Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 17. novembris
Uga, Hugo, Uģis

Katalāņu vai franču?

Būdama Ēdienu lapas redaktore, izmantoju dienesta stāvokli un savam mīļākajam desertam crème brulée atļaujos veltīt pat trīs receptes: franču, spāņu, kanādiešu.

Krēma agrīnākās receptes atrodamas XVII gs. franču pavārgrāmatās. Arī ārpus Francijas tiek lietots šī krēma franču vārds. Taču šefpavārs Havjers Garsija saka: spāņi un franči joprojām nav vienojušies, kurai zemei pieder pamatversija. Crema catalana no brulée atšķiras ar pievienoto citrona miziņu un kanēli. Franči to klāt neliek, toties viņi krēmu gatavo ar saldo krējumu un ūdens peldē vai siltā cepeškrāsnī. Katalāņi - ar pienu, karsējot uz lēnas atklātas uguns. Ziemeļamerikā to pasniedz aukstu, Eiropā siltu.

Nobeigumam vēl praktisks Birutas Ozolas padoms - gatavojot krēms visu laiku jāmaisa, lai nepiedeg. Un jākarsē tik ilgi, kamēr sabiezē, citādi cepot nesarecēs. Tas prasa uzmanību un pacietību!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Havjera Garsijas Crema Catalana

4 personām vajadzēs: puslitru piena, viena citrona mizu, 4 kanēļa standziņas,
10 olu dzeltenumus, 4 ēd.k. kukurūzas cietes, 250 g cukura, vienu apelsīnu
Vienā traukā olu dzeltenumus samaisa ar cukuru. Citā traukā sajauc cieti (var izmantot arī kartupeļu, bet oriģinālajā receptē ir kukurūzas) ar 200 ml auksta ūdens. Katlā uzkarsē pienu. Pievieno kanēļa standziņas, citrona mizu (visu no viena citrona). Kad piens uzmet pirmo burbuli, katlu noņem no uguns un pienu izfiltrē. Izfiltrētajam pienam, ātri maisot, pievieno olu dzeltenumus un cieti. Liek atpakaļ uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, karsē atkal līdz pirmajam burbulim. Gatavo masu salej formās, atdzesē. Pirms pasniegšanas karamelizē ar cukuru. Pasniedz ar apelsīnu šķēli un kanēļa standziņu.

Birutas Ozolas Créme Brulée Canadienne

6 personām vajadzēs: 8 olu dzeltenumus, 50 g cukura,
600 ml saldā krējuma, 1 vaniļas pupiņu pāksti vai dažus pilienus vaniļas ekstrakta, kļavu cukuru vai pūdercukuru karamelizēšanai.
Uzkarsē krāsni līdz 180 °C. Samaisa olu dzeltenumus ar cukuru. Uzvāra krējumu ar vaniļas pāksti. Izņem pāksti un iekasa sēkliņas krējumā. Iekuļ krējumu olu dzeltenumos. Karsē bļodu virs karsta ūdens katla, visu laiku maisot, līdz masa sabiezē krējuma biezumā. Sadala olu masu sešos ugunsdrošos trauciņos, liek tos lielā pannā, kuru pielej ar karstu ūdeni apmēram līdz trauciņu divām trešdaļām un liek krāsnī uz 30 minūtēm. Pēc tam liek ledusskapī atdzist.
Kad krēms atdzisis, to pārkaisa ar pūdercukuru un cepeškrāsnī apgrilē, līdz cukurs sabrūnējis.

Kafejnīcas Cadets de GascogneCréme Brulée

4 porcijām vajadzēs: 3 olu dzeltenumus, 70 g cukura un vēl papildus 4 tējk. cukura, 350 ml saldā krējuma, 4 ugunsdrošus trauciņus, gāzes šķiltavas karameles glazūrai
Bļodā saliek visas sastāvdaļas, ar mikseri tās samaisa, līdz izkūst cukurs (apm. 5 min.) un masa kļūst viendabīga (masu nedrīkst saputot, jo tad izveidosies gaisa burbuļi).
Gatavo masu salej ugunsdrošos trauciņos, liek cepeškrāsnī
100 °C temperatūrā (to nekādā gadījumā nedrīkst cept augstākā temperatūrā - tad krēms nebūs viendabīgs, bet graudains) un cep 75 min. Kad krēms ir gatavs, tā virsmu vienmērīgi pārkaisa ar cukuru (apm. 1 tējk. cukura bez kaudzes vienai porcijai). Cukuru var uzkaisīt gan tikko izceptam, gan atdzisušam krēmam. Tad ar gāzes šķiltavām cukuru dedzina - tas sāks kust, un veidosies zeltaini brūna karamele (nedrīkst palikt cukura graudiņi)! Un créme brulée ir gatavs pasniegšanai! Bon appétit!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mantotie ēdieni

Valsts svētku nedēļā – tradīcijām un atmiņām bagātas receptes.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?