Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Kas ir diksilends? Atbilde Umurgā

Inese Lūsiņa

Nu jau piekto vasaru Umurgā (Limbažu novadā) skan Latvijā un Baltijā pirmais un pagaidām vienīgais Starptautiskais Diksilendu festivāls. Par godu šai jubilejai 25. jūnijā ikgadējā festivālā Umurgā sarūpēti divi vērienīgi koncerti, kuru starplaikā interesenti aicināti apmeklēt profesora Borisa Avrameca lekciju par diksilenda vēsturi. Paredzētas vēl dažādas aktivitātes, arī atrakcijas bērniem. Festivāla norises vadīs populārais dziedošais aktieris Kristians Kareļins.

Festivāla dienas koncertā, kas, tāpat kā Borisa Avrameca lekcija, klausītājiem pieejams bez ieejas maksas, uzstāsies labi pazīstamās latviešu mūziķu apvienības: Liepājas E. Melngaiļa Mūzikas vidusskolas Bigband Combo (vadītājs Jānis Ivuškāns), Diksilends Sigulda (vadītājs Pēteris Goldbergs), NBS orķestra diksilends (vadītājs Ojārs Spila) un Jokers Dixie (vadītājs Zintis Žvarts). Vakara koncertā muzicēs gan viesi - Estonian Dixieland Band (Igaunija), BrassBand.cz (Čehija), Green Bridge Band (Lietuva) -, gan mūsu pašu Sunny Groove Dixie.

«Kaut arī šis ir neliela formāta festivāls, tomēr tas, manuprāt, sniedz nenovērtējamu ieguldījumu diksilenda klausītāju lokam un izglīto tos, kuri par diksilendu uzzina tikai tagad,» ir pārliecināts festivāla namatēvs un producents, kā arī Umurgas kultūras nama vadītājs Armands Leimanis, kurš mūzikas apritē pazīstams kā grupas Apvedceļš basģitārists. «Priecājamies par katru, kurš atbrauc. Neplānojam kļūt par megalielu festivālu. Vissvarīgākais ir, lai mūziķi te gribētu atgriezties. Mums ir viens pastāvīgais veiksmes diksilends - Diksilends Sigulda. Tas piedalījies visus piecus gadus,» atklāj festivāla mākslinieciskais vadītājs - J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu katedras vadītājs, tubas un eifonija klases asociētais profesors Jānis Retenais, kurš pats Sunny Groove Dixie sastāvā spēlē lielo balto zuzafonu. «Esam sagatavojuši arī četrus Raimonda Paula jaunības dienu skaņdarbus par godu viņa dzimšanas dienai. Pēc koncerta būs ballīte, kurā spēlēs Credo,» stāsta Jānis Retenais.

Ideja izveidot Latvijā diksilenda festivālu radusies, kad pašiem atbalsta trūkums liedzis piedalīties Glena Millera festivālā ASV, Aiovas štatā, Klarindā. «Tad noteicu: ja nevaram aizbraukt, taisām festivālu un mēģinām dabūt amerikāņus pie mums! Izstāstīju šo ideju Armandam Leimanim, kuru pazīstu jau piecpadsmit gadu. Pēc kāda laika viņš piezvanīja: taisām augšā!» atceras J. Retenais. Amerikāņi festivālā Umurgā gan vēl nav bijuši, toties nu pirmoreiz uzstāsies diksilendi no visām trim Baltijas valstīm - beidzot arī no Igaunijas. Festivāla jubilejai par godu pirmoreiz gaidāms arī diksilendu parādes gājiens pa Umurgas ielām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?