Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Kaņepes centrs apklust tikai uz laiku

Kam taisnība - šis jautājums aktualizējies pēc tam, kad Kaņepes Kultūras centrs Rīgas centrā paziņojis par tā slēgšanu uz vismaz divām nedēļām, reaģējot uz tiesvedībām par trokšņošanu. Turpinoties iedzīvotāju sūdzībām par troksni, soda naudas apjoms, ko no centra vēlas iekasēt Rīgas pašvaldības policija (RPP), sniedzas vairākos tūkstošos latu. Kaņepes Kultūras centra (KKC) līdzīpašnieks Dāvis Kaņepe gan norāda, ka lielai daļai sūdzību neredz iemesla.

KKC atrodas Skolas un Lāčplēša ielas stūrī, un, pēc tā sniegtās informācijas, piecos mēnešos sarīkotas astoņas izstādes, 42 koncerti, piedāvāti tango, ģitārspēles, perkusiju kursi pieaugušajiem, uzvestas un izrādītas četras teātra izrādes. Tomēr par šī centra radīto troksni RPP saņemti 15 iedzīvotāju iesniegumi, papildus tam 24 reizes saukta policija un ierosinātas 10 administratīvā pārkāpuma lietas un piemērots naudas sods kopsummā par Ls 3430. «Nevienu no uzliktajiem sodiem SIA Kaņepes kultūras centrs nav izpildījis,» norāda RPP pārstāve Inese Tīmane. Vaicāta, pēc kādiem kritērijiem tiek noteikts, vai ir pārkāpti domes saistošie noteikumi, kas paredz atbildību par trokšņošanu, viņa atbild: «Pieļaujamā trokšņa kritērijs ir personas, kurām šis troksnis traucē. Traucēt cilvēkiem ar trokšņošanu nav atļauts vispār.» D. Kaņepe uzskata citādi - viņaprāt, būtu jānosaka trokšņa līmenis, kuru nedrīkst pārsniegt, un sūdzību gadījumā jāveic mērījumi, jo šobrīd sūdzības esot arī par pasākumiem, kuros mūzika neskan, bet centra terasē dzirdams sarunu troksnis. «Nepilnīgo noteikumu dēļ cieš uzņēmēji,» viņš saka. Tieši pēc vasarā saņemtām sūdzībām par KKC Rīgas domes Birokrātijas apkarošanas centrs sūtījis divas vēstules Daiņa Turlā vadītajai domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejai, atzīstot, ka trokšņa mērīšana būtu risinājums, taču tas ir dārgi - ap Ls 150 par vienu reizi, un Latvijā ir tikai viena laboratorija, kas to var veikt. Rīgas domē ceturtdien plānota sēde, kurā tiks uzklausīti vairāku ministriju, Tiesībsarga biroja u. c. viedokļi. KKC pārstāvji uz sēdi vēl vakar nebija aicināti, taču D. Turlais atzina, ka viņu klātbūtne varētu būt lietderīga.

KKC situācija nedaudz atšķiras no citiem gadījumiem, par ko Diena jau rakstījusi, jo sūdzības bija saņemtas par naktsklubiem un kafejnīcām, kur sūdzību rakstītāji dzīvo tai pašā mājā. KKC atrodas atsevišķā ēkā, taču daudzi pasākumi vakarā notiek koka ēkas pagalma terasē brīvā dabā. Pēc D. Kaņepes teiktā, lielākā daļa sūdzību ir no blakus esošās ēkas, kurā atrodas gan Igaunijas vēstniecība, gan dzīvokļi. Igaunijas vēstniecības sekretāre Kristīne Biezā apliecināja, ka no vēstniecības darbiniekiem neviens policijā nav vērsies, taču daļa dzīvokļu tiek izīrēti. RPP nesaka, kuru māju iedzīvotāji sūdzējušies. Situāciju vēl neviennozīmīgāku padara fakts, ka D. Kaņepe vasarā ierakstījis telefona sarunu ar kādu cilvēku, kurš viņam piedāvā darījumu - sūdzības vairs nerakstīs, ja D. Kaņepe šim cilvēkam maksās Ls 1000 mēnesī. Par šo gadījumu ir informēti tiesībsargi. Šobrīd 16 KKC darbinieki atrodas bezalgas atvaļinājumā, bet tajā notiek remontdarbi, un otrā stāva zāles logos tiek liktas skaņu izolējošas plāksnes, lai mazinātu iespējamo troksni. Daži pasākumi, piemēram, tango kursi, atcelti. Tomēr KKC pēc konsultācijām ar juristiem nolēmuši darbību vēlāk atsākt un arī sodu vismaz šobrīd maksāt negrasās.

Kultūras ministres padomniece Ieva Līne portālam Diena.lv norādīja, ka ikvienai kultūras institūcijai jārēķinās ar apdzīvoto vietu, kur tā atrodas, šajā gadījumā tā ir dzīvojamo māju teritorija. «Kopumā sabiedriska iniciatīva veidot alternatīvu kultūras centru ir vērtējama ļoti pozitīvi. [..]Iepazīstoties ar Kaņepes kultūras centra darbības ieceri un idejām, arī interesanto veidu, kā centrs pozicionēts, gribētos, lai šādas sabiedriskas aktivitātes kultūras jomā izpaužas biežāk un ne tikai Rīgā,» norāda I. Līne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?