Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kas pazemē, to vēlētājs neredz

Mājokļu īpašniekiem, kuri ekonomē komunālo pakalpojumu izdevumus uz vides tīrības rēķina, pienācis laiks apzināties, ka sabiedrības cīņā pret mūsu dzīves telpas piesārņošanu viņi kļūst par uzbrukuma mērķi. Vienlaikus pilsoņu apvienības turpinās izdarīt spiedienu uz pašvaldībām un valsts iestādēm, lai tās pārvarētu kūtrumu un ķertos pie sadzīves piesārņojuma novēršanas.

Noteikumiem neatbilstošas kurtuves un nepiemērots kurināmais piesārņo gaisu un cilvēku plaušas. Nelikumīgi pieslēgumi notekūdeņu sistēmai vai pat tīša kanalizācijas noplūdināšana tuvākajā grāvī posta ūdenstilpes, gruntsūdeņus un rada epidēmiju draudus. Atteikšanās maksāt par atkritumu izvešanu rada patvaļīgas izgāztuves, pārpildītus publiski pieejamos konteinerus vai gaisa piesārņojumu, tos sadedzinot. No šiem un citiem «ietaupījumiem» nekustamā īpašuma saimnieki jāatradina pilnībā. Pirmkārt, ar publisku kaunināšanu. Otrkārt, palielinot naudas sodus un pastiprinot pašvaldību noteikto mājokļu apsaimniekošanas prasību izpildes kontroli. Treškārt, pašvaldību komunālajiem dienestiem piedāvājot praktiskus risinājumus problēmu ātrākai novēršanai.

Diemžēl pašvaldības pat baidās izmantot savas likumīgās tiesības ieviest kārtību, jo atrast un sodīt vainīgos, liekot viņiem novērst pārkāpumus, šķiet pārāk piņķerīgi. Turklāt domnieki nereti baidās, ka represijas pret «nabaga» piesārņotājiem sadusmos vēlētājus. Viņi neaizdomājas, ka «taupītāji» ir niecīgs mazākums, bet radītais piesārņojums ietekmē un sanikno desmitiem un simtiem kaimiņu. Turklāt nereti šie «trūcīgie», kuri knapinās uz kanalizācijas sistēmas vai atkritumu izvešanas rēķina, ap savām mājām ierīko metālmākslinieku kaldinātas sētas. Tāpēc visiem cilvēkiem, kurus sanikno vides sagandēšana, apņēmīgi jāorganizējas protestam un uzstājīgi jāvēršas pašvaldībā, liekot tai apjaust patiesos spēku samērus un piešķirot domniekiem «morālo mandātu» cīņai ar vides piesārņotājiem.

Ir zināmas situācijas, kad pašvaldības dienesti gandrīz vai ar entuziasmu apcer savu nespēju mainīt situāciju - tiem neesot ne kontroles sistēmas, ne arī mehānismu, kas liktu iedzīvotājiem, piemēram, pieslēgties pilsētas kanalizācijai. Tāpēc jaunu komunikāciju izbūve kļūstot gandrīz vai nelietderīga: pie sistēmas, kuras izveidošana izmaksā miljonus un prasa trīs četrus gadus, pieslēdzas tikai 10-15% no visiem potenciālajiem klientiem.

Šai problēmai - pašvaldību pasivitātei un praktisku risinājumu nepiedāvāšanai - ir arī politisks zemteksts. Nauda, kas tiek izmantota kanalizācijas un notekūdeņu tīklu sakārtošanai, tiek ierakta zemē gan tiešā, gan arī pārnestā nozīmē. Atšķirībā no sakoptām skolu ēkām vai svētku rotājuma pilsētnieki šos ieguldījumus var arī nepamanīt un piemirst. Tie nekalpos kā priekšvēlēšanu plakāts.

Arī tāpēc pilsētniekiem, kam rūp tīra, veselīga un sakopta Rīga, jāpastiprina spiediens uz pašvaldību, lai tā pārvērtētu veicamo darbu prioritātes. No veselā saprāta viedokļa raugoties, ir absurds ieguldīt lielu naudu teritoriju labiekārtošanā, bet neizmantot Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus, lai savestu kārtībā notekūdeņu komunikācijas, turpinot uzturēt draudus videi un rīdzinieku veselībai.

*SIA Kalnozols un partneri padomes loceklis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?