Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Kenets Slavenskis. Dž. D. Selindžers: Dzīve

Romāna fragmenti

7. augusta rītā noskaidrojās, ka pretinieku spēki ir četrkāršojušies un papildināti ar ierindniekiem. 30. divīzijai vienai bija jāiztur paša Hitlera vadīts masīvs pretuzbrukums. Līdzās esošais 12. kājnieku pulks tika steidzīgi pieslēgts 30. divīzijai un pārsviests uz kaujas vietu, kur pretinieks tam arī šoreiz skaitliskā pārsvarā uzbruka no divām pusēm. Šīs cīņas tagad sauc «asiņaino Mortēnu», un vēsturiskajā pārstāstā Selindžera vienību tajā ieraugām mežonīgi apšaudām ienaidnieku apņēmībā to sagraut. Amerikāņu glābiņš Mortēnā ierodas kaujas bumbvedēju apveidā, kas uz piecām dienām necaurredzami aizsedz debesis, bombardējot vācu aizsarglīnijas tāpat kā pie Senlo un tuvinot «asiņainās Mortēnas» beigas.

Pēc sakāves pie Mortēnas vācieši visā frontes garumā atkāpjas no Francijas. Amerikāņu straujo maršu uz Parīzi vada 4. kājnieku divīzija ar 12. pulku priekšgalā. Vispirms amerikāņu pavēlniecība bija nolēmusi valsts galvaspilsētu apiet. Pēc slaktiņa Normandijā un izlaušanās tālāk tā baidījās, ka vācieši pilsētu aizstāvēs līdz pēdējam vīram. Bet atbrīvot Parīzi no nacistu iebrucējiem frančiem bija goda jautājums, un tiem izdevās panākt amerikāņu palīdzību. 12. pulkam pienākot tuvāk Parīzei, izvērtās notikumi, kas izglāba daudz dzīvību. Juzdami drīzo atbrīvošanu, parīzieši 18. augusta naktī pieteica ģenerālstreiku. Turpmākās dienas gaitā streikotāji sacēla barikādes un nākamajā dienā no tām jau bija sākuši cīņu ar vāciešiem. 24. augustā 12. kājnieku pulks kopā ar Brīvās Francijas 2. bruņu divīziju ieņēma pozīcijas dienvidos no pilsētas.

Kā bija baidījušies amerikāņi, Hitlers pavēlēja kauties par Parīzi līdz pēdējam kareivim vai to nolīdzināt ar zemi. Šajā kritiskajā brīdī atbrīvošana ieradās no visneticamākās puses. Parīzes kara gubernators ģenerālis Dītrihs fon Čoltics pārkāpa Hitlera pavēli un atteicās pilsētu aizstāvēt vai sagraut. (Hitlers, kā ziņo, ir zvanījis Čolticam, pieprasot atbildēt, «vai Parīze deg».) 1944. gada 25. augusta pēcpusdienā Čoltics atdeva pilsētu frančiem kopā ar 17 000 vācu karavīru.

Vāciešiem atdodot Parīzi Sabiedrotajiem, Selindžers kopā ar 12. pulku - pirmā amerikāņu vienība, kas nokļuva pilsētā, - jau atradās tās ielās. Tajā bija aktīvi vēl daži vācu snaiperi, bet, kā pamanīja Selindžers, parīziešus tas neuztrauca. Uzvaras sajūsmā tie pulcējās uz bulvāriem, lai apsveiktu atbrīvotājus. Atbrīvotā Parīze Selindžera aprakstā ir prieka reibuma pilna. Ripodams pa tās bulvāriem savā džipā, viņš bija jūsmīgu pūļu tuvuma pārmākts. Vislabākajā, kas atrodams, tērpušās sievietes stiepa pretim savus bērnus, lai tos noskūpsta, vai steidzās sniegt lūpas pašas. Vīri lēja kareivjiem glāzēs vīnu. Šādas dāvanas viņu jo vairāk saviļņoja ar savu dāsnumu pēc tā, kas bija smagi piedzīvots Jutas piekrastē, Senlo un Šerbūrā. Tas gandrīz atdeva jēgu Normandijas kampaņai, viņš pie sevis atzina.

(Turpinājums 18. decembra numurā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Amerikāņu rakstnieks Dž. D. Selindžers izvairījās no žurnālistiem, sargājot gan savu privāto, gan radošo pasauli. Slavenskis ir radījis stāstu par šo neparasto dzīvi. Grāmata tēlo Selindžera ceļu no neatzīta autora, cauri kara ellei, cauri galvu reibinošiem Uz kraujas rudzu laukā panākumiem, līdz atkal apstājas pie… nesaprasta... No angļu valodas tulkojusi Aija Uzulēna. Dienas grāmata, 2013

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?