Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Jauna dzīve, pielabojot veco

Samērā plašo dzīvokli (90 m2) kādā Rīgas centra nama piektajā stāvā 90. gadu beigās nopirka pasākumu aģentūras Pareizā ķīmija direktores Gundegas Tihi mamma, taču viņa te nekad nav dzīvojusi. Kad pēc studijām Vidzemes Augstskolā un četru gadu dzīves Austrijā Gundega atkal apmetās uz dzīvi Rīgā, viņa pievērsās dzīvokļa iekārtošanai.

Omītes krēslu otrā jaunība

Trīs istabas, vannas istaba un virtuve prasījās pēc nopietna remonta. Tika meklēti un rasti racionāli risinājumi, lai kapitālā remonta vietā dzīvoklī iztiktu tikai ar kosmētisko.

Pirms diviem gadiem Gundega pieteicās LNT šovā Dubultremonts, jo viņa vēlējās 90. gadu vidū remontētajā virtuvē ieviest pārmaiņas. Šova laikā plašā virtuve ieguva tīkamu veidolu, tikai pārtaisot un pielabojot jau esošās lietas. Vispirms, uzķerot pareizo krāsu gammu, tika pārkrāsotas virtuves flīzes. Uz tām tika izveidoti ornamenti. Atraktīvāks kļuva plauktu izskats. Skapīšu durvīs stikla vietā ieskavoja pieskaņotas krāsas mežģīnes. Arī ledusskapis un boilers pēc pārkrāsošanas ieguva jaunu izskatu. Plastikāta virtuves virsmu nomainīja eleganta melna granīta virsma, savukārt omītes vecie krēsli pēc pārtapsēšanas piedzīvoja savu otro jaunību un lieliski iekļāvās virtuves interjerā.

Iespējams, ka eiroremonta un klasiskā interjera cienītājiem Gundegas dzīvoklis liktos nenopietns. Tajā jaušama nostaļģija pēc saldajiem 80. gadiem un vēl agrāka laika. Pirmais remonta solis bija visgrūtākais, jo nācās noplēst neskaitāmās eļļas krāsas kārtas no grīdām un durvīm. Dēļu grīdu pēc slīpēšanas ieeļļoja, lai būtu patīkama staigāšanai. Tikpat būtiski bija pārkrāsot dzīvokļa sienas. Vairākas reizes Gundega ar māsu interjera dizaineri Agnesi Stabiņu jauca krāsas, lai atrastu vienīgo vajadzīgo toni. Guļamistabā Agnese izmantoja savu bakalaura darbu LMA - uzrullēja uz sienas mazus baltus miera balodīšus. Savukārt gaitenī tika norautas tapetes un, nemēģinot neko nolīdzināt, atstāta sienas faktūra, to nokrāsojot un uzrīvējot vairākas krāsas.

Restaurē veco

Telpās ir ļoti maz mēbeļu. Skats no gaišās viesistabas izlido pa logu pāri jumtu korēm, radot plašuma iespaidu. Gundegai svarīgi, lai nedaudzās mēbeles būtu ērtas un funkcionālas. Televizora galdiņu uztaisīja Gundegas draugs Ģirts Turnelis un, piemērojot interjeram, mēbeli mazliet novecināja. Galdiņa divas atvilktnes veidotas no kādas vecas Liepājas sētas dēļiem. Darba galda virsmai raupjas koka kājas no brusām, ne savas pirmās jaunības krēsli, pārklāti ar krāsainu audumu, ienes patīkamas noskaņas telpā. Visās istabās pie logiem skaisti grezni aizkari. Gundega priecīga: «Grezni un lēti. Māsa audumu atrada Rīgas auduma veikaliņā Brīvības ielā. Tas maksāja 60 sant./m. Grezno burzījuma faktūru tie iegūst pēc pirmās mazgāšanas.» Gaisotni dzīvoklī veido daudzas lietas, kas katra atsevišķi pat nebūtu ar ko īpašu izceļama. Gaitenī pie griestiem karājas nospodrināta kuģa lampa, bet pie sienas piesliets veikalā Jysk pirkts spogulis. Savukārt guļamistabas gaismeklis noskatīts veikalā Siena. Viesistabā skatu saista LMA studentu darbu izstādē Jarmarka iegādātā Daigas Krūzes glezna. Lielo 2 m x 2 m guļamistabas gultu no vecām brusām izgatavojis meistars Didzis Breidaks. Gala istabā stūrī novietota restaurētā omītes māsas kumode. Pagaidām Gundega ar kolēģēm šo telpu izmanto jogas nodarbībām, bet «nākotnē tā būs bērnistaba». Telpaugu ieskauts, viesistabā atrodas balts divdaļīgs virtuves tipa skapītis. Šo mēbeli Gundega pamanīja kādā Valmieras šķūnī, kur tiek pārdotas visdažādākās senlietas. Arī vecāka gada gājuma krēsli gaida savu atjaunotnes rindu, bet pagaidām tie pārklāti ar dzīvespriecīgiem pārvalkiem.  Divās istabās satrunējušos logu rāmjus neizdevās saglabāt, toties koka palodzes greznojas senajā godībā. Uz pagājušā gadsimta sākumam raksturīgā puķu galdiņa un taburetēm novietoti zaļie augi arī atgādina tālos vecmāmiņu jaunības laikus. Vannas istabā Gundegai nepatika flīžu krāsa. Tās tika attaukotas ar mazgājamo līdzekli un pārkrāsotas siltā kafijas pupiņu krāsā. Soli pa solim veidojas atturīgi romantiska stila dzīvoklis, kurš liecina nevis par dārgu interjeru, bet par gaumi un radošu izdomu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?