Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kamerons apsola referendumu par dalību ES

Britu vēlētājiem ir jādod iespēja paust viedokli par Eiropas Savienību (ES) un Lielbritānijas vietu tajā, tāpēc tuvākajos gados tiks rīkots referendums, trešdien, sakot savu ilgi gaidīto runu par ES un Londonas attiecībām, paziņoja Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons.

Viņš pauda cerību, ka Lielbritānijai izdosies ar Briseli vienoties par dalības noteikumu izmaiņām, kuru rezultātā briti atgūtu teikšanu pār atsevišķām sfērām, bet joprojām būtu pilntiesīga ES dalībvalsts, kas gūst labumu no Eiropas vienotā tirgus.

D. Kamerona plāna kritiķi Lielbritānijā brīdina, ka tas var iedragāt valsts ekonomiku un starptautisko ietekmi, bet citu ES dalībvalstu līderi uzskata, ka Lielbritānija nevar pieprasīt sev prioritātes, nerēķinoties ar «kluba noteikumiem».

Londona auditēs ES

Intriga par D. Kamerona runu tika uzturēta aptuveni pusgadu, lielā mērā pateicoties tam, ka tā vairākkārt tika pārcelta. Pēdējās nedēļās medijos regulāri parādījās minējumi, ko Lielbritānijas premjers plāno teikt.

Atminoties viņa pērnvasaras izteikumus, ka ES birokrātija ir pārāk liels slogs Lielbritānijas likumdošanai un ir jādod vēlētājiem reāla iespēja ietekmēt Lielbritānijas un ES attiecības, analītiķi prognozēja, ka D. Kamerons varētu aicināt Briseli pārskatīt divpusējās attiecības un solīt sarīkot referendumu par Londonas nākotnes attiecībām ar ES, lai izdabātu paša vadītās Konservatīvās partijas labējā spārna prasībai balsot par Lielbritānijas izstāšanos no ES.

Uzrunā D. Kamerons paziņoja, ka gadījumā, ja konservatīvie uzvarēs 2015. gadā paredzētajās parlamenta vēlēšanās, līdz 2017. gada beigām notiks referendums, kurā vēlētājiem būs jāatbild, vai viņi vēlas vai nevēlas Lielbritānijas dalību ES. «Ir laiks britu tautai pateikt savu vārdu,» sacīja D. Kamerons. «Ir laiks atrisināt Eiropas jautājumu britu politikā.»

Viņš gan noraidīja savu partijas biedru prasību rīkot referendumu pēc iespējas drīzāk, jo «būtu nepareizi jautāt cilvēkiem, vai viņi vēlas palikt vai aiziet, pirms mums ir bijusi iespēja sakārtot attiecības ar ES».

D. Kamerons sacīja, ka ES ir jāveicina konkurētspēja pasaulē, bet, lai to izdarītu, Savienībai jākļūst mazāk birokrātiskai un dalībvalstīm jāatgūst daļa no pilnvarām, ko tās ir deleģējušas Briselei: «Valstis ir dažādas. Tās izdara dažādas izvēles. Mēs nevaram visu harmonizēt.»

Premjerministrs sacīja, ka Lielbritānija vēlas atgūt no ES teikšanu pār vairākām sfērām, tādēļ Londona veikšot «auditu», lai noteiktu, kādas pilnvaras Briselei vajadzētu atdot dalībvalstīm. Viņš neminēja, kādas pilnvaras Lielbritānijai vajadzētu atgūt, bet iepriekš ir izteicies, ka dalībvalstīm pašām vajadzētu atbildēt par sociālajiem jautājumiem, iekšlietām, imigrāciju, darba likumdošanu un tieslietām.

Izritinās sarkano paklāju

Liberāldemokrātu partijas, kas ir konservatīvo partnere Lielbritānijas koalīcijas valdībā, līderis Niks Klegs brīdinājis, ka sarunas ar Briseli un iespējamais referendums novedīs pie «ilgiem neskaidrības gadiem», kas var radīt problēmas ekonomikai.

Savukārt pēdējā laikā plašu popularitāti iemantojušās Nacionālās partijas līderis Naidžels Farāžs, kurš vēlas Lielbritānijas izstāšanos no ES, paziņojis, ka «džins ir izlaists no pudeles».

Citu ES dalībvalstu politiķi D. Kamerona uzrunu uzņēmuši vēsi. Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss sacīja, ka Eiropa nav ēdienkarte, kurā izvēlēties, kādus noteikumus vēlas katra dalībvalsts. «Iedomājieties, ka mēs esam futbola klubs. Jūs pievienojaties futbola klubam, bet, kad esat tā biedrs, nevarat pateikt: «Spēlēsim regbiju.»,» izteicās L. Fabiuss, bet piebilda, ka franči nestāsies ceļā britiem. «Ja Lielbritānija vēlēsies atstāt Eiropu, mēs viņiem izritināsim sarkano paklāju.»

Līdzīgas domas pauda arī Vācijas ārlietu ministrs Gvido Vestervelle, kurš teica, ka vēlas redzēt Lielbritāniju kā pilntiesīgu ES dalībvalsti, tomēr Londona nevarēšot uzstādīt savus noteikumus.

Tikmēr mazliet pielaidīgāka bija Vācijas kanclere Angela Merkele, kura uzskata, ka Lielbritānijai un ES jābūt gatavām kompromisiem. «Mēs esam gatavi runāt par britu vēlmēm, bet mums vienmēr ir jāpatur prātā, ka citām valstīm ir atšķirīgas vēlmes un mums ir jāatrod taisnīga vienošanās,» viņu citē Reuters.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?