Tik daudz gados jaunu viesmīļu kā Latvijā nevar sastapt visur. Ir valstis, kur mūs apkalpo viesmīļi jau cienījamos gados; tad neviļus saprotam, ka tas restorāna apmeklējumam piedod īpašu šarmu, teic nozares eksperte. «Profesionāls viesmīlis ir zinošs, laipns, galants, gatavs kalpot viesim, tāds, kuram dots talants strādāt ar cilvēkiem.»
S. Graikste skaidro, ka viesmīlis strādā roku rokā ar pavāru - gan ikdienā, gan profesionālajos konkursos. Latvijā starp profesionāļiem konkurss gan ir tikai pavāra specialitātē, taču profesionālo skolu audzēkņi gan Latvijas, gan starptautiskā līmenī startē kopā. «Pavāram un viesmīlim ir ļoti svarīgi kļūt par komandu, vienam otru papildināt. Konkursi arī dod jaunu pieredzi un zināšanas,» tā S. Graikste.
Par viesmīļa profesijas galvenajiem plusiem var uzskatīt iespēju un arī nepieciešamību apgūt arvien jaunas zināšanas par produktiem, ēdieniem un dzērieniem, iespēju iepazīties ar dažādiem cilvēkiem, palīdzēt un kalpot viesim, darba iespējas kā dzimtenē, tā ārpus tās, bet jārēķinās, ka darbs ir gan fiziski, gan garīgi smags, tas norit arī vēlās vakara stundās un par salīdzinoši nelielu atalgojumu.