Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Grib panākt, ka nauda seko bērnam arī dzemdībās

Nauda seko bērnam - šādu principu vajadzētu ievērot, runājot par mājdzemdībām, uzskata šo dzemdību veida piekritēji. Lai gan patlaban valsts mājdzemdības neapmaksā, tomēr atkārtoti ir atsākta diskusija par iespējamu valsts maksājumu. Pagaidām gan nav skaidrs, par kādu summu ir runa. Par to gaidāmas sarunas.

Saskaņā ar likumu valsts nodrošina bezmaksas dzemdību palīdzību, un oficiāli ir atļautas arī mājdzemdības, taču praksē bezmaksas palīdzība ārpusstacionāra dzemdībās netiek nodrošināta. Pēdējos gados iespēju dzemdēt mājās izmanto gandrīz 200 sieviešu gadā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Diskusija par iespējamo mājdzemdību apmaksu no valsts puses notika jau pērn vasarā, kad tiesībsargs Juris Jansons nāca klajā ar secinājumiem, ka plānotās mājdzemdības, līdzīgi kā pārējā dzemdību palīdzība, ir finansējamas no valsts budžeta. Pašlaik spēkā esošais tiesiskais regulējums, kas liedz finansējumu mājdzemdībām, pārkāpj Satversmi. Pēc tiesībsarga domām, grūtnieces, kuras izvēlas dzemdēt mājās, ir nevienlīdzīgā situācijā, salīdzinot ar pārējām grūtniecēm. Tādējādi tiek pārkāptas viņu tiesības un radīts materiālais kaitējums. Tomēr toreiz Veselības ministrija (VM) norādīja, ka nav izpildīti priekšnosacījumi, lai mājdzemdības finansētu valsts. Nepieciešams izstrādāt un apstiprināt attiecīgās medicīniskās tehnoloģijas aprakstu un veikt aprēķinus, uz kuru pamata varētu tikt noteikts apmaksas tarifs. Pašreiz situācija nav krasi mainījusies - joprojām šie priekšnosacījumi ir spēkā, bet VM kopā ar nozares pārstāvjiem ir gatava diskutēt par iespējamiem tarifiem, lai pēc tam lemtu, vai mājdzemdības ir iespējams segt no valsts budžeta, Dienai sacīja VM pārstāvis Oskars Šneiders. Pirmā tikšanās, lai runātu par šo jautājumu, notiks šodien.

Plānotās mājdzemdības patlaban Latvijā maksā ap 800 eiro, bet, piemēram, par fizioloģiskām dzemdībām stacionārā valsts maksā 276,24 eiro, Dienai norādīja Nacionālā veselības dienesta pārstāve Laura Lapiņa. Latvijas Mājdzemdību ģimeņu apvienības valdes loceklis Juris Jerums gan Dienai sacīja, ka uz pilnīgu plānoto mājdzemdību apmaksu no valsts necer, bet godīgi būtu, ja tiktu piemērota vienlīdzīga pieeja. Viņš teica, ka par konkrētu summu vēl nevar runāt, jo tā tiks noteikta diskusijās. Jautājums par mājdzemdību finansēšanu no valsts, pēc viņa domām, ir attieksmes jautājums - vai valstij ir nepieciešami tikai tie bērni, kuri ir dzimuši stacionārā, vai arī tie bērni, kuri ir dzimuši tur, kur vecāki izvēlas. Sistēmai ir jābūt tādai, ka nauda seko bērnam, sacīja J. Jerums. Pēc viņa domām, no valsts tas lielus līdzekļus neprasītu, jo cilvēku, kuri izvēlas mājdzemdības, Latvijā nav ļoti daudz. Arī sociālā projekta biedrības Ģimenes šūpulis vadītāja un sertificēta vecmāte Rudīte Brūvere Dienai uzsvēra, ka valstij būtu jāapmaksā arī plānotās mājdzemdības, jo sievietei ir tiesības izvēlēties, kur laist pasaulē mazuli. Viņa piebilda, ka, piemēram, Vācijā valsts mājdzemdības apmaksā pilnībā. No Vācijas varētu ņemt piemēru, kā tur tiek aprēķinātas izmaksas par konkrēto darbu. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ginekoloģijas un dzemdniecības galvenā speciāliste Dace Rezeberga Dienai sacīja, ka valsts varētu segt tikai to daļu, kas ir par dzemdībām kā manipulāciju, bet ne, piemēram, par infrastruktūras uzturēšanu. Būtu jāveic aprēķini, cik maksā vecmātes darbs mājas dzemdībās. Viņa gan arī piebilda, ka vispirms nepieciešams nodrošināt, lai mājās varētu dzemdēt tikai zema riska grūtnieces.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?