Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Deviņdesmitie gadi ir beigušies

Ko Latvijai nozīmē šo vēlēšanu rezultāts?

Vēlēšanu rezultāts ir ļoti labs. Tas pasaka, ka pārmaiņas notiek. Saeimā ir palielinājies vietu skaits tiem, kuri atbalsta Latviju kā tiesisku valsti, kas atbalsta atbildīgu fiskālo politiku, ekonomikas izaugsmi, kas Latviju redz kā eiropeisku, demokrātisku nacionālu valsti. Tas iezīmē to, ka Latvija tuvākajos gados varēs ļoti sekmīgi un atbildīgi attīstīties. Svarīga ir arī aizejošā trepe - pagājušajās vēlēšanās bija skaidrs, ka Šlesera un Šķēles partija paliek uz robežas, tagad vairs tādas partijas Saeimā nav. Šīs bija pēdējās vēlēšanas, kurās ZZS muļķoja vēlētāju ar Lembergu kā Ministru prezidenta kandidātu. Šīs bija pēdējās vēlēšanas, kurās vēl ietekme bija tādam cilvēkam kā Lembergs. Mēs redzam, ka arī ZZS aug polemika, kas nebija novērojama iepriekš - ne visi ir apmierināti ar Lembergu kā Ministru prezidenta kandidātu. Paralēli notiek vēl ļoti svarīgs process, lai nākamo koalīciju varētu saukt par tiesiskuma koalīciju, ir tās lietas, kuras ir izdarītas vai vēl ir jāizdara, lai ierobežotu naudas ietekmi uz politiku. Tas attiecas uz sākumdeklarācijām, valsts uzņēmumu sakārtošanu, uz atklātajiem balsojumiem, arī uz to, kas nolemts par valsts finansējumu partijām. Ļoti svarīgi, ka tiek ierobežota naudas ietekme vēlēšanās. Ir pielikts punkts deviņdesmitajiem gadiem, jo ES valstī šis oligarhu fenomens ir viens aizkavējies relikts. Deviņdesmitajiem gadiem bija raksturīgs, ka kāds, izmantojot resursus, varēja panākt nesamērīgu ietekmi, salīdzinot ar citu spēlētāju.

Jūs ilgus gadus vadījāt ietekmīgu nevalstisku organizāciju Sorosa fonds-Latvija, kuras finansējums ir lielāks nekā vislielākajai Latvijas partijai. Vai nav nesamērīgi, ka Latvijas pilsoņa tiesības finansēt politiskās partijas ir stingri ierobežotas, bet ASV pilsoņa tiesības ieguldīt līdzekļus NVO, kas nodarbojas ar politiku Latvijā, ir bezizmēra?

Sorosa fonds nekad nav ieguldījis savus līdzekļus politiķu vai politisko partiju pirkšanā. Sorosa fondam nekad nav bijušas kabatas politiskās partijas. Sorosa fonds nekad nav ieguldījis naudu jomās, kas būtu uzskatāmi par vēlēšanu likuma pārkāpumiem. Tieši otrādi - Sorosa fonds konkursa kārtībā ir ieguldījis naudu cilvēkos un organizācijās, kas kontrolē to, lai politiskais process nebūtu negodīgs un lai samazinātu valsts nozagšanas riskus un informētu sabiedrību. Šādā nozīmē Sorosa fonds ir tikai un vienīgi stiprinājis Latvijas demokrātisko kvalitāti un pilsonisko sabiedrību. Tūkstošiem cilvēku ir varējuši saņemt stipendijas un izglītoties dažādās pasaules augstskolās, kur viņi ir sapratuši, kā funkcionē demokrātiska sabiedrība.

Ir zināma neproporcionalitāte starp to, ka Providus gada budžets ir krietni lielāks, nekā viena politiskā partija drīkstēja iztērēt ārkārtas vēlēšanās, bet Providus aktīvi komentē politiskos procesus valstī…

…un? Vai kādam ir aizliegts komentēt politiskos procesus valstī? Cik zinu, Providus ir piedāvājis ļoti kvalitatīvas ekspertīzes dažādos jautājumos, piesaistot ļoti atšķirīgus ekspertus. Tas ir bijis ļoti labs pilsoniskās sabiedrības ieguldījums, kuru politiķi, ministrijas, valsts iestādes var ņemt vērā un var neņemt vērā. Viņi jau šos savus ieteikumus nelobē. Viņi piedāvā kvalitatīvu ekspertīzi. Viens no lielajiem pētījumiem bija par Latvijas enerģētikas politiku, Latvijas enerģētikas neatkarību. Tā ir ļoti normāla parādība kvalitatīvajā demokrātijā - šobrīd ir ļoti daudz tādu spēlētāju. Apgalvot, ka Sorosa fonds ir vienīgais Latvijā, kas pulcē ekspertus, paldies Dievam, ir absurdi. Tā tas nav. Jo vairāk Latvijā būs dažādu domnīcu, jo labāk.

Jūs esat integrācijas koncepcijas autore. Vai Saskaņas centra iekļaušana valdības koalīcijā sekmēs integrāciju Latvijā?

Mēs savās pamatnostādnēs nepiedāvājam tādu integrācijas paņēmienu kā kādas partijas iekļaušanu vai neiekļaušanu koalīcijā. Ja runājam par koalīcijas veidošanu kā procesu, tad ir jārunā ar visiem. Un Vienotība tāpat kā Zatlera partija ir nosaukusi secību. Vispirms mēs runāsim ar Zatleru, jo tā ir mums tuvākā partija un mums ir jābūt nākamās koalīcijas kodolam. Tālāk mēs runājam ar Nacionālo apvienību, SC, ZZS. Tieši kāda būs nākamā koalīcija, vēl ir runāt pāragri. Nevar teikt, ka šajās vēlēšanās kaut kas būtu īpaši mainījies, salīdzinot ar iepriekšējām vēlēšanām - SC ir ieguvis apmēram tikpat balsu kā vienmēr. Mainījies ir tas, ka savādāk ir sastājušās latviskās partijas.

Izskatās, ka neesat ievēlēta 11. Saeimā. Tas nesarūgtina?

Pēc būtības mans rezultāts ir tāds pats kā pagājušajā gadā - ceturtā vieta sarakstā. Pagājušajās vēlēšanās Vienotībai Zemgalē bija sešas vietas, šajās - trīs, jo ir notikusi zināma vēlētāju sadalīšanās - kopā Vienotībai un ZRP Zemgalē ir septiņas vietas. Tas ir labāk nekā pagājušajā gadā. Paldies visiem, kas ielika plusiņus - tas ir otrs lielākais skaits Vienotībai Zemgales vēlēšanu apgabalā. Es neesmu sarūgtināta - politika ir politika. Es vienmēr esmu pietiekami skaļi un argumentēti paudusi savu pozīciju, kādam tas var patikt, kādam nepatikt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?