Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Čūsku nesaprot, tāpēc sauc par mūdzi

Taisnību sakot, ziema mazliet pieriebusies. Pārkāpjot Rīgas zooloģiskā dārza Tropu mājas slieksni, jūtos kā Bali salā ieradusies - silts un mitrs gaiss, terārijos aiz stikla sienām kaut kas kustas, čab, gar acīm aizslīd varavīksnes krāsās mirdzoši brīnumaini stāvi. Lūk, dižais turpat trīs metrus garais pitons albīns, netālu - tīģerpitons, Brazīlijas ūdenszalktis un karaliskais pitons.

No viņiem var pamācīties dzīvi vērot dziļā mierā. Austrumos čūska izsenis uzskatīta par gudrības, gribasspēka, miera un izsmalcinātības simbolu. Pēc austrumu kalendāra svētdien, 10. februārī, uz zemes sāksies Melnās Ūdensčūskas gads. Rīgas Zooloģiskais dārzs jau vienpadsmito reizi aicina apmeklēt Tropu mēnesi, no 1. līdz 28. februārim tas veltīts biedējošai un intriģējošai rāpuļu apakškārtai - čūskām.

Feins kā gulbis

Savam gidam zoodārza atbalsta biedrības priekšsēdētājam, Tropu mēneša autoram Ingmāram Līdakam jautāju - kāpēc cilvēki baidās no čūskām? «Mēs baidāmies no tā, ko nepazīstam, - no tumsas, no nezināmiem trokšņiem, no čūskām. Taču, jo vairāk čūskas iepazīsti, jo mazāk no tām baidies. Tāpēc nolēmām šogad iepazīstināt ar šiem rāpuļiem. Daudzi cilvēki par abiniekiem, rāpuļiem, kukaiņiem nicīgi saka - mūdži. Tropu mēneša misija ir parādīt, ka neviena no nosauktajām radībām nav mūdzis, bet ir tikpat feins radījums kā cīrulis, stārķis vai gulbis.» Lēmums par čūskas «tuvināšanu tautai» nav radies no zila gaisa. Pēdējo divu gadu laikā zooloģiskā dārza kolekcija neplānoti papildinājusies ar septiņām čūskām. Zoodārzs nebūt nav iepriecināts par neplānotajiem klātpienācējiem, jo tie nav nedz savā starpā saticīgi, nedz arī viegli aprūpējami. Rāpuļi konfiscēti kontrolpirkumos: «Piemēram, gandrīz trīs metrus garais tīģerpitons albīns tika atgādāts uz zoodārzu ļoti sliktā stāvoklī. Viņš atgādināja tukšu ugunsdzēsēju šļūteni, jo čūskas saimniekam nebija jēgas par rāpuļa turēšanu.»

Vai čūsku vispār vēlams turēt kā mājdzīvnieku? Kādu iemeslu dēļ cilvēki izdara šādu izvēli? Ingmārs Līdaka ir domājis par to: «Kāds noskatās Animal Planet, tur skaistas čūskas, kāpēc lai man tāda nebūtu? Citiem pieder viss, ko var nopirkt par naudu. Ar ko vēl pārsteigt ciemiņus? O, pitons terārijā - tas derēs! Daži vēlas turēt mājdzīvnieku, bet viņiem ir alerģija pret spalvām. Izvēle krīt uz čūsku. Nevienam nevar liegt turēt čūsku mājās, taču jāzina, kā to darīt likumiski un labturīgi.»

Nav burkā turams

Ja ir kārtīgi septiņas reizes pārdomāts par rāpuļa turēšanu mājās, iztaujāti zinoši cilvēki un izlasīts vesels kalns grāmatu, likuma kārtībā reģistrēta dzīvnieku turēšanas vieta, izveidots konkrētai sugai piemērots un labturības prasībām atbilstošs terārijs, tikai tad var domāt par legālu dzīvnieka iegādi.

Daudzās valstīs, piemēram, Amerikā, Japānā un Čehijā, čūsku turēšanai mājdzīvnieka godā ir senas tradīcijas, tur pastāv klubu sistēma, ir kam paprasīt padomu. Šeit iegādājoties čūsku, vispirms vēlams atrast gudru padomdevēju, jo Latvijā ne katrs veterinārārsts varēs konsultēt čūskas īpašnieku. Pirms ved rāpuli mājās, jāuztaisa sugai atbilstošs terārijs. Jānoskaidro, kur čūsku var legāli iegādāties. Likums aizliedz dzīvniekus ņemt ārā no dabas un tirgoties ar tiem. Latvijā čūskas nepārdod zooveikalos, bet tās var iegādāties kaimiņzemēs Lietuvā un Polijā. Nepērciet čūskas pēc sludinājuma internetā! Visbiežāk tāds rāpulis ir nelegāli iegādāts, turklāt tas var būt slims, pilns ar parazītiem, agresīvs, nav arī zināms, ar ko tas barots iepriekš.

Gadās, ka, pat legāli iegādājušies rāpuļus (čūskas, agāmas, varānus, hameleonus), cilvēki neprot ar tiem apieties. Gluži burkā čūsku netur, bet nejēdz neko par pilnvērtīgu barību, vitamīniem, nepieciešamo temperatūru un apgaismojumu. Tad zoodārzā tiek nogādāts bruņrupucis ar mīkstām bruņām, izkāmējusi čūska ar lauztu žokli, distrofiska ķirzaka ar līkām kājām. Cilvēka vainas dēļ veterinārajā ambulancē jāpieņem lēmums - dzīvot tam kroplītim vai ne.

Ja, to visu zinot, mīluļa lomai tomēr esmu izvēlējusies čūsku, kuru sugu labāk iegādāties? Ingmārs Līdaka nešaubās: «Pasaulē ir gandrīz 3000 čūsku sugu. Latvijā visvairāk izplatītā čūsku ģints ir zalkši. Piemēram, skaists ir kukurūzas zalktis, viņa dzimtene gan ir Dienvidāzija. Tam ir skaista zaļi oranža krāsa. Zalktis dzīvo kādus padsmit gadus, jo vecāks kļūst, jo mazāk aug garumā, bet iet resnumā. Čūsku turētāja karjeru var sākt ar šādu sugu. Zalktim atšķirībā no odzes nav indes zobu, bet sīki zobiņi ir, aizsargādamies rāpulis var iekost, koduma vieta mazliet asiņo, bet ātri sadzīst. Vispār jau Latvijā sastopamais zalktis ir visīstākā melnā ūdens čūska, kaut ķīnieši par viņu eksistenci nez vai zināja. Taču visas pazīmes sakrīt - tas ir melns, mīl ūdeni, labi peld.»

Zalkšu kārotājiem Ingmārs iesaka iekārtot pietiekami plašu terāriju ar labu apgaismojumu un konstantu temperatūru, reizi nedēļā rāpuli mitrināt un pusdienās pasniegt dzīvu pelīti. Taču vislabāk pirms izšķirīgā lēmuma pieņemšanas vajadzētu atnākt uz zoodārzu Tropu mēneša laikā. Brīvdienās Tropu mājā interesenti varēs aptaustīt un paturēt rokās, piemēram, kukurūzas zalkti, paskatīties tam acīs, noglaudīt silto augumu un saprast - kāds jauks un pieglaudīgs radījums!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kaijas dramatiskais lidojums

Gundega Grīnuma par Ivandes Kaijas atklātību dienasgrāmatā, nelaimes pātagu un par to, kā, raiņaprāt, jāvērtē sieviete.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?