Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Duntes ielas kaislības

Daudzdzīvokļu mājas Rīgā, kam ir divas adreses - Duntes iela 56 un Alekša iela 7 -, tiek uzturētas kā kopīpašums, jo tās ir savstarpēji savienotas. Taču nu dzīvokļu īpašnieku ikdienu satricinājis konflikts - daļa vēlas mainīt apsaimniekotāju, kamēr otra daļa notiekošo uzskata par ko līdzīgu reiderismam.

Šajās mājās iedzīvotāji nodibinājuši divas savstarpēji konfliktējošas biedrības. Biedrību Duntes-Alekša nams, pēc tās pilnvarotās Aigas Birnikas vārdiem, dibinājuši 39 dzīvokļu īpašnieki, bet mājā kopumā ir 87 nekustamie īpašumi, ieskaitot komercplatības. Otra biedrība saucas Alekša 7, Duntes 56, un tās valdi, pēc Lursoft datiem, veido pieci cilvēki. Biedrība Duntes-Alekša nams vērsās Dienā ar aizdomām, ka iespējama nelikumīga apsaimniekotāja maiņa, vainojot pašvaldības SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) mēģinājumā pārņemt māju, sniedzot dzīvokļu īpašniekiem maldinošu informāciju.

A. Birnika stāsta, ka RNP piedāvājums bijis šķietami vilinošs, jo apsaimniekošanas maksa piedāvāta ievērojami zemāka par pašreizējo. Tomēr biedrības pārstāvjiem licies dīvaini, ka blakus esošajām mājām, ko arī apsaimnieko RNP, apsaimniekošanas maksa ir krietni augstāka. Kad biedrība vērsusi RNP uzmanību uz to, ka dažus no pakalpojumiem par tāmē norādīto cenu nemaz nav iespējams veikt, RNP pārstāvis iesniedzis otro tāmes variantu, kura no pirmās atšķīrusies ar to, ka bijusi izslēgta pozīcija par siltumsistēmas tehnisko apkopi. Taču ēkā šādas sistēmas, par ko sākotnēji bija paredzēts iekasēt 2394,31 eiro mēnesī, nemaz nav. Iedzīvotāju aizdomas radījis arī RNP pārstāvja teiktais, ka izmaksu pārsniegšanas gadījumā attiecīgās summas tikšot pierēķinātas iedzīvotājiem piesūtītajos rēķinos. Tas nozīmē, ka sākotnēji aprēķinātā maksa tomēr varētu pieaugt. A. Birnika uzsver - RNP nav izdevīgi pārņemt šīs mājas apsaimniekošanā, jo, piemēram, elektrības uzskaite tajās notiek atšķirīgi nekā lielākajā daļā daudzdzīvokļu namu, un šo sistēmu, kā tiek aprēķināts elektroenerģijas patēriņš, izstrādājis un uztur esošais apsaimniekotājs SIA Hausmaster.

Viena no otras biedrības - Alekša 7, Duntes 56 - valdes loceklēm, uzņēmēja Rita Semena, kurai Duntes ielā 56 pieder bērnu apavu veikals Antylopa, Dienai uzsvēra, ka pārstāv savu, nevis biedrības viedokli. Tieši viņa vērsusies RNP ar lūgumu sagatavot tāmi, būdama neapmierināta ar esošā apsaimniekotāja piedāvāto maksu. Pirms tam viņa ierosinājusi atteikties no firmu pakalpojumiem un ar apsaimniekošanu nodarboties pašu iedzīvotāju pārstāvjiem, taču citi nav tam piekrituši. Tā kā R. Semena dzīvo citā RNP apsaimniekotā mājā, viņa lūgusi sagatavot piedāvājumu, jo uzskata, ka pašvaldības uzņēmums sniegs vairāk informācijas par samaksātās naudas, tajā skaitā rezerves fonda līdzekļu, izlietojumu, ko šobrīd no apsaimniekotāja SIA Hausmaster neesot iespējams uzzināt.

RNP pārstāve Santa Vaļuma izveidojušos konfliktu Dienai komentē, norādot, ka aicinājums sagatavot mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas piedāvājumu saņemts no pašiem dzīvokļu īpašniekiem. «Dzīvokļu īpašnieki arī norādīja, ka nav apmierināti ar esošo apsaimniekotāju, minot vairākus būtiskus iemeslus. SIA Rīgas namu pārvaldnieks speciālisti atsaucās uz dzīvokļu īpašnieku pieteikumu, atbildē dzīvokļu īpašniekiem sniedzot sagatavoto pārvaldīšanas un apsaimniekošanas piedāvājumu, norādot arī piedāvāto pakalpojumu un to izmaksu tāmi. No minēto māju dzīvokļu īpašniekiem tika saņemts aicinājums arī iesaistīties un palīdzēt organizēt kopsapulci vai piedalīties kopsapulcē, ko SIA Rīgas namu pārvaldnieks speciālisti arī veica, pamatojoties uz saņemto aicinājumu. Tika novērots, ka diemžēl savstarpējā vienošanās par vienu vai otru situācijas risinājumu starp dzīvokļu īpašniekiem netika panākta,» atbildē raksta S. Vaļuma. Viņa arī uzsver, ka piedāvājums ir sagatavots, bet par tālāko jālemj jau dzīvokļu īpašniekiem pašiem.

Kā noprotams no abu konfliktējošo pušu izteikumiem, visticamāk, dzīvokļu īpašniekiem šobrīd neizdosies vienoties par visus apmierinošu risinājumu, vēl jo vairāk tāpēc, ka viena biedrība sūdzējusies par otras biedriem pat Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā. Tāpat abu pušu teiktajā ir zināmas pretrunas, jo gan vieni, gan otri sūdzas, ka daudzus dzīvokļu īpašniekus nav sasniegušas aptaujas anketas par apsaimniekotāja maiņu, kā rezultātā nav izdevies uzzināt visu īpašnieku gribu. R. Semena vēl uzsver, ka dzīvokļu īpašnieku vienošanos grūti panākt arī tāpēc, ka lielā daļā dzīvokļu mīt nevis to īpašnieki, bet īrnieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?