Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Domstarpības turpinās

Jautājums, ko iesākt ar tādiem nosaukumiem, «kas personām varētu izraisīt asociācijas, kā Latvijas Republikas, tās iestāžu vai institūciju simboli,», kļuvis aktuāls pēc partijas Gods kalpot Latvijai dibināšanas. Vakar šo tēmu apsprieda Uzņēmumu reģistra (UR) Konsultatīvās padomes nozaru sēdē. Šī diskusija gan nevar ietekmēt UR lēmumu par partijas reģistrēšanu.

Diena jau ziņoja, ka 27. februārī tika nodibināta partija Gods kalpot Latvijai (GKL). Tā kā pirms tam pastāvēja biedrība ar šādu nosaukumu, tas tika mainīts uz Gods kalpot dzimtenei. Trešdienas rīta intervijā Latvijas Radio aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) atgādināja, ka vārdi «gods kalpot Latvijai» ir daudzos reglamentos, piemēram, Militārā dienesta iekārtas reglamentā, arī Militārā dienesta likumā. Pēc ministra teiktā, viņam ir grūti saprast šo vārdu piedēvēšanu politiskai partijai, ņemot vērā, cik tie ir nozīmīgi karavīriem. «Šie vārdi ir asinīm slacīti un svēti mums visiem,» teica R. Bergmanis. Tos karavīrs saka, arī saņemot apbalvojumu, un tagad sanāks, ka militārpersonas propagandēs kādu konkrētu partiju. Līdzīgi UR Konsultatīvās padomes nozaru sēdē izteicies arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube. Viņš uzsvēris, ka karavīriem šie ir ļoti emocionāli, ļoti simboliski un svarīgi vārdi, un vēlāk piebildis, ka lielai cilvēku grupai šie trīs vārdi ir īpaši un personiski un to izmantošana jebkurā citā formā mulsinātu karavīrus.

Simboli, kas tiek lietoti bruņotajos spēkos, ir plaši pazīstami un simboliski, sēdē teicis Valsts prezidenta konstitucionālo tiesību padomnieks Jānis Pleps. Viņš minējis, ka no juridiskā viedokļa varētu būt pārprotams aspekts - partija ar nosaukumu Gods kalpot Latvijai izraisītu asociācijas, ka kāds karavīrs varētu būt iesaistījies šajā politiskajā spēkā, raisot nepareizu priekšstatu. Tiesību doktors Jānis Grasis atgādinājis, ka šajā jomā ir precedents, jo simboliskie vārdi Tēvzemei un brīvībai tiek izmantoti politiskās partijas nosaukumā, ziņo LETA. Saeimas deputāte Janīna Kursīte-Pakule (VL-TB/LNNK), kura arī piedalījās sēdē, Dienai izteicās, ka ne tikai viņas viedoklis bijis, ka nevar piesavināties armijā lietotu devīzi, jo armijai jābūt nepolitizētai. Bijusi arī diskusija, kā rīkoties priekšvēlēšanu laikā, izsakot devīzi, ja tā būs kādas partijas nosaukums. Tomēr deputāte atzīst, ka katrs jautājums jāvērtē atsevišķi un pat labākie juristi nespētu sagatavot sarakstu, kuri saukļi ir atļauti partiju nosaukumos, kuri ne.

UR pārstāvis Lauris Poļikarpovs Dienai vakar teica, ka partijas nosaukuma reģistrācijai dokumenti UR vēl nemaz nav iesniegti. Ir tikai iesniegums par biedrības nosaukuma maiņu. Savukārt GKL priekšsēdētājs Andrejs Požarnovs apliecināja, ka piektdien saņemta ziņa, ka UR ir reģistrējis biedrības nosaukuma maiņu, tāpēc otrdien ir iesniegti dokumenti partijas Gods kalpot Latvijai reģistrācijai, un lēmums par to UR jāpieņem līdz 16. martam. To, ka UR Konsultatīvā padome spriež par jautājumu, kas tiešā veidā var skart GKL reģistrācijas «būt vai nebūt», A. Požarnovs uzzināja no Dienas, jo uz sēdi nebija aicināts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?