Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Cenšas kliedēt bažas par drošību

Rudenī Kundziņsalā Riga fertilizer terminal plāno uzsākt minerālmēslu uzglabāšanu un pārkraušanu. Ņemot vērā, ka tur tiks uzglabāti ar eksploziju ASV saistītie amonija nitrāta minerālmēsli, vakar Saeimas Vides apakškomisijas sēdē apspriest ar iedzīvotāju drošību saistītos jautājumus tika aicināti nevalstisko organizāciju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), Rīgas domes un uzņēmuma pārstāvji.

Mežaparka attīstības biedrība iepriekš norādīja, ka avārijas gadījumā minerālmēslu eksplozija nopostītu galvaspilsētu. Savukārt atbildīgās vides iestādes un uzņēmuma pārstāvji apgalvo, ka jau pašlaik Rīgā tiek pārkrauts liels minerālmēslu apjoms un jaunais terminālis tikai uzlabos drošību.

Ietekmes uz vidi novērtējums Riga fertilizer terminal tika pabeigts pirms diviem gadiem, Rīgas dome deva piekrišanu šī termināļa darbībai un pašlaik tā būvniecība tikpat kā pabeigta. Taču diskusijas par šo objektu atjaunojušās nesen notikušā sprādziena minerālmēslu ražotnē ASV un nevalstisko organizāciju aktivitāšu dēļ.

Aprīlī sprādziens nogranda minerālmēslu ražotnē ASV pilsētiņā Vestā. Bojā gāja 15 cilvēku un 160 tika ievainoti. Mežaparka attīstības biedrība norāda, ka terminālī Kundziņsalā tiks uzglabāti 4,5 reizes vairāk amonija nitrāta minerālmēslu, nekā tas bija ASV pilsētiņā, tāpēc atbildīgajām iestādēm būtu vēlreiz jāizvērtē šī termināļa ideja. Mežaparka attīstības biedrības pārstāve Kristīne Āboliņa sēdē aicināja: «Ir nepieciešams izvērtēt transportēšanu cauri visai valsts teritorijai, ekonomiskos ieguvumus un zaudējumus pirms galīgā lēmuma pieņemšanas.» Jāpiebilst, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs jau ir uzdevis veikt pārbaudi saistībā ar termināļa būvniecību, to plānots pabeigt 17. jūnijā.

Dienas rīcībā esošā informācija gan liecina, ka Rīgas brīvostā jau strādājošajā Alpha osta terminālī tiek pārkrauti un uzglabāti amonija nitrāta minerālmēsli lielākā apjomā, nekā to plānots darīt Kundziņsalā. Taču Riga fertilizer terminal valdes loceklis Roberts Kļaviņš skaidro, ka daļu no minerālmēsliem nākotnē pārvirzīs uz jauno termināli un «nav pamata uzskatīt, ka kopējā kravu plūsma caur Rīgas ostu palielināsies». Viņš sola: «Jaunais terminālis būs atbilstošs visām Eiropas normām, vides, drošības un sanitārajām prasībām,» un norāda, ka arī citās ostās, piemēram, Roterdamā, tiek uzglabāti līdzīgi apjomi.

Galvenā atšķirība ir tā, ka ASV minerālmēslus ražoja, nevis uzglabāja, uz to sēdē norādīja Valsts vides dienesta ģenerāldirektore Inga Koļegova, skaidrojot, ka pēdējos piecdesmit gados ar minerālmēslu uzglabāšanu saistītas divas avārijas un abas nozīmīgu pārkāpumu dēļ.

To, ka amonija nitrāts ir sprādzienbīstama viela, Dienai norādīja arī RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes asociētais profesors Modris Drille, vienlaikus viņš skaidro: «Ja ievēro visas tehnoloģijas prasības, tad viela nav bīstama,» bet savienojumā ar citām, kuras «izraisa bīstamas reakcijas, var notikt sprādziens», kura sekas var būt «postījumi ne tikai metru, bet pat puskilometra, kilometra apkārtnē».

Savukārt I. Koļegova skaidro, ka šie minerālmēsli, kuri tiks uzglabāti, «ir speciāli apstrādāti, lai to blīvums būtu tāds, kas nepieļautu sprādzienbīstamību». Lai notiktu eksplozija, vajadzētu zem kupola esošajā noliktavā, kurā uzkrāj šos minerālmēslus, «atvest cisternu ar dīzeļdegvielu, samaisīt kopā, tad pielikt klāt detonatoru un uzspert to visu gaisā», taču viņa piebilst, ka šādu darbību veikšanai būtu vispirms jātiek brīvostas, tad termināļa teritorijā, kur apsardze pārbauda personas un kravas, un «ir jābūt ļoti augstam terorisma līmenim», lai to izdarītu.

Mežaparka attīstības biedrība ir iesniegusi pieteikumu Administratīvajā rajona tiesā ar vēlmi panākt, lai uzņēmumam izsniegtā būvatļauja tiktu atzīta par prettiesisku un atcelta. Nākammēnes varētu būt zināms spriedums šajā lietā. VARAM izvērtēs arī uzņēmumam izsniegto piesārņojošās darbības atļauju, kas varētu tikt precizēta, taču «nav pamata domāt, ka tas varētu beigties ar to, ka vispār uzņēmumam aizliegtu darbu», uzskata VARAM parlamentārais sekretārs Einārs Cilinskis, norādot, ka pamatlēmums par šo objektu jau ir pieņemts Ietekmes uz vidi novērtējuma procesā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Minerālmēslu pārkraušanas apjomi

Riga fertilizer terminal plānotais kopējais minerālmēslu pārkraušanas apjoms - 2 000 000 tonnu gadā, no tiem amonija nitrāta minerālmēsli - 600 000 tonnu, bet stabilizētie amonija nitrāta minerālmēsli - 250 000 tonnu.
Jau esošajā Alpha osta terminālī kopējais minerālmēslu pārkraušanas apjoms gadā - 2 500 000 tonnu; no tiem amonija nitrāta minerālmēsli - 600 000 tonnu, bet 300 000 tonnu ir maksimālais uzglabāšanas apjoms.
Avots: VARAM

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?