Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Izlīdzināšanu mainīs 2014. gadā

Pašvaldību izlīdzināšanas sistēmas jauno modeli, kas paredz atšķirīgu aprēķina kārtību, plānots izstrādāt līdz šā gada beigām, bet ieviest no 2014. gada 1. janvāra. Jaunie Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas priekšlikumi vispirms tiks saskaņoti gan ar Latvijas Pašvaldību savienību, gan Lielo pilsētu asociāciju.

Diena jau vēstīja, ka ar pastāvošo finanšu izlīdzināšanas modeli nav apmierinātas vairākas lielās pilsētas un Pierīgas pašvaldības, kas ir donori, savukārt mazās pašvaldības, kas saņem finansējumu, ir ieinteresētas, lai tas nesamazinātos. Iemesls, kāpēc modelis jāmaina, ir izmaiņas nekustamā īpašuma nodokļa iekasēšanā, jo pašvaldībām būs tiesības nodokļa likmi noteikt pašām, līdz ar to NĪN ieņēmumus vairs neņems vērā pie izlīdzināšanas, bet tikai valsts budžeta dotācijas sadalē, norādīja VARAM Pašvaldību finanšu nodaļas vadītāja Irēna Koteļņikova. «Modeli maina, lai spētu strādāt nodokļu politikas izmaiņu apstākļos,» viņa uzsvēra. Jaunajā modelī atteiksies arī no finanšu nepieciešamības noteikšanas, jo arī pašvaldības atzīst, ka tas ir subjektīvs rādītājs. Līdzekļu sadalē ņems vērā piecus kritērijus - bērnu skaits vecumā līdz sešiem gadiem, bērnu skaits no sešiem līdz 18 gadiem, gados veco cilvēku skaits un teritorijā deklarēto iedzīvotāju kopskaits, kā arī teritorijas platība, kuru līdz šim neņēma vērā, nosakot dotācijas apmēru.

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) uzskata, ka izmaiņas ir ieviešamas tikai tad, ja uzlabo esošo situāciju, bet tas, ko izstrādājusi VARAM, ir sliktāks variants, Dienai norādīja LPS vecākais konsultants Māris Pūķis. Taču arī starp pašvaldībām nav vienprātības, piemēram, par dotācijas sadali, jo lielās pilsētas gadu gaitā ir panākušas, ka tām nonāk 47% no dotācijas, kamēr novadiem paliek 53% (90. gados šī proporcija bija vairāk par labu pagastiem un mazajām pilsētām - 57%, lielajām bija 43%). Jaunajā modelī šāda dalījuma vairs nav.

Lielo pilsētu asociācija pagaidām nav formulējusi precīzu viedokli un plāno diskutēt par izlīdzināšanas jauno modeli šodien, kad notiek asociācijas sēde, pastāstīja Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis. «Jau kopš izlīdzināšanas sistēmas sākuma valsts daļa fondā ir nepiedodami maza, attieksme ir tāda - jūs, pašvaldības, pašas savā starpā tieciet galā. Izlīdzināšanas fondam vajadzētu būt valsts politikas instrumentam, nevis vienkārši atņemt, kam naudas vairāk, un iedot, kam mazāk,» norāda G. Truksnis. Viņam piekrīt bijušais reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns, norādot, ka Igaunijā valsts dotācija izlīdzināšanas fondā ir ievērojami lielāka, bet Latvijā - smieklīgi maza.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?