Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Dzirnavene un citas točkas

Senie latvieši esot dzēruši tikai Jāņos, tikai alu un tikai tad, ja līdz tam paguvuši apdarīt visus darbus. Citādi strādājuši vien tālāk, lai var pagūt tikt pie dzeršanas uz nākošajiem Jāņiem. Kristīgā, uz vīna kultūru dibinātā pasaule nespēja bez līdzcietības noraudzīties uz seno latviešu grūto dzīvi un atnesa citas, daudz biežākas dzeršanas tradīcijas: sēdēt olīvu birzīs un ar vīna kausu rokā slavēt To Kungu.

Diemžēl šīs tradīcijas te tika ieviestas vēsturiski nesen, tāpēc nav nostiprinājušās un atbrīvojušās no īslaicīgiem uzslāņojumiem. Olīvu birzis te nav ieviesušās vēl tagad, un arī vīna kultūra tikai sper savus pirmos soļus ar visām šādiem soļiem raksturīgajām pārmērībām. Vājš mierinājums, ka Krievijā, kur kristīgā ticība tika ieviesta gandrīz tajā pašā laikā, iet vēl grūtāk. Kā teicis krievu rakstnieks Mihails Vellers, nodzeršanās mūsdienu Krievijā ir dabisks process, jo senajās vīna zemēs tas vienkārši noticis vairākus tūkstošus gadu ātrāk, tāpēc visi tie, kas ir ģenētiski predisponēti uz nodzeršanos, tur jau ir nodzērušies.

Kā sendienās

Arī mums negāja secen tās kolīzijas, kādas pavadīja minētās dzeršanas tradīcijas ieviešanos. Tā kā vēl nesen mēs arī bijām krieviski runājošās telpas sastāvdaļa, šīm kaislībām nereti piemita gluži krievisks vēriens. Ierobežojumi un aizliegumi savienojās ar nesavtīgu atdošanos Trimpum, apliecinādami seno patiesību, ka kultūrtradīcija var rasties tikai tur, kur eksistē aizliegumi un deficīts. Liksim mierā senākus laikus, kuriem vairs nav dzīvu liecinieku, tātad stāstu ticamību nav iespējams pārbaudīt. Atcerēsimies tos, kurus tagad dažs labs mēdz salīdzināt ar pašreizējiem, apgalvodams, ka padomju laikos gan daudz kas bijis labāks. Nez kāpēc šie apgalvotāji lielākoties ir cilvēki, kas paši tos laikus nav redzējuši. Labākas tajos laikos bija tikai divas lietas: pirmkārt, tie, kas tos laikus redzējuši, tad bija jaunāki. Otrkārt, bija lielākas ilūzijas par latviešu tautas prāta un godaprāta kapacitāti.

Viss pārējais bija vieni vienīgi aizliegumi. Taču šie aizliegumi radīja veselu kultūrfenomenu, kura bālas atskaņas ir šodien pēc pulksten desmitiem vakarā vērojamā alkohola tirdzniecība dažos Rīgas «veikalbāros» (viens laikam saucas Gardumiņš), kur lietas ar policiju nostādītas tik labi, ka vairs pat pudeles korķis pārdodot netiek skrūvēts vaļā. To redzot, rodas sajūta, ka aizliegums veikalos tirgoties ar alkoholu pēc plkst.22 ir pieņemts tikai tādēļ, lai pieņēmēji varētu izjust veco laiku atmosfēru, kad paši bija spiesti pārvarēt dažnedažādus šķēršļus, lai tiktu pie kārotās dziras.

Kādi tik šie šķēršļi nebija! Bargākie, Gorbačova laikos ieviestie alkohola tirdzniecības laika ierobežojumi, izraisīja PSRS sabrukumu, bet arī senāk dabūt polšu bija daudz grūtāk nekā šodien. Tas tikai nešķita nekas īpašs, jo grūti bija dabūt ne tikai polšu, bet arī gandrīz visus produktus un preces. Nekādu naktsveikalu Rīgā nebija, bāri un restorāni strādāja tikai līdz pusnaktij. Dzeramā vienmēr pietrūka. Tā nu degvīna pudeles iegāde izvērtās veselā piedzīvojumā, apauga ar stāstiem un leģendām. Galvenās točkas, kurās cauru diennakti varēja nopirkt pudeli, bija zināmas ne tikai rūdītiem alkoholiķiem, bet visai latvju inteliģencei. Slavenākā točka bija dzirnavene - vārtrūme Dzirnavu ielā starp Ļeņina un Stučkas (tagad Brīvības un Tērbatas) ielu.Vēl alkoholu varēja dabūt no taksistiem, bet šis produkts varēja izrādīties arī tīrs ūdens.

Tā nu reizēm lielākā daļa dzeršanai paredzētā laika pagāja, mēģinot dabūt dzeramo. Prātīgie mēģināja veidot alkohola rezerves mājā, taču tas bija bezcerīgs pasākums, jo šādam cilvēkam ātri uzradās liels draugu pulks, kas nenodeva draudzību, kamēr viss nebija izdzerts. Turklāt rezerves veidot nebija viegli. Padomju varas beidzamajos gados šņabi deva tikai uz taloniem, bet arī pirms tam deficīts bija tik liels, ka vairāk par divām pudelēm vienam pircējam nedeva, un rindas pie dzērienu veikaliem bija organizētas daudz labāk nekā tagad Rīgas satiksme sastrēgumstundās. Šajās rindās stāvot, padomju cilvēki sāka domāt skaidru galvu, un tad režīmam vairs nebija izredžu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?