Latvijā uzsver, ka 80% no uzņēmuma produkcijas tiek ražota Latvijā.

Akcijas Nepērc svešu! ietvaros tuvākajā laikā plānotas jaunas aktivitātes, kas būšot adresētas Latvijas pašvaldībām, stāsta D. Šmits. Akcijas organizatori izveidojuši sarakstu ar būvēm, kuras Latvijā plānots celt tuvākajos piecos gados, un gatavojas pašvaldības aicināt šajās projektos maksimāli izmantot vietējos materiālus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Atbalstām savējos, tomēr daudz pārmaksāt negribam

Iedzīvotāju viedokļi par to, vai veikalu plauktos viņi meklē Latvijā ražotu preci.
Inta (skolotāja). Ja ir iespēja un nauda, tad izvēlos Latvijā ražotu preci, bet šajā cīņā bieži vien uzvar lētākais produkts. Nesaprātīgas liekas Mārupes pavasara tomātu un gurķu cenas, lai arī saprotu, ka pie vainas iztērētie resursi, lai iegūtu pirmo ražu. Ja ir iespēja, cenšos savējos atbalstīt.
Egija (divu bērnu mamma, šobrīd bērnu kopšanas atvaļinājumā). Esmu ļoti pret visu sintētisko un mākslīgo, tāpēc, kad vien ir iespēja, iegādājos vietējos vai Baltijas valstu ražojumus, īpaši, ja runa ir par pārtikas produktiem. Patīk doma, ka atbalstu vietējos ražotājus un savai ģimenei nodrošinu kvalitatīvus produktus. Protams, vienmēr nākas atdurties pret naudas aspektu, jo tas ir stipri dārgāk. Vislabprātāk pārtiku iegādājos tirgū vai no vietējiem zemniekiem. Protams, vienmēr to neizdodas izdarīt, jo vienmēr uz tirgu izbraukāt nevar un piemājas veikals ir tuvāk. Līdz ar to manā gadījumā kritēriji ir kvalitāte, kas iekļauj arī izcelsmes valsti un preču pieejamība.
Paula (žurnāliste). Sevi neuzskatu par izteikti lojālu Latvijas ražojumu patērētāju. Izcelsmes valstij, protams, ir nozīme, bet, ja tomāts ķekaros ir no Nīderlandes un smaržo vairāk pēc tomāta nekā Latvijas tomāts, tad es pirkšu Nīderlandes tomātu. Tāpat, ja Igaunijas jogurts ar kanēli un āboliem ir garšīgāks un interesantāks par Latvijas zemeņu-parasto, es pirkšu igauņu jogurtu. Manā gadījumā visu nosaka kvalitāte un cena.
Maija (ekonomiste). Pārsvarā pērku Latvijas pārtikas preces, piemēram, gaļu noteikti. Piena produktus reizēm izvēlos arī igauņu un lietuviešu - cenas dēļ. Latvijas preces pērku akciju laikā. Cena tomēr ir svarīga - ja cena vienāda, tad izvēlos Latvijas produktus.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Centrāltirgus muzejs

Domājot par Rīgas Centrāltirgus attīstību nākotnē, ir piedāvājums līdzšinējo Gaļas paviljonu atvēlēt Laikmetīgās mākslas muzejam. Zemgus Zaharāna zīmējums








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?