Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Iebraukšanas maksa var augt

Jūrmalas dome atradusi recepti pilsētas budžeta glābšanai - pašvaldības deputātu vairākums varētu nobalsot par iebraukšanas maksas dubultošanu no nākamā gada 1.janvāra. Jau trešdien šis priekšlikums tiek izskatīts Jūrmalas domes Finanšu komitejas sēdē. Pašvaldības vadība neslēpj, ka tādā veidā mēģinās cīnīties ar budžeta krasu samazinājumu, tomēr turpina apgalvot, ka nauda no iebraukšanas punktiem tiks izlietota galvenokārt kāpu zonas sakopšanai un pludmales labiekārtošanai. Līdzšinējais līdzekļu izlietojuma grafiks gan liecina, ka šī zona tiek traktēta visai plaši.

Lāpa robu

Jūrmalas dome atzīst, ka nākamā gada budžeta plāns pret šāgada koriģēto budžetu tiks samazināts par 20-30%, bet jau šogad septembrī izdevumu daļa tika samazināta par 15%. «Pašvaldības funkcijas nav samazinātas, tās tikai aug. Ja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) uzskata, ka maksa nav jāpalielina, lai pasaka, no kurām funkcijām atteikties. Tas ir ļoti nopietns politisks lēmums,» domes viedokli skaidroja sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece Baiba Gailīte. Pēc viņas sniegtās informācijas, šogad plānots iekasēt 1,45 miljonus latu, no šīs summas visvairāk - 391 tūkstotis latu - atvēlēti pludmales sakopšanai, bet 385,4 tūkstoši latu tērēti Turaidas ielas rekonstrukcijai. Šī iela ved uz Dzintaru koncertzāli. Zināmas summas atvēlētas gan ar pludmales uzturēšanu tieši saistītiem darbiem, gan Dzintaru mežaparka kopšanai, Jomas ielas uzturēšanai, Dzintaru koncertzāles slēgtās zāles rekonstrukcijai un šogad pirmo reizi arī Ķemeru parka projektēšanai un būvniecībai.

Ieņēmumi no caurlaidēm rūk: pērn deviņos mēnešos iekasēti 1,37 miljoni, šogad šajā laika posmā - 1,17.

Ministrija ir pret

Ja Jūrmalas dome pieņems lēmumu par iebraukšanas nodevas paaugstināšanu, tas būs jāsaskaņo ar RAPLM, bet ministrs Edgars Zalāns (TP) Jūrmalas domes ierosinājumu neatbalsta. «Ja nodevas sākotnējais mērķis bija pludmales un piekrastes zonas labiekārtošana, tad tagad jau tiek runāts par infrastruktūras objektu finansēšanu, kas nav nodevas mērķis,» norādīja ministra preses sekretāre Dace Kārkliņa. Turklāt RAPLM nosūtījusi Jūrmalas domei vēstuli, norādot, ka mainījusies kārtība, kādā pašvaldība var noteikt īpašā režīma zonas statusu, un līdzšinējā iebraukšanas kārtība Jūrmalā būs spēkā līdz 2010.gada 1.jūlijam. Ja pašvaldība vēlas turpināt iekasēt naudu par iebraukšanu pilsētā, īpašā režīma zonas teritorija jāiezīmē pilsētas attīstības plānā un par to jārīko sabiedriskā apspriešana, ko jāpaspēj sarīkot līdz minētajam 1.jūlijam, uzsvēra D.Kārkliņa.

Strīdi vēl priekšā

Aptaujātie jūrmalnieki nesteidz paust krasu noliegumu vai atbalstu nodevas paaugstināšanai. Jūrmalas Aizsardzības biedrības valdes priekšsēdētājs Uldis Kronblūms norādīja, ka pagaidām nav ar domubiedriem analizējis iespējamo maksas paaugstināšanas ietekmi uz pilsētas vidi un tūrismu, tāpat biedrība nav pētījusi esošās nodevas izlietojumu. Savukārt Jūrmalas Kūrorta un tūrisma informācijas centra direktore Solveiga Freiberga, kuras vadītā iestāde nav pašvaldības struktūra, izteicās, ka tūristu plūsmai iebraukšanas maksas paaugstināšana nekaitēs. «Tā nav jauna doma, tā virmo gaisā daudzus gadus. Jāatceras, ka maksas ieviešana bija ar mērķi novirzīt to transportu, kas bojā gaisu, par kura elpošanu sanatoriju klienti maksā naudu. Ja cilvēks ir turīgs un nebrauc ar vilcienu, viņam nav lielas atšķirības - maksāt vienu vai divus latus. Savukārt tie, kam šī starpība ir būtiska, nav tie viesi, kas pilsētā atstāj lielu naudu,» uzskata S.Freiberga, piebilstot, ka daudzi viņas viedoklim noteikti nepiekritīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?