Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Horoskopi

Lai nezaudētu ierasto fizisko formu un karstā laikā notiekošajās skriešanas sacensībās finišētu bez pāridarījuma savai veselībai, skriešanas sporta profesionāļi uzskata - nav šķēršļu doties distancē, tikai jāņem vērā daži piesardzības aspekti. Karstais laiks nav piemērots rekordu uzstādīšanai, un īpaši jāseko gan gaisa temperatūrai, gan gaisa mitrumam, gan arī skrējēja pulsam.

«Karstā laikā trenējoties, neiesaku mēģināt labot personīgos ātruma rekordus. Karstos laikapstākļos organismam jāiztur papildu slodze, tāpēc pareizākais lēmums būtu samazināt treniņu intensitāti un arī apjomu, lai izvairītos no pārkaršanas un pārslodzes riska,» uzsver pieredzējušais maratonists Andrejs Jesko, kurš neiesaka trenēties dienas vidū, jo tad gaisa temperatūra un saules izstarotās radiācijas līmenis mēdz būs visaugstākais, un aicina labāk trenēties agrās rīta vai vēlās vakara stundās. Maratoniste un Train2Win.lv trenere Anita Kažemāka iesaka apstākļos, kas tomēr sakrīt ar ekstremāliem karstuma periodiem, nedoties tālu prom no mājām, lai ir iespēja jebkurā brīdī pārtraukt treniņu un atgriezties mājās. Ja iespējams, treniņam jāizvēlas ēnaina vieta, piemēram, mežs.

«Tā kā katrs esam atšķirīgi, arī karstuma panešana katram no mums atšķiras. Nav vērts minēt vienu konkrētu gaisa temperatūru, kurā būtu jāpārvērtē trenēšanās nepieciešamība, svarīgi ir pievērst uzmanību arī gaisa mitruma rādītājiem. Pētījumi liecina - ja gaisa mitrums ir no 60 līdz 90 procentiem, sirdsdarbība ierastajā tempā var palielināties no 10 līdz 12 sitieniem minūtē. Līdz ar to - jo lielāks mitrums, jo grūtāk ķermenim cīnīties ar slodzi,» skaidro A. Kažemāka un uzsver, ka tieši pulsa rādītāji palīdzēs treniņu procesu pielāgot laikapstākļiem: lai arī tas ietekmēs skriešanas ātrumu, taču tā skrējējs pēc iespējas mazāk nodarīs pāri organismam. Viens no uzticamiem palīgiem treniņos var būt skriešanai paredzētās tehnoloģijas, piemēram, sporta viedpulkstenis ar optisko pulsa mērītāju, kas nepārtraukti analizē sirdsdarbību, jo tieši pulsa rādītāji var signalizēt par nepieciešamību mainīt treniņa norisi. Maratonists A. Jesko uzsver, ka karstā laikā skrējēja sirdij jāiztur lielāka slodze, tāpēc ar vienādu slodzi dažādos laikapstākļos pulss būs augstāks. Skrienot tam jāpievērš īpaša uzmanība, un, lai nerastos pārslodze, skriešanas†temps jāpielāgo un jāsamazina atbilstoši individuālajiem pulsa rādītājiem.

Lai regulētu ķermeņa temperatūru, organisms svīstot karstā laikā izdala īpaši daudz šķidruma un tā zaudē gan ūdeni, gan arī sāļus un minerālus. Maratonists A. Jesko uzsver, ka skrējējam jau treniņā jāmēģina to kompensēt, lai nodrošinātu normālu organisma funkcionēšanu, - dzerot tīru ūdeni vai arī sporta dzērienus ar palielinātu minerālu daudzumu. Nevajadzētu lietot enerģijas dzērienus, kafiju, alkoholu, arī antidepresantus, jo tie pastiprina organisma dehidratāciju, kas kombinācijā ar slodzi ir īpaši bīstama cilvēka organismam. Karstā laikā ūdens maziem malkiem jādzer ne tikai treniņā, bet arī pirms un pēc tā visas dienas gaitā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?