Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 17. novembris
Uga, Hugo, Uģis

Ķeizara dārzenis sparģelis

Eiropā sparģeļi ienāca XVI gs. no Austrumiem. Agrākos laikos tos dēvēja par ķeizara dārzeņiem. Tos pasniedza ar izcila šķiņķa piedevām.

Ēšanai piemēroti no zemes neizspraukušies vai arī tik tikko izdīguši stublāji. Izšķir baltos, zilganos un zaļos sparģeļus. Zaļie garšo līdzīgi brokoļiem un tajos ir vairāk C vitamīna un minerālvielu nekā baltajos sparģeļos. Zaļie sparģeļi nav jāmizo. Baltie jāmizo no galviņas uz leju, jo rūgtās vielas sakrājas galvenokārt sparģeļa lejas galā. Īstā sparģeļu sezona sākas aprīļa beigās un ilgst līdz jūnija vidum. Sparģeļu svaigums ir svarīgākais priekšnoteikums to lieliskai garšai. Svaigi sparģeļi nav ne sažuvuši, ne apkaltuši griezuma vietās, kuras ir gludas un spīdīgas. Saspiežot kāta apakšdaļu, atskan viegls knakšķis un iztek nedaudz sulas ar patīkamu, nevis skābu smaržu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sparģeļu krēmzupa ar kūpinātu lasi

2 PORCIJĀM VAJADZĒS: 100 g kartupeļu, 100 g sparģeļu,
100 g saldā krējuma,
50 g kūpināta laša, 100 g ūdens, mazliet citrona sulas, cukuru, sāli
Vispirms sparģeļus nomizo. Mizas ārā nemet, bet liek tās katliņā, pārlej ar ūdeni un liek vārīties. Gatavo tādu kā uzlējumu, nokāš, pievieno cukuru, sāli, mazliet citrona sulas, lai būtu garšīgs buljons.
Nomizotos sparģeļus liek traukā, pārklāj ar drāniņu vai dvielīti. Pārlej sparģeļus ar pagatavoto buljonu, uzliek traukam vāku. Ļauj sparģeļiem atdzist dabiskā veidā, bez ledusskapja un citām aukstuma ierīcēm.
Pa to laiku novāra kartupeļus gandrīz mīkstus, pievieno atdzesētos sparģeļus, saldo krējumu un vāra uz mazas uguns apmēram 10 min. Tad visu sablenderē ar rokas blenderi, pasniedz ar sakapātu kūpinātu lasi un novārītām sparģeļu šķēlītēm.

Tvaicēts zandarts ar sparģeļiem

2 PERSONĀM VAJADZĒS: 2 zandarta filejas (300- 400 g),
140 g sparģeļu, 150 g kartupeļu, 75 g saldā krējuma, 25 g sviesta, 20 g svaigu gurķu, 20 g balto redīsu, 20 g burkānu, sāli un piparus pēc garšas
Zandarta fileju mazliet apsāla un sapiparo, ietin filejā sparģeļus un liek tvaicēties apmēram 20 min. (Mājas apstākļos ielej vidēja lieluma katliņā nedaudz ūdens, uzvāra to. Zivi ievieto caurdurī un novieto virs katliņa, pāri tam uzliek vāku.) Gatavo zivi pasniedz ar kartupeļu biezeni un svaigi rīvētiem dārzeņiem (burkāns, redīss, gurķis). Vēlams dārzeņus pirms tam paturēt ledus ūdenī, lai tie būtu kraukšķīgi. Dārzeņus jārīvē garos smalkos salmiņos.

Laima sparģeļu pīrāgs ar sparģeļu krēmu

10 PORCIJĀM VAJADZĒS: krēma pagatavošanai - 2 olu dzeltenumus, 3 ēd. k. cukura, 350 g saputota saldā krējuma un
4 novārītus sablenderētus sparģeļus
Karstā ūdens peldē saputo olu dzeltenumus un cukuru, pievieno saputotu saldo krējumu un sablenderētus sparģeļus.
Pīrāga pildījuma pagatavošanai
400 g cukura, 2 ēd. k. miltu, 4 olas, 70 g sviesta, 60 g piena, 4 laima augļu miziņas un sulu, 4 novārītus sparģeļus.
Laima miziņu smalki sarīvē un sajauc kopā ar pārējām sastāvdaļām.
Smilšu mīklas pamatne
Pamatni no smilšu mīklas izveido nedaudz bļodveidīgu un apcep krāsnī, kamēr tā kļūst zeltaina. Tad bļodiņā ievieto pildījumu un cep krāsnī vēl 20 min. Pirms pasniegšanas virsū liek iepriekš pagatavoto krēmu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?