Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Inga Žolude. Pārgājiens

Fragmenta turpinājums

Bet tad ieradās meita ar znotu, un viņiem tik daudz neinteresēja savi bērni, kā Vestmans un viņa mirstamā kaite. «Kāpēc jūs man to atgādināt?» Vestmans bija izsaucies neiecietīgi un nolicis krūzi uz galda tā, ka no tās izšļakstījās garšīgā kafija, kuru viņam neļāva mierīgi padzert. «Es pats to zinu.» - «Tēti, es tikai uztraucos par tevi,» teica meita, uzlikusi roku uz viņa pleca. «Vai tu biji pie ārsta?» Vestmans nogrūda viņas roku un iesaucās: «Es visu laiku eju pie ārsta! Visu laiku! Pie ārsta tad un pie ārsta šad! Jūs tik daudz ārstu visā savā dzīvē neesat redzējuši!» Viņš kāpa augšā, lai nebūtu ne ar vienu vairs jārunā. Bet pulkstenis rādīja, ka viņam laiks doties ārā no mājas, lai paspētu uz staciju. Tomēr viņš labāk nokavēs, nekā dosies vēlreiz lejā, kamēr viņi nebūs aizbraukuši. Labāk viņš sastapsies ar Hortas dusmām nekā pats ar savējām pret situāciju lejas stāvā. Sisija sauca, lai viņš nāk atvadīties no mazbērniem. Vestmans klusi stāvēja augšstāvā, izlikās, ka nedzird, un lūkojās pulkstenī, iztēlodamies, kā viņam būs jāsteidzas. Piepeši viņš atskārta, ka tomēr ir izlēmis pārgājienā doties. Meita lūdza Sisiju, lai viņa neuzstāj tēva nākšanai lejā, lai paliekot, kā ir, tā esot labāk. Durvis aizvērās, kņada bija rimusies. Sisija iešļūca virtuvē. Vestmans kāpa lejā. «Tu tomēr dzēri to kafiju,» viņa pārmetoši teica. «Necik nepadzēru, vai neredzi, ka krūze vēl pavisam pilna?!» Vestmans atcirta. «Redzu gan un redzu arī, kā tā velna dzira pa galdu izšļakstīta...» Vestmans ievilka un izpūta gaisu un atņēma Sisijai lupatiņu, ar kuru viņa slaucīja galdu. Viņš pabeidza slaucīšanu. «Piedod... vienkārši es esmu... tas viss kopā, un vēl tas pārgājiens...» Vestmans jutās vainīgs par savu uzvedību, par kafijas dzeršanu, par saslimšanu ar vēzi. «Ak, pārgājiens, pareizi!» Sisija iesaucās. «Visā tajā ņemšanās trakumā pavisam izkrita no vecā prāta!» Sisija nekad neko neaizmirsa, un viņa nekad neaizmirsa atgādināt citiem par visu, ko viņi varētu būt aizmirsuši. «Es jums iedošu līdzi pīrāgus, aknu.» Vestmans nejutās pelnījis aknu pīrāgus, ja viņš būtu zinājis, ka Sisija tos cepusi, viņš būtu savaldījies, lai nesāpinātu viņu. «Tev nevajadzēja cept pīrāgus, mazie knēveļi no tevis tāpat paņem pārāk daudz.» - «Drīz vairs nebūs, kam cept.» Sisija un Vestmans - abi satrūkās. Viņi abi bija dzirdējuši pasacīto. Un abi meklēja citus veidus, kā to varētu saprast. «Man jāiet. Es kavēju. Horta šņāks.» - «Viņš tāpat vienmēr šņāc. Ņem pīrāgus!» Sisija atvēra durvis un izlaida Vestmanu, viņš ļodzīgi devās prom, uzsaukdams: «Šodien ir karsts.» Sisija pamāja un aizvēra durvis, kad Vestmans vairs nebija redzams.

Hortas kalendārā šis datums bija apvilkts ar lielu rimbuli. Citos mēnešos arī bija daži rimbuļi, bet ne tik lieli un trekni izapļoti. Vēl neizrausies no gultas, viņš sāka dungot, pielika pirkstu pulkstenim tieši brīdī, kad tas sāka modināt, un tūdaļ nospieda pogu, lai tas netarkšķ.

Viņš piešļakstināja vannas istabu, mazgādams paduses virs izlietnes, tad noslaucījās, nosusināja apšļakstītās kājas un, nometis dvieli zemē, uzkāpa tam un ar kāju pastumdīja pa slapjumu, tad paspēra zem izlietnes.

(Turpinājums 27.05.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Jaunajā Ingas Žoludes prozas grāmatā Stāsti (Dienas grāmata, 2015) lasītāju «iekšzemes» ceļojumā ved septiņu garstāstu varoņi. Stāstā Pārgājiens trīs vīri, krietni gados, dodas kopīgā pastaigā kalnos. Viņus nesaista nekas cits kā vien kopīgi nodzīvotais laiks un tie skeleti, kurus vecumā glabāt skapī kļūst par grūtu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?