Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Dzelzs lēdijas aiziešanu salīdzina ar ēras noslēgumu Lielbritānijas politikā

Pirmdien 87 gadu vecumā mirusi par Apvienotās karalistes pēckara laiku visdižāko politiķi godātā bijusī premjerministre Mārgareta Tečere. Par Dzelzs lēdiju dēvētā M. Tečere, kas Lielbritānijas valdību vadīja no 1979. līdz 1990. gadam, pēc ģimenes ziņotā, «mierpilni» aizgājusi aizsaulē pēc pārciestās sirdstriekas.

M. Tečere bija pirmā un līdz šim arī vienīgā sieviete, kura Lielbritānijā ieņēmusi premjerministres amatu, turklāt viņa ir vienīgā valdības vadītāja kopš 19. gadsimta sākuma, kurai bez pārtraukuma izdevies noturēties pie varas tik ilgu laika periodu.

«Šodien mūsu valstij ir patiešām skumja diena. Mēs esam zaudējuši lielisku premjerministri, lielisku līderi un lielisku britu,» Lielbritānijas premjera Deivida Kamerona teikto citēja The Guardian. «Patiesība par M. Tečeri ir tāda, ka viņa ne vien vadīja mūsu valsti, viņa to arī izglāba. Un esmu pārliecināts, ka viņa britu vēsturē tiks ierakstīta kā izcilākā miera laiku premjerministre.»

M. Tečeres nāvi pielīdzina ēras noslēgumam britu politikā, jo viņa ievērojami mainīja Lielbritānijas politisko vidu un iedvesmoja konservatīvo politiķus visā pasaulē. Konservatīvo politiku Lielbritānijā 20. gadsimta 70. gadu beigās un 80. gados par godu M. Tečeres paveiktajam pat dēvē par tečerismu.

Pēc nokļūšanas premjerministres amatā sākotnēji M. Tečeres popularitāte kritās, jo sabiedrība bija sarūgtināta par recesiju un augsto bezdarba līmeni. Taču ekonomikas atveseļošanās, kā arī uzvara 1982. gada Folklendu karā palīdzēja vairot atbalstu premjerministrei, un viņai izdevās tapt pārvēlētai vēl divās vēlēšanās.

Lai pārvarētu valsts ekonomisko lejupslīdi, viņa ieviesa virkni reformu, kas raksturīgas mūsdienu globālajai ekonomikai - premjerministre atbalstīja valsts īpašumu privatizāciju, finanšu sistēmas un ekonomikas deregulāciju, monetārismu, kurā par galveno ekonomikas stabilizācijas faktoru uzskata apgrozībā esošās naudas daudzuma regulēšanu, kā arī samazināja nodokļus.

Lai gan M. Tečeres atbalstītāji ekspremjeri slavējuši kā britu ekonomikas glābēju, kritiķi pārmetuši nevienlīdzības veicināšanu. Proti, bagātie palikuši vēl bagāti, taču valsts pievērusi acis uz nabadzīgākā sabiedrības slāņa problēmām.

M. Tečere savas valdīšanas laikā asi kritizēja Padomju savienību, kuras žurnālisti nekavējās viņu iesaukt par Dzelzs lēdiju, tādējādi raksturojot politiķes bezkompromisu politikas un vadības stilu. Tāpat viņai līdz ar ASV prezidentu Ronaldu Reiganu piedēvēti lauri par Rietumu bloka spēku Aukstajā karā.

M. Tečere, kas dzimusi 1925. gada 13. oktobrī pārtikas preču tirgotāja ģimenē, bija precējusies ar uzņēmēju Denisu Tečeru, kurš aizgāja aizsaulē 2003. gadā. Pārim 1953. gadā piedzima dvīņi - Kerola un Marks Tečeri.

M. Tečere jau 2001. un 2002. gadā pārcieta nelielas sirdstriekas, taču pēdējos gados viņas veselība ievērojami pasliktinājās. 2008. gadā tapa zināms, ka M. Tečere cieš no demences, kas pēdējās desmitgades laikā ievērojami ietekmējusi ekspremjeres atmiņu.

Viņa arvien retāk parādījās sabiedrībā, turklāt veselības pasliktināšanās dēļ 2010. gadā nevarēja ierasties sev veltītajās 85. dzimšanas dienas svinībās, kā arī 2011. gadā neapmeklēja prinča Viljama un Keitas Midltones kāzas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?