Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Katru dienu atrast prieku!

Nekas nav tik grūti, kā rakstīt par labi pazīstamu cilvēku, kad apjaušam, cik maz mēs viens par otru zinām. Ar Dainu Vircavu (jaunībā Apsīti) kopā esam no pirmajām klasēm, ilgus gadus sēdējām viena otrai blakus skolas solā. Mūsu klases audzinātājs bija tūrisma apsēsts, un bieži latviešu valodas stundu laikā Rīgas 1. vidusskolas pagalmā mācījāmies sliet teltis uz laiku. Padsmitnieču jūsmā mīlējām savu simpātisko ķīmijas skolotāju un darbojāmies ķīmijas pulciņā, kur audzējām skaistus kristālus. Daina Vircava šīs aizrautības iespaidā aizgāja studēt ķīmiju, es - žurnālistiku.

Par drosmi un izturību

Daina paguva gan Ģildē Oļģerta Dunkera studijā slīpēt aktiermākslas pamatus, gan astoņpadsmit gadu vecumā iekļauties ūdeņnieku draugu kopā un izbraukāt ar laivu ne tikai pavasara putās virmojošo Amatu, jauko Salacu, Pededzi un citas Latvijas upes, bet aizkulties arī līdz Baikāla ezeram. Viņa apprecējās pavēlu. Trīsdesmit četru gadu vecumā Dainai piedzima dēls. Valdiņš ir mīlestības bērns. Tagad Daina priecājas arī par vedeklu Ilzi, sakot: «Man ir divi bērni.»

Šis ir gluži ikdienišķs stāsts par vidējā latvieša drosmi, izturību, gara aristokrātiskumu, dzīvesprieku un cīņas sparu. Jaunībā Apsīšu ģimene dzīvoja lielā šaurībā koka namelī Baznīcas un Dzirnavu ielas stūrī, kur tagad slienas daudzstāvu viesnīca Latvija. Kad bija jāatdod vieta stiklotajai augstceltnei, Apsīšiem - Dainai ar tēvu, māti, māsu un viņas dēlu - piešķīra četras istabas lielā komunālajā dzīvoklī pelēkā mājā Valmieras un Matīsa ielas stūrī. Ērtības minimālas, krāsns apkure, auksts ūdens. Daina tur dzīvo joprojām.

Sirma un skaista

Mana draudzene sāka sirmot jau studiju gados. Tāda no senčiem ģenētiski pārmantota īpatnība. Daina nebija un nav bagāta arī tagad. Ar viņu nekad neesmu spriedusi par modēm vai mēbelēm, par šopingiem vai par blatiem. Pēc aiziešanas pensijā ķīmiķe Daina sāka strādāt Latvijas Infektoloģijas slimnīcā par saimniecības pārzini. Dēls pabeidza augstskolu. Mūžībā aizgāja Dainas vecāki, pēc tam māsa, pašķīrās ceļi ar dzīvesbiedru. Daina nesaguma, nečīkstēja. Viņa gāja uz darbu, teātriem, uz operu, kas viņai bija mīļa no agras bērnības, jo «tēvs mājās vienmēr dziedāja operu ārijas, daudzas zinu no galvas».

Dainu joprojām bez sagatavošanas var paraut uz jebkuru pasākumu. Viņa nesātīgi lasa, palikusi uzticīga laikrakstam Diena no tā pirmā numura, pērk jaunās grāmatas, ar draugiem joprojām apbraukā Latviju. Šovasar viņa ar saviem mīļajiem draugiem apceļoja Latgales ezerus. Trīs gadus Jāņu laikā izbraukusi ar laivām pa Pededzi un vienmēr jūsmo par Latvijas brīnišķīgo dabu, «kopš mums atvērta pasaule uz rietumiem, esmu bijusi arī Grieķijā, Norvēģijā, Skotijā, Francijā, Turcijā».

Mūsu ilgās draudzības laikā no Dainas neesmu dzirdējusi nevienu sliktu vārdu par kādu cilvēku, par valstsvīru rīcību vai krīzes smagumu. Dainai mantojumā tikušas vecas lauku mājas Limbažu novadā, kuras tiek stutētas kopā ar māsasdēla ģimeni. Lai cik plāns būtu maciņš, Daina nelauž tradīcijas un divas reizes gadā - dzimšanas un vārda dienā - pulcē pie sevis mīļos. Tad gardām mutēm ēdam viņas cepto kāpostu pīrāgu.

Pasaule sagrūst zem kājām

Likās, nekas nevar mainīties šajā dzīves ritumā. Taču 2006. gada februāra vakarā traģisks satiksmes negadījums uz trim nedēļām aizveda Dainu bezsamaņas pasaulē. Tika sadragāta mugura, bija smaga galvas trauma. «Kad atguvos, sāku domāt: kā tas ir - te esam, un te pēkšņi vairs nekā nav? Sapratu, cik dārgs ir katrs mirklis šajā dzīvē.»

Atgriešanās bija ļoti ilga. Daina nemeklēja vainīgo, nealka pēc atriebības, bet lēnām stutējās augšā: «Tiku uz pekām, tikai pateicoties mediķiem, draugiem un savam Infektoloģijas slimnīcas kolektīvam.» Vecajā postenī atgriezties vairs fiziski nebija spēka, un viņai piedāvāja apkopējas pusslodzi tajā pašā slimnīcā, «lai neiesīkstētu».

Pēc diviem gadiem nāca jauna nelaime. Mamogrāfijas valsts finansētajā apskatē Dainai atklāja krūts vēzi. Taču draudzene nevis izmisa, bet priecājas, ka audzējs tika atklāts sākuma stadijā. Tas tika apstarots, un Daina atgriezās darbā un pie saviem draugiem.

Pēckara paaudzes rūdījums

Zinu, ka Dainai nav viegli. Kad atgriežamies no teātra vai jauka vakara, viņa smagi balstās uz manas rokas, jo ir grūti stalti noturēt muguru. Taču Daina nav zaudējusi dzīvesprieku. Sirma, allaž smaidīga, labvēlīga.

Daina smej: «Mums ir pēckara paaudzes rūdījums. Toreiz nekādu kredītu nebija, pabalstus no valsts neviens negaidīja, un visi iztika. Atceros, kā dzīvoja mani vecāki, arī es protu iztikt ar mazumiņu - lētus un garšīgus produktus pērku tirgū. Fiziskās aktivitātes? Vasarā laukos ar izkapti pļauju zāli. Ceļojumos guļu teltīs un muti mazgāju rīta rasā. Priecājos, ka šovasar pēc piecdesmit gadiem satikās mūsu klase. Man katru dienu ir kāds mazs prieks. Esmu laimīga, ka dzīvoju Latvijā. Uz nacionālo parku Lielajā Kanjonā vairs neaizbraukšu, bet mazbērnus gan ceru sagaidīt.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Daina Vircava (68)

Mācījusies Rīgas 1. vidusskolā un Rīgas Politehniskā institūtā Ķīmijas fakultātē
Darba mūžs aizvadīts Neorganiskās ķīmijas institūtā
Joprojām strādājoša pensionāre
Vaļasprieki - kultūras pasākumi, grāmatas, Latvijas apceļošana

Rakstura īpašības - dzīvesprieks, izturība, labvēlība

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?