Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Kādas ir iespējas cīņai ar shēmām?

Arvien biežāk publiskajā telpā tiek runāts par problēmām ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) iekasēšanu un PVN plaisu (proti, starpību starp iekasējamo un iekasēto PVN apjomu) PVN krāpniecības dēļ. Šī nodokļa sistēmas nenoturība pret krāpniecību nodara būtiskus zaudējumus valstu budžetu ieņēmumiem, kas savukārt ietekmē tautsaimniecību un iedzīvotāju labklājību.

Pēdējos gados novērots, ka arvien vairāk PVN sistēma tiek izmantota, lai noziedzīgā ceļā iegūtu naudas līdzekļus, proti, izkrāptu no valsts budžeta PVN summas. PVN krāpniecība ne vien apdraud valsts budžeta intereses, bet arī rada draudus valstu un sabiedrības drošībai, jo bieži saistīta ar kriminālām aktivitātēm.

Izplatītākās PVN krāpniecības shēmas tiek veidotas, izmantojot tā saucamos pazudušos komersantus vai «karuseļveida» krāpšanas modeli. Tipiskākajos gadījumos šīs PVN krāpniecības shēmas tiek veidotas attiecībā uz pārrobežu darījumiem, kuros iesaistīti vismaz divu valstu reģistrēti PVN maksātāji. Par darījumiem PVN tiek aprēķināts un iekasēts no preču vai pakalpojumu saņēmēja, bet reāli netiek iemaksāts valsts budžetā.

Gadījumos, kad konkrētā nozarē tiek konstatēta augsta PVN krāpniecība vai tās risks, valsts ir tiesīga ieviest īpašu PVN maksāšanas kārtību, atkāpjoties no PVN direktīvā (proti, direktīvas, kas nosaka PVN sistēmas harmonizāciju ES) noteiktās PVN maksāšanas kārtības. Šo īpašo PVN maksāšanas kārtību dēvē arī par apgriezto jeb reverso PVN maksāšanas kārtību, jo pretēji vispārīgajai PVN maksāšanas kārtībai PVN par preču piegādi vai sniegto pakalpojumu valsts budžetā iemaksā preču vai pakalpojuma saņēmējs, kurš ir reģistrēts PVN maksātājs.

Pozitīvi ir tas, ka ar šīs maksāšanas kārtības ieviešanu uzlabojas uzņēmējdarbības godīgas konkurences apstākļi, negodprātīgo nodokļu maksātāju darbības tiek ierobežotas, nodokļu administrācija var koncentrēties uz PVN iekasēšanu galapatēriņa posmā. Tā kā PVN direktīvā nav juridiska pamata ieviest apgriezto PVN maksāšanas kārtību visās nozarēs, tad PVN plaisas rādījumu Latvijā ir iespēja samazināt gan ar apgrieztās PVN maksāšanas kārtības ieviešanu atsevišķas nozarēs, reaģējot uz tajās konstatēto PVN krāpniecību, gan pastāvīgi strādājot pie administratīva rakstura pasākumiem.

Finanšu ministrija un Valsts ieņēmumu dienests sadarbībā ar biznesa pārstāvjiem rosina dažāda veida administratīva rakstura pasākumu ieviešanu, lai apgrūtinātu PVN izkrāpšanu.

Apgrieztā PVN maksāšanas kārtība ir tikai viens no līdzekļiem, kā cīnīties ar PVN krāpniecību. Ne mazāk svarīga ir pašu uzņēmēju vēlme sakārtot nozari, kurā tie strādā, radot stabilu un godīgai konkurencei drošu darbības vidi, un apgrieztā PVN maksāšanas kārtība var veicināt šādas vides veidošanu. Tāpat PVN sistēmas izmantošanu krāpniecības nolūkā varētu mazināt jaunā Eiropas Komisijas iniciatīva - ieviest galīgos noteikumus par vienotu Eiropas PVN zonu. Jaunie noteikumi paredzēs PVN piemērot pēc tās valsts noteikumiem, kurā ir galapatēriņš.

* Finanšu ministrijas Netiešo nodokļu departamenta Pievienotās vērtības nodokļa nodaļas vadītāja

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?