Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Kad atkal visi mīļi kopā

Piektdienas pievakarē Venta Vecumniece ir nedaudz apmulsusi, saskumusi. Plašajā trīsistabu dzīvoklī viņa palikusi viena. No rīta mazmeita Evija, Mūzikas akadēmijas maģistre, uz jauno dzīvokli aizveda klavieres. Tagad Ventas dēls Andris ar sievu un meitu dzīvos jaunajā dzīvoklī. Venta saprot - no turienes ātrāk nokļūt uz visiem darbiem, bet tik un tā skumji. Labi, ka tieši šajā laikā kā Dieva dāvana viņai tikusi Dzidras loma pēc Ērika Hānberga stāstu motīviem Kārļa Auškāpa dramatizētajā un iestudētajā izrādē Pirmā grēka līcis. Par to runājot, aktrises acis atkal mirdz.

Beidzot apprecējušies

Bieži redzu Ventu Vecumnieci, rūpīgi saposušos, cepurīti galvā un cimdiem rokās, vasarā skaistu zīda šalli vai dzintara krellēm ap kaklu, rūpīgi nokrāsotām lūpām, domās iegrimušu naski soļojam uz trolejbusa pieturu. Viņa dodas uz savu svētnīcu - teātri - vai izdevniecību, vai televīzijas iestudējumu. Pašlaik vecākā Dailes teātra aktrise (šķelmīgi iesmejoties, Venta mani palabo - Gunārs Placēns esot divus mēnešus vecāks par viņu) decembrī (aktrise atkal iesmejas - ja līdz tam nodzīvošot) svinēs 85. dzimšanas dienu. Tagad viņu pārņēmis neliels lampu drudzis - pēc pāris dienām pirmizrāde, bet viņa, reklāmai bildējoties, pēc cienījamā fotogrāfa lūguma «iespiedusi muguras nervu», taču cer, ka būs labi. Katru rītu piebrauc Gunārs Placēns, kurš dzīvo netālu, un aizved kolēģi uz teātri. Ventai atkal dzirkst acis: «Mēs ar Gunāru izbraukuma koncertos tik ilgus gadus spēlējam vīru un sievu un tikai Pirmā grēka līcī beidzot esam salaulāti un uz skatuves svinam atkāzas!»

Šī izrāde viņai ir īpaša, vēsturiska: «Tajā pulcēsies visi Dailes teātra vecākās paaudzes aktieri, kuri vēl strādājuši kopā ar Smiļģi. Atkal kopā kā viena ģimene. Auškāps prot radīt labu gaisotni mēģinājumos, izturas pret mums ar pietāti, viņam sāp sirds par Latviju. Reiz režisors teica: katra paaudze brauc pa dzīvi savā vagoniņā un aizbrauc mūžībā. Mēs arī esam savā vagoniņā, visu ko piedzīvojuši. Aktieru vecums atbilst lugas personāžu gadiem - man ar Gunāru 84, pārējiem 70-75, Ilze Vazdika visjaunākā, viņai 68. Izrādes laikā cilvēki smiesies, bet beigās nobirs arī asariņa. Jo luga ir kā grēksūdze, kā kāzu reportāža. Mūsu ciemā palikuši tikai 14 cilvēki, katrs ar savu likteni, traģiskām mīlestībām, daudzām amizantām epizodēm. Priecē, ka biļetes jau izpirktas. Skatītāji izslāpuši pēc siltuma, pēc cilvēciskām attiecībām.»

Dzīve svētnīcā

Venta vienmēr gribēja būt par aktrisi: «Tas ir mans aicinājums, bet uz Maskavas Valsts teātra institūtu devos studēt režiju (1951-1956), jo gribēju vairāk zināt, aktrises rāmji man bija par šauru.» Neparastas darba spējas ļāva akumulēt talantus dažādās jomās. Dailes teātrī viņa nospēlējusi ap 60 dažādu lomu, darbojusies kino un radio, izveidojusi vairākus desmitus literāro koncertu, latviešu dzejnieku vakarus. Viņa ir arī pedagoģe. Grūti iedomāties, kā var tik daudz teksta paturēt galvā. Vecumniece atkal smej: «Katram sava skleroze. Gadu nasta, protams, uzliek zīmogu visam, bet man ir trenēta atmiņa. Savulaik beidzu komercskolu, man laba atmiņa uz skaitļiem, pagājušo laiku notikumiem.» Divās tēlaini uzrakstītās grāmatās Dailes ugunij rada... aktrise atklāj savu literātes talantu, stāstot par kolēģiem - 29 Dailes teātra aktieriem. Jau uzrakstīta arī trešā grāmata, par kultūras cilvēkiem, ar kuriem dzīvē tikusies - Pēteri Pētersonu, Jāni Zariņu, Āriju Elksni, Hildu Vīku, Pēteri Lūci. Tikai, «lai izdotu šo darbu, pašai jāiemaksā izdevniecībai 500 latu». Vecumniece joprojām raksta ar roku: «Man patīk lēnais process - rakņāties pa grāmatām, nevis nospiest google pogu un viss uzreiz kā uz delnas! Visa sadzīves tehnika cilvēku padara kūtru, izjauc gaisotni ģimenē. Vakarā visi pārnāk mājās un katrs sēž ar savu datoru, nevis mīļi parunā cits ar citu! Cilvēki kļūst slinki un mazkustīgi, no tā rodas visādas veselības vainas.»

Agrais cilvēciņš

Par sadzīvi Venta domā vismazāk - jo vienkāršāk, jo labāk, tā jūtoties stiprāka. Ārēji aktrise ir lēna un apdomīga, bet iekšā viņai ir neticami spēka avoti. Ja ne tie, viņa nevarētu 80 gadu vecumā izbraukt Ameriku ar izrādi Dzīvīte, dzīvīte vai trīs reizes mērot ceļu pie Sibīrijas latviešiem Omskā, Krasnojarskā. Ja nekustētos, nespētu joprojām būt arodskolu direktoru kluba Saulstariņš prezidente un Teātra komisijas valdes locekle Latviešu biedrības namā. Viņa esot agrais cilvēciņš: «Ceļos pussešos. No rīta man ir spēks un griba strādāt. Paldies Dievam, man ir laba veselība, varbūt tas iedzimts. Tēvs teica, ka galvenais kustēties, un to nu es daru.»

Aktrisei ir daži vingrinājumi, kurus pati ilgajos gados pārbaudījusi. «Desmit minūtes katru dienu vingroju, lai kārtīgi pamostos.» Venta ir apaļīga un omulīga, viņa neslēpj: «Mana mamma labi gatavoja ēst, un viņa teica, ka tikai vienu reizi dzīvojam, tāpēc ēst vajag labi. Uzskatu, ka organisms pats diktē, ko viņam vajag. Ja cilvēks uzklausa, tad ir labi. Nekad neesmu sēdējusi uz diētām. Garšo zivis, dārzeņi, augļi, bet gaļa - arvien mazāk. Man arī vairs nevajag daudz.»

Gēni spēlējas

Venta lepojas ar savu ģimeni tāpat kā ar Dailes teātri: «Sievietes uzdevums ir laist pasaulē bērnus. Esmu laimīga māte, man ir labs dēls (Andris Vecumnieks, Mūzikas akadēmijas asociētais profesors, diriģents, komponists un pedagogs - T.Š.), brīnišķīga vedekla Ingrīda (Jāzepa Mediņa Mūzikas vidusskolas klavieru nodaļas pasniedzēja) un mīļa mazmeita Evija. Viņos Venta jauš dzimtas gēnus: «Mana māte bija apveltīta ar labu balsi, tēvs bija 10. Aizputes kājnieku pulka diriģents un mūziķis, visa mūsu dzimta bija muzikāla, un tas nekur nepazūd.»

Atvadoties aktrise teic: «Šī izrāde ir dubultvēsturiska, jo Dailes teātra 3. studija, kurā mācījās arī Strenga, Dreģe, Krivāns, Pupure un Vazdika, svinēs 50 gadu jubileju. Esam Smiļģa pēdējā paaudze, ja gribat mūs vēl redzēt kopā, atnāciet!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Venta Vecumniece (84)

Aktrise, režisore, rakstniece, pedagoģe
Dzimusi 1927. gadā
Dailes teātra 2. dramatiskās studijas audzēkne
Dailes teātrī no 1946. gada
Beigusi Maskavas Valsts Teātra institūta režijas fakultāti (1951-1956)
Iestudējusi ap 80 izrādēm
Uzrakstījusi divas grāmatas Dailes ugunij rada
Piedalījusies filmās, TV raidījumos, radio iestudējumos

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?