Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Darbu dod mežs un zeme, bet strādniekus atrast nav viegli

Alūksnes pašvaldība ik gadu uzņēmējiem, kas ir lielākie nodokļu maksātāji novadā, svinīgi dāvina sudraba monētas. Šis monētu saņēmēju saraksts skaidri iezīmē: pašvaldībā liela nozīme ir gan pārtikas tirgotājiem, gan kokrūpniekiem, bet pagastos zemnieku saimniecībām.

Kad piektdienas vakarā ārā jau tumšs, dažus kilometrus no Alūksnes kokapstrādes ražotnē darbs rit rosīgi. Pie darba ķērušies SIA Ozoli AZ otrās maiņas strādnieki, stāsta tās valdes loceklis un vienlaikus arī domnieks Andis Zariņš (Vienotība). Ozoli AZ ir viens no lielākajiem uzņēmumiem pašvaldībā un nodarbina ap 70 cilvēku. Jaunās iekārtas un darbinieku rosība cehā ļauj izejmateriālam - koksnei - pārtapt par koka vārtiem, sētām, dārza mājiņām un pirts aprīkojumu. Šī produkcija vēlāk nonāks veikalu plauktos Vācijā, Itālijā, Francijā, Anglijā, Zviedrijā, Dānijā.

SIA Ozoli AZ pārstāv Alūksnes raksturīgāko biznesa nozari - kokapstrādi. «Mežs un zeme mums ir lielākie resursi, un tie jāizmanto,» uzsver domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers (Vienotība). Šī iezīme ir arī skaidri manāma, pētot lielāko Alūksnes uzņēmumu sarakstu. «Novads ir mežains. Un koki mums ir. Mums nav tādu veco laiku tradīciju, kāda liela uzņēmuma, kā tas ir citos novados, kur no veciem laikiem līdzi nāk kāds vēsturisks uzņēmums. Šeit tāda nebija. Tie, kas sāka 90. gadu sākumā, daži ir izauguši un strādā,» stāsta A. Zariņš.

Kā sviestmaizē

Uzņēmumā Alta S, kas nodarbojas gan ar tirdzniecību, gan pārtikas ražošanu, darbu atraduši ap 250 alūksniešu. Pērn firmas apgrozījums varētu būt ap 4-5 miljoniem latu, lēš tās īpašnieks Ēvalds Abdulajevs. Savulaik uzņēmums bijis viens no lielākajiem savas nozares pārstāvjiem Vidzemē. Lai gan ekonomiskās lejupslīdes laiks to neesot būtiski iespaidojis, Ē. Abdulajevs sūrojas par sīvo konkurenci un ierobežotajām iespējām attīstīties. Uzņēmumu ietekmē veikalu ķēžu ienākšana reģionos. «Mēs esam kā sviestmaizē: no vienas puses - lielie veikali, no otras - mazie, kas nemaksā nodokļus, un pa vidu iztek sviests,» tēlaini situāciju raksturo uzņēmējs. Lūgts vērtēt pašvaldības darbu, uzņēmējs ir lakonisks: «Pozitīvi. Galvenais, ka netraucē.» Uzņēmums vairākkārt mēģinājis saņemt Eiropas fondu finansējumu dažādu firmas atzaru attīstīšanai, tomēr nav veicies. «Gribējām palielināt ražošanu, maizes kombinātu. Bet projektos vinnē cilvēki, kas dabū naudu un nestrādā līdz pat šai dienai. Arī nelielu gaļas pārstrādi gribējām. Vairumnoliktavu paplašināt,» stāsta Ē. Abdulajevs. Tomēr jaunām iecerēm viņš nav metis ar roku, domā par jauniem veikaliem Balvos un Gulbenē, arī ražošanu attīstīt gribētu.

Sapņo par industriālo parku

Kopumā uzņēmējdarbības vidi Alūksnē gluži par veiksmes stāstu nosaukt nevar. Bezdarbs ir lielāks nekā vidēji valstī, un jauni uzņēmumi attīstās kūtri. Taujāti par iespējām mainīt situāciju, pašvaldībā stāsta par kādu nepiepildītu sapni - industriālo parku, kur būtu sakārtota infrastruktūra un jau piemērota vieta darbības sākšanai. Līdzās tam vīd arī plāni atrast cilvēku, kas strādās ar starptautiskajiem sakariem. «Tāda veida pienesums Alūksnes novadā būtu efektīvākais, redzamākais. Kamēr līdz tam tiks vietējais, paies daudzi gadi. Taču, ja atnāks zviedru vai somu uzņēmums, tam līdzi būs savas iekārtas, tehnoloģija, viņam vietējie arī varēs ko pa drusciņai iedot,» ar ideju aizrāvies kokrūpnieks A. Zariņš. Tiesa, ne ar industriālo parku, ne starptautiskajiem sakariem līdz rezultātam tikt joprojām nav izdevies. Pilsētas vicemērs Dz. Adlers skaidro - vieta industriālajai teritorijai ir noskatīta, taču nākas risināt problēmas ar zemes īpašnieku. Šīs zonas attīstīšanai domnieks cer uz Eiropas fondu nākamo plānošanas periodu. Adlers pārliecināts, ka primārā ir ražošanas attīstība novadā, jo «katra jauna darbvieta ražošanā dod 2-3 darbvietas pakalpojuma sfērā».

Mazāk pievilcīgu investoriem Alūksni padara ne vien industriālās zonas trūkums, bet arī attālums no Rīgas, īpaši tāpēc, ka tuvumā nav dzelzceļa, pārliecināts Dz. Adlers. Par vēl kāda būtiska resursa - darbaroku - pieejamību viedokļi gan dalās. Daži uzņēmēji un domnieki stāsta, ka, par spīti bezdarbam, strādāt gribētājus atrast nav vienkārši, turklāt problēmas saistītas ar kvalifikāciju un prasmēm. Citi tam nepiekrīt un par iespējām atrast darbiniekus nesūkstās. «Cilvēks iet pakaļ darbam - būs darbs, cilvēks atnāks. Nedomāju, ka tā ir liela problēma, ka nav, kas strādā. Pirmajā brīdī nav, jā. Pieļauju, ka novadā būtu grūti kādam uzņēmumam sakomplektēt simt darbinieku vienā dienā, bet pusgada laikā to var izdarīt,» stāsta A. Zariņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?