Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Karsts. Karsts. Karsts

Ko darīt cilvim, kura izpratne par labu vasaru atšķiras no tās, ko tik patētiski sludina grigaļrozītes? Šāds cilvis lēnām satek pats savās kedās un sāk apskaust Aļaskas iedzīvotājus. Šāds ļaužs sameklē vietu, kur apkārtējā temperatūra ir sintētiska un tādēļ pieņemama. Aizmirstam tos, kuri paliek izcepties vasaras terasēs un pludmalēs, un pievēršamies sabiedriskajām dzirdinātavām. Šeit arī vīni no pavisam cita plaukta. Pateicoties Lielajam Vēsajam, uzspļaujam viedoklim, ka vasara esot tikai baltvīnu laiks. Mums - kondicionieru vergiem - gadalaiki ir tikai nosaukums.

Irony Chardonnay 2006

Pirms pudeles atvēršanas vēl bija kādas šaubas par vīna kvalitāti (nu, galu galā jau četrus gadus pudelē - tas nav nekāds nieks baltvīnam, it īpaši, ja esam raduši pie Jaunās pasaules vīniem, kas pēc iespējas jaunāki dzerami), taču glāzē liets Irony zibenīgi kliedē jebkuras aizdomas - šis vīns ir izcils. Šādu vīnu dzerot - pilnu ar citrusaugļiem, āboliem un bumbieriem, tik svarīgajām un tik bieži iztrūkstošajām minerālu notīm, ar sviestu smaržā un garšā -, top skaidrs, kas veido skaļo Kalifornijas Chardonnay slavu. Šādi vīni arī veido. Īsts un pareizs Kalifornijas Chardonnay - ozolkokā izturēts, sviestains, īpaši krēmīgs pēcgaršā. Pirms tam apbūris ar augļu smaržu mākoni, pār mēli izplūst perfekti sabalansēts, komplicēts vīns, kura baudīšanas laiku ierobežo tikai pudeles tilpums. Ražotāji saka tā - baudiet šo vīnu ar salātiem, austerēm, maigiem sieriem, grilētu zivi, ceptu cāli, ar krēmīgām mērcēm aizdarītu pastu. Ticiet viņiem un uzmanieties! Runā, ka teiciens «mēli var norīt» nav nekāda idioma, bet reālas nelaimes apraksts.

Esiet uzmanīgi ar pasniegšanas temperatūru. Sen nebiju redzējis vīnu, kuram tik svarīga ir pasniegšanas temperatūra - daži grādi lieka vēsuma, un no izcila, skaisti sabalansēta vīna Irony pārvēršas par neko.

Irony Pinot noir 2006

Tiem, kuri pieraduši pie Jaunās pasaules biezajiem, tumīgajiem zaptiniekiem, Pinot noir var šķist par plānu un garlaicīgu, bet atļaujiet apgalvot, ka šī ir vislielākā dzirdētā alošanās. Irony Pinot var būt visāds, bet tikai ne garlaicīgs. Eleganti ķiršu un aveņu aromāti, kam seko ciedra, trūdošu lapu un citas mežaini tumšas smaržas. Vīns, kuru aprakstot jāvaldās, jo prātā nāk tikai sajūsmināti izsauksmes vārdi un superlatīvi. Smaržas atklājas nesteidzīgi, un to daudzveidība vienkārši nones jumtu. Cits pār citu slāņojas aveņu, aroniju un piparmētru aromāti. Pēc tam seko muskata un veca parka smaržas. Labi definēta, skaidra struktūra, vidējas miesas būves, bet jaudīgs vīns. Garšvielaini pikants un vairāk skābs nekā tanīnains, finišē ar ķiršu un minerālu atbalsīm pēcgaršā. Ļoti maigiem tanīniem labi saspēlējoties ar ķiršu sulai līdzīgu mierīgu skābumu, vīns pār mēli līst ar zīdainu slidenumu.

Ja atļaujamies pasapņot, šis ir vīns, kurš prasa vidi. Restorānu vai vismaz ēdamistabu ar baltu galdautu un mirdzošiem galda piederumiem. Vīns, kas liek ieraut vēderu un nokaunēties par notraipītu kreklu un rugājiem divdienniekiem.

Liellopa vai medījuma (cūka vai briedis) gaļas cepetis. Tieši cepetis, ne steiks. Dažādi termiski apstrādāti putni, vītināts šķiņķis, maigie sieri un vienkārši salāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?