Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Drošība darbā nav «kasīšanās»

Benzīntankā šauj? Cilvēki maskās? Nebīstieties! Ļoti iespējams, tā nemaz nav reāla laupīšana, bet gan tās imitācija. Tā SIA Latvija Statoil mēdz apmācīt savus darbiniekus, kā rīkoties šādā situācijā.

Šīs mācības uzņēmumā ietilpst īpašā drošas uzvedības programmā, kas panākusi, ka darbinieki darba drošības riskiem sākuši pieiet atbildīgi. Par programmas izveidošanu Latvija Statoil nesen ieguva Zelta ķiveri - Labās prakses balvu, ko Valsts darba inspekcija (VDI) ar Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras atbalstu jau septīto gadu pasniedz uzņēmumiem, kuru darba drošības sistēma būtu liekama par paraugu citiem. Tiesa, šādus pozitīvos piemērus Latvijā, tāpat kā visā Eiropā, joprojām nevar saukt par vairākumu.

Vairāk letālu beigu

Nelaimes gadījumu skaits Latvijā kopumā mazinās, taču šogad vairāk kļuvis epizožu, kad iznākums ir letāls. Tas satrauc, saka Renārs Lūsis, VDI vadītājs: «Secinām, ka cilvēki, sajūtot ekonomikas atkopšanos, metas darbā, bet nenovērtē drošību kā svarīgu lietu. Viņi bieži vien ir gatavi akceptēt jebkurus nosacījumus un darba apstākļus.» Arvien izplatītāks kļūst arī stress un pārslodze darbā, pērn pirmo reizi reģistrēti pieci gadījumi ar izdegšanas sindromu. Iespējams, ka tieši stresa un pārstrādāšanās dēļ apmēram puse no letālajiem negadījumiem darbavietās ir t.s. dabiskās nāves, kad «ar sirdi» mirst pat četrdesmitgadnieki.

Latvijas uzņēmumos apmācība un instruktāža darba aizsardzībā nereti notiek formāli - nedaudz vairāk nekā ceturtdaļa strādājošo nav informēti par darba vides riskiem savā darbavietā vai to ietekmi uz veselību, rāda pētījums Darba apstākļi un riski Latvijā 2010. Lai situāciju uzlabotu, Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) darba devējiem piedāvā dažādas bezmaksas iespējas - darba vides risku elektronisku pašnovērtēšanas sistēmu, konsultācijas, seminārus, izdota arī rokasgrāmata jaunajiem komersantiem un datorspēle jauniešiem.

Tomēr, pat ja darba devējs pieliek daudz pūļu, paši strādājošie savas darba vides uzlabošanā iesaistās ļoti maz. Arī tāpēc aug nelaimes gadījumu skaits, komentē pētījuma veicēji LDDK, Inspecta Prevention un TNS Latvia. Darbavietās netiek ievērotas daudzas it kā pašsaprotamas lietas, trūkst izpratnes par darba drošības svarīgumu, un priekšnieka norādes tiek uztvertas kā «kasīšanās», teic RSU Vides veselības un darba drošības institūta vadītājs Ivars Vanadziņš. «Nereti, jau iekārtojot darba vietu, netiek ņemts vērā, ka tur uzstādītais aprīkojums kādam būs arī jātīra, jāremontē - tam bieži nevar tikt klāt,» viņš skaidro un uzsver, ka darba drošība attiecas uz visām nozarēm un visām darbavietām, turklāt sākot no vadītājiem un beidzot ar ikvienu ierindas strādnieku. Arī VDI Labās prakses balva ik gadu tiek uzņēmumam, kurā ir efektīvas, varbūt pat ne dārgas idejas, kā uzturēt darba drošību un kā piespiest darbiniekus nebūt pret to paviršiem.

Jāatgādina nepārtraukti

Latvija Statoil drošas uzvedības programma tapa tad, kad vadība saprata, ka ar cilvēku apmācību un instruktāžu nepietiek - jāmaina domāšana, jāveido drošība kā kultūra, stāsta uzņēmuma Vides, veselības un drošības departamenta vadītājs Viesturs Astičs. 2008. gadā tika veikts starta atspēriens - īpašs pasākums visiem darbiniekiem. Tika analizēti konkrēti negadījumi un tas, cik tajos ir katra darbinieka atbildības. Patlaban negadījumu un gandrīz negadījumu analīze, kā arī regulāra komunikācija ar darbiniekiem par darba drošības jautājumiem kļuvusi par ierastu lietu. «Bijām pārsteigti, ka sapulcēs no strādājošajiem saņēmām tik daudzas norādes par dažādiem riskiem, ko paši nebijām pamanījuši,» saka V. Astičs. Darbinieki arī neskopojas ar ieteikumiem, kā šos riskus novērst. Viņiem nepārtraukti - ar uzlīmēm, plakātiem, sanāksmēm, mācībām - tiek atgādināts, ka drošība darbā ir katra paša personīgā atbildība, ka jāuzmana arī vienam otru, ka jāmācās no notikušajiem negadījumiem un jāpieliek pūles, lai tādi vairs nenotiktu. Tāpat Latvija Statoil, kopš konstatēja, ka negadījumos nereti vainojami sadarbības partneri (piemēram, remontdarbu veicēji u.c.), rīko regulārus seminārus arī viņiem. Uzņēmums savās DUS darbinieku lietošanai ieviesis izmantoto ķimikāliju risku datubāzi un sprādzienbīstamības zonējuma karti, reizi gadā rīko praktiskas ugunsdrošības mācības, kā arī laupīšanas imitācijas (telpās izveidota arī speciāla kaste ar visu nepieciešamo, ja laupīšana tomēr notikusi, bet darbinieks šoka dēļ nespēj aptvert, ko darīt). Noslēgta sadarbība ar drošības kompāniju, tāpat ar bīstamo atkritumu savācēju, lai, nevienam nekaitējot, tiktu vaļā no šļircēm, ko degvielas uzpildes stacijās mēdz izmest narkomāni. «Kopumā, ieviešot šo drošības programmu, pamanījām, ka arī darbinieku apmierinātība pieaug,» vērtē V. Astičs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Negadījumu cēloņi Galvenie riski

Instrukciju neievērošana (45%)
Nepietiekama uzmanība (29%)
Neapmierinoša apmācība (7%)
Individuālo aizsardzības līdzekļu nelietošana (6%)
Nekārtība darba vietā (2%)

smagumu pārvietošana
darbs neērtā pozā, vienveidīgas kustības
izgarojumu, dūmu, putekļu vai ķīmisku vielu ieelpošana
tiešs kontakts ar pacientiem, pasažieriem, pircējiem u.c. (psiholoģisks risks)
azbesta klātbūtne
pastiprināta vibrācija
saskarsme ar ķīmiskām un bioloģiskām vielām, kas izraisa ļaundabīgus audzējus
paaugstināts atmosfēras spiediens vai temperatūra u.c.
Avots: VDI un LDDK

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?