Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Dripi varētu atstāt, ja neatradīs labāku

«Darbam jāturpinās kā līdz šim,» saka Rīgas pilsētas arhitekta biroja direktora p. i., līdzšinējā galvenā arhitekta Jāņa Dripes vietniece Regīna Bula. Viņa uz nenoteiktu laiku palikusi biroja priekšgalā un gaida pilsētas vadības lēmumu. Rīgas mērs Nils Ušakovs sola plašas konsultācijas par biroja un tā vadītāja nākotni, taču piedāvātie risinājumi ir neskaidri un pretrunīgi. Vērtējot Jāņa Dripes darbību pilsētas galvenā arhitekta amatā, atbalstītāji slavē viņa diplomāta prasmes, taču tieši tās, iespējams, bijušas arī klupšanas akmens, radot neizlēmības iespaidu.

Vēl spriedīs par nākotni

Rīgas domes vadības izteikumi par arhitekta biroja nākotni pašlaik ir pretrunīgi. Tā pieļauj gan biroja iekļaušanu Pilsētas attīstības departamentā, gan biroja kapacitātes stiprināšanu, jo pašreiz, lai gan birojam ir pašvaldības aģentūras statuss, tajā strādā trīs cilvēki, pēc vadītāja apstiprināšanas būs četri. Par tik mazskaitlīgas atsevišķas struktūras lietderību N. Ušakovs, kā var spriest, šaubās. «Sarunā, kas notika ar mani, tika pateikts, ka izskatīs dažādus variantus,» saka R. Bula, kura pati strikti noraida iespēju pieteikties konkursā uz galvenā arhitekta vietu. J. Dripe, kuram līguma nepagarināšana bija negaidīta, iepriekš izteicās, ka rūpīgi apdomāšot, vai pieteikties uz šo amatu. Rīgas mērs Nils Ušakovs vēlreiz uzsver, ka J. Dripe to var darīt, taču pirms tam notiks konsultācijas ar arhitektiem un uzņēmējiem, iesaistot arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) un analizējot iespējamo korupcijas risku samazināšanu. Citiem vārdiem, no KNAB tiek gaidīts atzinums, vai biroja reorganizācija nepavērs plašākas iespējas projektus saskaņot nelikumīgi.

«Jebkuras amatpersonas līguma beigās netiek garantēts, ka tas tiks pagarināts,» situāciju vērtē bijušais Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers. Viņš uzteic J. Dripes diplomāta spējas un labās attiecības ar nozares profesionāļiem, taču tieši diplomātija reizēm traucējusi. «Galvenajam arhitektam ir jābūt viedokļa paudējam, un, kad bija sarežģītāki jautājumi, viņš kļuva par diplomātu, nevis arhitektu. Pietrūka vadītāja pozīcijas, lai pateiktu - tāda ir mana vīzija, un es aicinu iet tajā virzienā. Stiprā puse izrādījās arī vājā,» uzskata A. Šlesers un atzīst, ka galvenā arhitekta viedoklim nav noteikti jāsaskan ar pilsētas vadības viedokli. Viņš J. Dripes izredzes turpināt darbu vērtē atkarībā no tā, vai pieteiksies par viņu spēcīgāks kandidāts: «Ja nav labāka, tad J. Dripem jāizvērtē par viņa kļūdām izskanējušie komentāri, šis ir jāpieņem kā pārdomu brīdis. Tas, ka viņš nav līderis, ir liels trūkums, bet nav jēgas iecelt kādu vājāku.»

Labi reprezentē

Lai aizstāvētu J. Dripi, Dienai piezvanīja arhitekts, Gaismaspils projekta autors un Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas goda biedrs Gunārs Birkerts. Viņaprāt, līdz šim spriedumi par J. Dripi bijuši lokāli, neizvērtējot viņa devumu starptautiskā mērogā: «Viņš ir kā Rīgas vēstnieks arhitektūrā un labi reprezentē pilsētu, viņam ir stāja. Es neredzu citu kvalificētu profesionāli, kam būtu tāda pieredze un stāžs. Tieši pateicoties J. Dripem, pēdējā laikā esam paglābušies no nevērtīgas arhitektūras. Citiem tādu līmeni būs grūti sasniegt.» G. Birkerts uzsver, ka galvenajam arhitektam jābūt autonomam, nevis pakļautam kādai birokrātu grupai, tāpēc nevajadzētu viņu iekļaut kāda departamenta sastāvā. «Tad pazustu uzticība nekorumpētai domāšanai,» uzskata G. Birkerts. J. Dripi aizstāv arī Rīgas domes opozīcija, bet kultūras ministre Sarmīte Ēlerte nākusi klajā jau ar diviem paziņojumiem, atgādinot, ka Rīga 2014. gadā būs Eiropas kultūras galvaspilsēta un galvenā arhitekta nomaiņa var traucēt pilsētai kārtīgi sagatavoties šim notikumam. Neoficiāli izskan, ka domes vadības neapmierinātību ar J. Dripi izraisījusi nevis viņa neizlēmība, bet drīzāk pretošanās dažiem ambicioziem attīstības projektiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas spriež

Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas locekļi
Arhitekti Jānis Dripe (līdz šim), Andris Kronbergs, Andis Sīlis, Juris Dambis, Edgars Bērziņš, Miķelis Putrāms, Andis Cinis

Kolēģijas padomnieki
Arhitekts profesors Jānis Krastiņš, žurnālists Jānis Domburs, būvuzņēmējs Didzis Putniņš

Kolēģijas goda locekļi
Arhitekti Gunārs Birkerts, Andrejs Andersons, Gunārs Asaris, Andris Roze

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?