Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Īpašais viesis skolā - Rīgas mērs

Rīgas Centra humanitārās vidusskolas (RCHV) skolēnu vecāki nule kā saņēmuši aicinājumu tikties ar Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu (Saskaņa), un šī nav vienīgā skola, kurā pēdējā laikā pēc mēra iniciatīvas notiek šādas vecāku sapulces, - vakar tāda jau notika arī Juglas vidusskolā.

Par 26. aprīlī plānoto tikšanos Rīgas Centra humanitārās vidusskolas vadība vecākus informējusi ar E-klases starpniecību, nosūtot personīgu uzaicinājumu, bet skolas mājaslapā, kas pieejama publiski, šādas informācijas nav. Vakar tikšanās mēra komandējuma dēļ gan pārcelta uz 5. maiju. Kāda skolēna māte, kura lūdza neminēt savu vārdu, Dienai izteicās, ka, visticamāk, tikšanās tiek rīkota, gatavojoties pašvaldību vēlēšanām, kas notiks nākamgad. «Uz tikšanos doties neplānoju, jo nezinu, ko viņam jautāt. Drīzāk mani interesētu biežāk tikties ar skolas vadību un pārrunāt mācību jautājumus,» teica sieviete.

RCHV direktore Ineta Rudzīte Dienai skaidroja, ka tikšanās iniciators ir pats N. Ušakovs, kurš vecāku sapulcē viesojas pirmoreiz, bet līdzīgas tikšanās notiekot ar dažādiem cilvēkiem. Jautāta, vai viņa nesaista šo pasākumu ar priekšvēlēšanu aktivitātēm, I. Rudzīte atteica: «Es neko nesaistu, tas nav mans uzdevums.» Savukārt Dienas jautājumu, vai tikpat viegli ar vecākiem būtu tikties kādam citam domes deputātam, I. Rudzīte novērtēja kā provokatīvu, gan pieļaujot, ka šāda tikšanās varētu notikt.

Vakar N. Ušakova tikšanās ar vecākiem jau notika Juglas vidusskolā, un tās mājaslapā informācija bija pieejama. Diena ar skolas direktori Aiju Melli runāja pirms tās, un arī viņa atzina, ka iniciatīva nākusi no paša mēra. Pirms šīs tikšanās direktore plānoja ar mēru arī individuālu sarunu. Vecākiem un skolas pārstāvjiem bijušas vairākas tikšanās ar vairāku domes departamentu vadītājiem pēc tam, kad pērn rudenī skolā notika ugunsgrēks, taču šāda tikšanās mēram ar vecākiem notiekot pirmoreiz. Iepriekš gan N. Ušakovs ticies ar skolēniem. «Ja vecākiem ir vēlēšanās ar mēru tikties, kāpēc ne,» izteicās A. Melle, piebilstot, ka noteikti varētu būt jautājumi par plānoto skolas teritorijas rekonstrukciju, kas notiks vasarā. Tomēr atšķirībā no kolēģes A. Melle pieļāva, ka šādai pēkšņai mēra aktivitātei var būt saistība ar nākamgad plānotajām vēlēšanām.

Rīgas mēra preses sekretāre Laila Ivāna Dienai rakstiski apstiprināja, ka «N. Ušakovs kā Rīgas mērs regulāri tiekas ar skolēnu vecākiem, stāsta par pilsētas, konkrētās apkaimes un konkrētās skolas attīstības plāniem, uzklausa vecāku viedokļus un atbild uz jautājumiem. Šādas tikšanās notiek vairākas reizes mēnesī. Dažkārt tā ir mēra iniciatīva - ja skolu sagaida kādas pārmaiņas, dažkārt skolas un vecāku iniciatīva - ja viņiem sakrājušies jautājumi un priekšlikumi.» Savukārt Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) nesen esot viesojies pie RCHV 12. klases skolēniem, bet reizēm tiekoties arī ar vecākiem - pēdējā šāda tikšanās bijusi Rīgas Angļu ģimnāzijā. Viņš skaidro, ka esot svarīgi aptvert veselu jautājumu kompleksu, ko nevarot izskaidrot departamentu vadītāji, piemēram, ja rekonstruē skolu, vecākus interesē arī transporta jautājumi, atpūtas iespējas u. tml. «Katrai pašvaldībai ir savi kapteiņi, un viņi skaidro, kā tas būs,» tēlaini izteicās A. Ameriks. Taču par N. Ušakova gaitām viņš neko daudz nevarot pateikt, jo «mums ir nodalītas saimniecības». A. Ameriks arī nedomā, ka šādas tikšanās var uzskatīt par priekšvēlēšanu kampaņas sastāvdaļu, sakot, ka «tādi varianti neiet cauri» un «nebūtu jābūt kādam par to greizsirdīgam».

Rīgas domes opozīcijā esošās Vienotības frakcijas vadītājai Sarmītei Ēlertei gan nav nekādu šaubu par to, ka tikšanās ar vecākiem ir priekšvēlēšanu pasākums, lai arī tas notiek vairāk nekā gadu pirms vēlēšanām. Dienai viņa atzina, ka, būdama domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas locekle, kopā ar kolēģi Baibu Brigmani agrāk tikušās ar skolu pārstāvjiem, bet ne vecāku sapulcēs, turklāt pievērsušas uzmanību, lai šādas tikšanās nebūtu saistītas ar vēlēšanu kampaņu. Viņa arī norādīja, ka formāli priekšvēlēšanu kampaņa vēl nav sākusies un līdz ar to domes vadībai nav šķēršļu izmantot administratīvos resursus, lai tiktos ar skolēnu vecākiem. Tādēļ, viņasprāt, būtu vērts diskutēt, vai oficiālais priekšvēlēšanu periods nav pagarināms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?